collapse

Reklama

Autor Wątek: Informacja dla lekarza POZ  (Przeczytany 2934 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bocor

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 6
  • Zwykły szary człowiek
Informacja dla lekarza POZ
« dnia: Lipca 22, 2020, 08:25:36 am »
Witam,
Czy ktoś ma włączoną opcję "Generuj dokument HL7CDA dla informacji dla lekarza POZ"? Znajduję się ona w module Administrator>Opcje główne>HL7CDA.
Jeśli tak, to proszę o jakieś informację jak to działa, czy lekarz musi coś dodatkowo zatwierdzać? gdzie ten dokument się pojawia? Jest to opcja dla całej przychodni, więc wolę podpytać Państwa niż włączyć coś "na pałę"  i czekać na burzę :)

Ogólnie u mnie jest Panel z tymi odpowiedziami i podpięte parę formularzy w różnych formatach i wersjach... gdzie lekarz sobie wybiera druk i to generuję, ale wiem że miało to być robione automatycznie i w przyszłości wysyłane do platformy (która jeszcze nie powstała)... poprawcie mnie jeśli się mylę :)

Offline Profesor Wilczur

• Ekspert
  • Pomógł? 81
  • W-M OW NFZ
Odp: Informacja dla lekarza POZ
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 22, 2020, 08:57:55 am »
Typ opcji można zmienić (w module admin) z globalnego, na np. zależny od zalogowanego operatora. Przydatne przy stopniowych wdrożeniach :)

O ile pamiętam dokument pojawia się przy zamknięciu okna wykonania. Średnio to wygodne moim zdaniem..

Co do ostatnich punktów - platforma (P1) istnieje i z reguły działa. Informacja dla lekarza POZ będzie w niej (kiedyś) indeksowana, ale sam dokument nie będzie automatycznie wysyłany; będzie (kiedyś) dostępny na wniosek lekarza POZ.

Offline Bocor

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 6
  • Zwykły szary człowiek
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 22, 2020, 09:35:53 am »
Z tego co słyszałem, to nie jest powiedziane, że to będzie przez P1 szło... (chyba, że ma Pan jakieś już potwierdzone informację) z wiadomych względów byłoby to wygodne dla użytkowników, ale równie dobrze może powstać inna platforma przez którą będą przesyłane tego typu informację i jeszcze jakieś inne w przyszłości.

Co do typu opcji, wiem że jest taka możliwość bo już raz z niej korzystałem... może faktycznie przetestuję to najpierw na jednym lekarzu.

No to pytanie bonusowe :) Czy przy tych wszystkich założeniach, że to kiedyś będzie działać... może nie warto tego teraz uruchamiać? Czy już jest wymóg tworzenia tych właśnie odpowiedzi w formacie HL7CDA?

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 22, 2020, 09:55:11 am »
Z tego co słyszałem, to nie jest powiedziane, że to będzie przez P1 szło... (chyba, że ma Pan jakieś już potwierdzone informację) z wiadomych względów byłoby to wygodne dla użytkowników, ale równie dobrze może powstać inna platforma przez którą będą przesyłane tego typu informację i jeszcze jakieś inne w przyszłości.

Co do typu opcji, wiem że jest taka możliwość bo już raz z niej korzystałem... może faktycznie przetestuję to najpierw na jednym lekarzu.

No to pytanie bonusowe :) Czy przy tych wszystkich założeniach, że to kiedyś będzie działać... może nie warto tego teraz uruchamiać? Czy już jest wymóg tworzenia tych właśnie odpowiedzi w formacie HL7CDA?
Będzie szło do P1.

Nie warto uruchamiać?

Od dnia 1 stycznia 2019 r. wprowadzony został obowiązek prowadzenia w formie elektronicznej 3 dokumentów określonych w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia  8 maja 2018 r. w sprawie rodzajów elektronicznej dokumentacji medycznej, tj.:

informacji o rozpoznaniu choroby, problemu zdrowotnego lub urazu, wynikach przeprowadzonych badań, przyczynie odmowy przyjęcia do szpitala, udzielonych świadczeń zdrowotnych oraz ewentualnych zaleceniach - w przypadku odmowy przyjęcia pacjenta do szpitala;
    informacji dla lekarza kierującego świadczeniobiorcę do poradni specjalistycznej lub leczenia szpitalnego o rozpoznaniu, sposobie leczenia, rokowaniu, ordynowaniu lekach, środkach spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego i wyrobach medycznych,    w tym okresie ich stosowania i sposobie dawkowania oraz wyznaczonych wizytach kontrolnych;
    karty informacyjnej z leczenia szpitalnego.

