Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Aktualizacja bazy systemu KS-SOMED o profil ?OSOZRZA?
dzięki wszystkim za cenne opinie i wskazówki. Tak jak napisałem w pierwszym poście, najbardziej zależy mi na zamawianiu recept online. Rejestracje online mam od kilku lat wykupioną i wstępnie skonfigurowaną, ale ze względu na "czynnik ludzki" nie ma o tym rozpowszechnionej informacji i nie używamy (nie wiem czy w dobie koronawirusa, kiedy powinniśmy telefonicznie przeprowadzić ankietę z pacjentem, dobrym pomysłem jest korzystanie z tej opcji). Zastanawia mnie jak bardzo skomplikowane jest uruchomienie w tej sytuacji dodatkowo tych recept. Martwi mnie zapis z instrukcji:CytujAktualizacja bazy systemu KS-SOMED o profil ?OSOZRZA? Jestem w tym zakresie laikiem. Ze zwykłymi aktualizacjami KS-SOMED sobie radzę bo to w głównej mierze klikanie "dalej", ale tutaj może być problem. Przy aktualizacjach z tego co pamiętam pojawia się profil "rejestracja online" albo coś w tym stylu.Na stronie osoz wyświetla się przychodnia i dwóch lekarzy, do których można się zarejestrować.
A realizacja tych recept od strony lekarza? Otwiera wizytę w gabinecie i wpisuje lek?
Niestety rejestracja OSOZ ma jedną poważną wadę, kiedyś można było wpisać różne dane a i tak system powiązał po numerze PESEL w bazie, teraz wystarczy że pacjent pomyli jedną literkę a system tworzy kolejnego pacjenta i trzeba scalać ( podobno ze względu na RODO )
Cytat: Sławek w Marca 16, 2020, 19:32:51 pmNiestety rejestracja OSOZ ma jedną poważną wadę, kiedyś można było wpisać różne dane a i tak system powiązał po numerze PESEL w bazie, teraz wystarczy że pacjent pomyli jedną literkę a system tworzy kolejnego pacjenta i trzeba scalać ( podobno ze względu na RODO )Musicie Państwo zrozumieć, że numer PESEL nie jest bezpiecznym identyfikatorem, a już tym bardziej nie potwierdza, że osoba nim się posługująca to na pewno ta osoba. Można go pozyskać na 100 różnych sposobów. Czy na prawdę chcielibyście Państwo wystąpić w TV jako placówka, w której można za pomocą samego numeru PESEL wydobyć informacje medyczne o pacjencie? Już sama informacja o tym, że pacjent się u Państwa leczy jest daną wrażliwą.
@WaveraneJaka kombinacja w takim razie idzie jako zestaw identyfikujący pacjenta w tym przypadku? Jeśli PESEL+imię+nazwisko, to tutaj się przychylę do tego co napisał @Sławek - jest to może minimalnie bezpieczniejsze od samego PESELu chyba, że idzie tam coś jeszcze.