Temat pojawił się już na forum w kilku wątkach, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania, więc pozwolę sobie tu zebrać to co wiem, potem zadać pytanie.
Zgodnie z tym komunikatem możemy wystąpić o przedłużenie okres rozliczeniowego.
https://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/przedluzenie-okresu-rozliczeniowego,7816.htmlWOW NFZ wskazał, że termin do złożenia takiego wniosku to 15.10.2020 r.
Wniosek o przedłużenie okresu rozliczeniowego powinien zostać dodany przez Świadczeniodawcę w Portalu SZOI [menu: Umowy ? Wnioski o przedłużenie okresu rozliczeniowego], a następnie przekazany do WOW NFZ (wersja elektroniczna).
Zgodnie z par. 2 Rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniającego rozporządzenie w sprawie ogólnych warunków umów o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej z 4.09.202
Na wniosek świadczeniodawcy, okres rozliczeniowy określony w umowie o udzielanie świadczeń opieki zdrowotnej, kończący się w 2020 r. może zostać przedłużony, nie dłużej niż do dnia 30 czerwca 2021 r., w sposób określony przez Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia. Przepisu § 1 pkt 5 załącznika do rozporządzenia zmienianego w § 1 nie stosuje się.
Przepis § 1 pkt 5 załącznika do rozporządzenia zmienianego w § 1 dotyczy tego, że okres rozliczeniowy musi "zawierać się" w ramach jednego roku kalendarzowego, więc to oczywiste, że musieli wyłączyć stosowanie tego przepisu.
Moim zdaniem taki wniosek może złożyć każdy świadczeniodawca, a nie tylko ten co korzystał z wypłat 1/12 kontraktu.
Teraz pytanie:
Mam umowę wieloletnią (do 2023). Obecny okres rozliczeniowy 1.01.2020 - 31.12.2020 r. Jeśli złożę wniosek o przedłużenie okresu rozliczeniowego to:
1) po 1.01.2021 r. będzie obowiązywać zarówno "nowa umowa" na okres rozliczeniowy 1.01.2021-31.12.2021 r. jak i"stara umowa" na okres rozliczeniowy 1.01.2020 - 30.06.2021 ? Z tej przedłużonej umowy do rozliczenia będę miał tylko te świadczenia, których nie wykonałem w 2020 r. (niewypracowany limit) I wtedy sam decyduję do jakiej umowy "podpiąć" świadczenia wykonane w 2021? Cała umowa zakończy się zgodnie z planem w 2023.
2) po 1.01.2021 r. będzie obowiązywać wyłącznie przedłużona "stara umowa: z 2020 r. a jej wartość będzie równa:
a) świadczeniom jakich nie wykonałem w 2020 r. (niewypracowany limit)
b) miesięcznemu limitowi z 2020 + świadczeniom jakich nie wykonałem w 2020 r.
całą umowa zakończy się w 2024 (pierwotny termin + 6 msc).
My nie korzystaliśmy w wypłaty 1/12 kontaktu i pracowaliśmy przez większość czasu. Braki w wypracowaniu to jakieś 4-5% kontraktu, więc opcja 1a jest dla nas kompletnie bezsensu.