Offline Profesor Wilczur

• Ekspert
  • Pomógł? 81
  • W-M OW NFZ
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 22, 2020, 10:08:19 am »
Cytat: Polska Implementacja Krajowa HL7 CDA (wersja 1.3.1, rozszerzona)
[...] Informacja dla lekarza kierującego/POZ [...] nie będą przetwarzane w Systemie P1, a jedynie w nim indeksowane celem wyszukiwania na potrzeby ogólnopolskiej wymiany.
Czyli do P1 (kiedyś) będzie informacja szła o tym, że taki dokument powstał.

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 23, 2020, 23:07:46 pm »
Będzie - tylko P1 może sobie zażyczyć dosłania wyrównania wstecz od 1stycznia2019. Jak teraz podpisujesz i masz zapisane to w bazie, to nie będzie problemu, jak nie, to lepiej niech nie wyrównują.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline Bocor

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 6
  • Zwykły szary człowiek
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 24, 2020, 07:17:19 am »
Uruchomiłem tą opcję w module administrator, ale dalej nie widzę niczego nowego. Myślałem, że to będzie informacja tworzona automatycznie przy zamykaniu wizyty pacjenta, coś jak HZiCH którą podpisują notorycznie. Chyba, że oprócz tego trzeba to jakoś ręcznie z wizyty generować lub coś jeszcze w opcjach włączyć.

Swoją drogą, skoro jest to wymóg to dlaczego SOMED nie wymusza tych ustawień na użytkowniku?

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 24, 2020, 10:48:36 am »
Na karcie wykonania usługi jest przycisk "Informacja dla lekarza kierującego". Do informacji kopiują się wystawione recepty, jest słownik zaleceń itp. Włączyłem i lekarze narzekają że nieintuicyjne.

Offline Bocor

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 6
  • Zwykły szary człowiek
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 29, 2020, 07:57:13 am »
Ok, dziękuje za wskazówki... to nasuwa mi się kolejne pytanie :)
Czy jest możliwość wydruku tej informacji?
U mnie lekarze zawsze korzystali ze wzorca, którego dla nich stworzyłem. Mieli specjalny panel z którego tworzyli te druki.
Gdzie ładnie im się wklejały informację z wywiadu, kopiowały leki, było też z góry ustawione, że pozostaje w leczeniu.
A teraz mam wrażenie, że będą dodatkowo 2x generować te odpowiedzi.
Jak u Państwa to funkcjonuje?

Offline Profesor Wilczur

• Ekspert
  • Pomógł? 81
  • W-M OW NFZ
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 29, 2020, 08:06:32 am »
Jak u Państwa to funkcjonuje?
Formularz w Wizycie.

Offline Artem

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 30, 2020, 11:27:00 am »

W oknie "Informacje dla lekarza kierującego" wyświetla się ostrzeżenie
 UWAGA!!! Poniższe informacje zostaną przesłane do systemu OSOZ. Nie powinny być tutaj umieszczone dane osobowe.

Czym jest ten OSOZ? jakaś alternatywa do CSIOZ ?

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 30, 2020, 22:53:24 pm »
Można screena?
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline andy83

• Super Specjalista
  • Pomógł? 19
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 31, 2020, 07:11:40 am »

Offline Profesor Wilczur

• Ekspert
  • Pomógł? 81
  • W-M OW NFZ
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 31, 2020, 07:31:14 am »
Serio, ktoś używający produktów KS nie wie, co to OSOZ?

Offline Bocor

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 6
  • Zwykły szary człowiek
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpnia 05, 2020, 09:09:21 am »
Dziękuję wszystkim za cenne rady i wskazówki udzielone w tym temacie... wiem już jak to generować i drukować, ale...
zawsze musi być jakieś ale  ;) Co do drukowania, czy też tak macie, że na wydruku przy pieczątce tekst jest przesunięty względem obramowania pieczątki oraz nie zaczytuje się numer umowy? Może ktoś to przetestować u siebie?

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 660
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 3
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]