ja się kompletnie nie znam na oracle, ale chyba nie jest do końca tak jak mówisz. Ja mam someda na oracle i oprócz pełnego backupu wykonywanego za pomocą własnych skryptów (codziennie przychodzi mi też mail z info czy się wykonał czy nie), serwisant kamsoftu na moją prośbę (bo chyba rzadko to standardowo robili) ustawienia też backupu przyrostowego (nomenklatura z firebirda, którą stosowałem bo miałem wcześniej ppsa na nim) ustawił mi jeszcze coś takiego jak archivelogi. To jest chyba coś lepszego niż kopia przyrostowa wykonywana co jakiś czas w firebirdzie. te archivelogi pozwalają podobno odtworzyć stan bazy z konkretnej minuty.
U mnie te archivelogi zapisują się z automatu w dwóch lokalizacjach (tak na wszelki wypadek).
ale najlepiej niech się wypowie ktoś kto się zna na oracle
Oracle jest tak zbudowany, że w uproszczeniu mówiąc każdą transakcję zapisuje w przestrzeni UNDO oraz wektor zmiany w pliku redo.log
Dodatkowo Oracle ma 2 tryby pracy archivelog i noarchivelog.
W trybie archivelog pliki redo.log są archiwizowane w trakcie przejścia z zapisywania do następnej grupy redo.log.
Dzięki temu możemy odtworzyć wersję bazy (nawet tabel) na konkretny historyczny moment stanu bazy.
Brak trybu archivelog ograniacza istotnie ograniczenie zastosowanie narzędzia RMAN (Rovery Mnager), a tym samym sposobów tworzenia i zarządzania kopiami zapasowymi.
Znów jak mamy już tryb archivelog musimy zadbać o odpowiednie polityki retencji i "obcinania" plików archivelog, gdyż zajmą nam całą przestrzeń FRA i baza stanie.
Polityki bezpieczeństwa zakładają także odtworzenie testowe takiej bazy. Należy więc pomyśleć o środowisku testowym na którym sprawdzimy czy kopia jest wykonywana prawidłowo..