collapse

Reklama

Autor Wątek: Problem z aktualizacją certyfikatu P1  (Przeczytany 5130 razy)

Offline dzikakaczka

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
Problem z aktualizacją certyfikatu P1
« dnia: Listopada 12, 2021, 11:24:40 am »
Dzień dobry, jestem posiadaczem KS-PPS z modułem Stomatolog. Niestety ale wygenerowane przeze mnie certyfikaty P1 dwa lata temu straciły ważność i nie jestem w stanie wystawiać e-recept. Wygenerowałem nowe certyfikaty bez problemu, pobrałem na komputer i chciałem dodać nowy certyfikat do KS-PPS przez moduł ADMIN-> e-Zdrowie. Wczytywanie certyfikatów zakończyło się sukcesem jednak następnie otwiera się okienko ZSIRep (Aktualizacja konfiguracji EDMSuite)- musze wpisać email, w polu certyfikat WSS i TLS pokazują sie "???" oraz muszę podać login i hasło do lokalnego repozytorium dokumentów ZSIRep. ZSIRep było instalowane i konfigurowane kilka miesięcy temu zdalnie przez kamsoft- nie dostałem żadnego loginu i hasła... Co teraz? Jak rozwiązać problem? Czy hasło gdzieś da się "przypomnieć"? W jaki sposób mam wgrać nowy certyfikat P1?

Liczę na Państwa pomoc.

Offline Qba

• Ekspert
  • Pomógł? 3
  • Wielkopolski OW
Odp: Problem z aktualizacją certyfikatu P1
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 12, 2021, 12:22:29 pm »
Jak ja robiłem nowe certyfikaty to zostawiłem nazwę i hasło takie samo jak poprzednio i tylko podmieniłem je na nowe w programie

Offline dzikakaczka

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 12, 2021, 12:50:50 pm »
Też tak robiłem- identyczne hasło, nazwa, podmieniłem stare certyfikaty na nowe i niestety po próbie wystawienia erecepty pojawia się bład komunikacji z P1.

Czy ktoś ma pomysł jakie hasła mogli ustawić do EDMSuite? Czy jako własciciel licencji nie mam prawa do posiadania haseł? Bo jest to dla mnie trochę dziwne i wygląda na ewidentną próbę wyłudzenia pieniedzy w przypadku problemów technicznych i konieczności skorzystania z pomocy zdalnej...

Offline robowd

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 8
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 12, 2021, 13:15:44 pm »
admin/admin spróbuj. Pewnie zostały domyślne.

Offline dzikakaczka

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 12, 2021, 13:30:11 pm »
Niestety ale admin/admin nie działa. ZSIRep przy tworzeniu wymaga chyba 8 czy 9 znaków... W Kamsofcie osoba, która instalowała mi ten moduł jest na urlopie więc muszę radzić dalej sobie sam...:) Może ktoś ma jakieś inne pomysły?

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 12, 2021, 17:48:26 pm »
Nieraz ustawiają hasło z dużej litery ulica działalności i na końcu nr bloku
Edward z Kętrzyna

Offline kampom

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 14, 2021, 19:54:40 pm »
Niestety mam to samo (znam hasło do ZSIrep, ale nie działa przy wczytywaniu certyfikatu, mimo,że wchodzę nim do ZSIrep)
Wygenerowałam nowe certyfikaty (niestety z nowym hasłem); program mówi,że je wczytał,ale wysyłanie recept nie działa :o
Pomocy
Grażyna

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #7 dnia: Listopada 15, 2021, 11:21:19 am »
miałem problem taki sam, to w ADMIN wyszukałem certyfikaty i je wykasowałem, wykasowałem też hasła do nich. potem ponownie wszedłem w e-ZDROWIE i ustawiłem ścieżki do nowych certyfikatów, wpisałem hasła i poniżej jest Wczytaj certyfikaty do bazy. Jak się wczytałem to resztę olałem i zadziałało :-)
Edward z Kętrzyna

Offline kampom

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #8 dnia: Listopada 15, 2021, 12:09:44 pm »
u mnie Pan-zdalny z Kamsoftu chyba żle wpisał w PPS(EDM-połączenie z suite) hasło ; wpisałam od nowa to którym się loguję do ZSIrep i wtedy poszło
pozdrawiam i dziękuję
Grażyna

Offline dzikakaczka

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #9 dnia: Listopada 15, 2021, 21:24:17 pm »
Niestety ale nawet kamsoft dzisiaj nie pomógł... Próbowali zwalić wszystko na windowsa, że to jest problemem... Otrzymałem hasło do zsrip ale niestety nic to nie daje...

Wygenerwowałem jeszcze raz nowe certyfikaty z RPWDL z nowym hasłem... Próbowałem je dodać przez admin-> e-zdrowie.

Podczas próby wystawienia erecepty mam komunikat jak na zdjęciu. Czy jest jeszcze coś co mogę zrobić? Czy naprawdę pozostaje mi zakup nowego komputera i instalacja pps zupełnie od nowa? Czy instalacja wszystkiego od zera, konfiguracja wszystkiego jest bardzo skomplikowana? Jak się do tego przygotować?

Offline marcin3112

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 9
« Odpowiedź #10 dnia: Listopada 16, 2021, 09:29:34 am »
Ja niedawno przedłużałem certyfikaty i miałem podobny problem. Kamsoft odpowiedział że na komputerze musi być Windows 10.
Jeżeli chodzi o hasło do ZSIrep to spróbuj odpalić menadżer ZSIrep i sprawdzić czy hasło działa.

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 16, 2021, 09:54:18 am »
Zobacz też czy nie ma aktualizacji windows do wgrania, może net framework windows jakiś nowszy, czy Java
Edward z Kętrzyna

Offline rkowalski

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #12 dnia: Listopada 18, 2021, 11:25:50 am »
Dzień Dobry.

Mnie również spotkał problem wymiany certyfikatów komunikacji z P1, natomiast nie dawała mi spokoju przyczyna nie działania nowych certyfikatów na Windows 7 i 8.

Wgryzając się w temat odnalazłem problem. Mianowicie jest to technologia szyfrowania pliku z certyfikatami p12.

W Windows 7 i 8 szyfrowanie paczki p12 czy pfx odbywa się za pomocą TripleDES-SHA1, a system P1 szyfruje swoją paczkę AES256-SHA256, który jest dostępny tylko w Windows 10 od wersji 1709 (tak podaje Microsoft).

Jeśli chcemy nadal używać komunikacji z P1 pod Windows 7 i 8, należy przebudować paczkę z certyfikatami, tak aby była czytelna dla starszych systemów.
« Ostatnia zmiana: Listopada 18, 2021, 13:30:59 pm wysłana przez rkowalski »

Offline dzikakaczka

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #13 dnia: Listopada 18, 2021, 17:09:03 pm »
W jaki sposób to zrobić?

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #14 dnia: Listopada 18, 2021, 17:43:34 pm »
U mnie sporo gabinetów pracuje na Win 7 i jak na razie nie mam takich problemów typu KOD itd. co nie znaczy, że coś takiego może być
Edward z Kętrzyna

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 610
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3152 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]