Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Głównie chodzi o najczęściej używane np: pole gdzie wpisuje się pesel lub nazwisko pacjenta.Sortowania wyników nie ma chyba w żadnej tabeli. Dodatkowo w module Zlecenia, przy poprawianiu zleceń, po zamknięciu "Karty wykonania usługi" kursor nie ustawia się w miejscu poprawianej pozycji tylko tabela automatycznie się odświeża i za każdym razem trzeba ją ponownie przewijać.Uciążliwe to jak cholera .
Tabela, czy w nomenklaturę Delphi DBGRID ma taką właściwość, że pobiera z serwera tyle danych ile widać i w ramach przewijania dociąga kolejne dane.
w oknie wyboru pacjentów działa kopiowanie i wklejanie. Sortowanie działa (wystarczy kliknąć na nagłówek kolumn). Poza tym przyjrzyj się tym małym ikonom po prawej stronie miejsca gdzie wpisujesz, np. PESEL
Cytat: MK w Listopada 28, 2019, 14:54:14 pmTabela, czy w nomenklaturę Delphi DBGRID ma taką właściwość, że pobiera z serwera tyle danych ile widać i w ramach przewijania dociąga kolejne dane.Niedobrze, wygląda na to że w systemie sprzedawanym w 2019 roku zastosowane są technologie z końca XX wieku. Widziałem ten mechanizm w C++ Builder zanim Interbase stał się Firebirdem (jakies 20 lat temu). Delikatnie mówiąc - nieporozumienie.Mówi Pan nieporozumienie. Chciałbym widzieć kogoś, kto rzuca się na przeróbkę takiego było nie było dużego systemu po to, by przerobić. 20 lat temu mieliśmy problem pluskwy milenijnej. Może Pan pamięta, szczególnie w USA, bo my informatycznie byliśmy mocno zapóźnieni, poszukiwano rozpaczliwie programistów FORTRANa. Niektórzy się śmiali, że ekshumacje będą przeprowadzać. Tak, szczególnie w bankach, działały systemu pisane w FORTRANie, bo po prostu były za duże, by je przepisać. Powstawały rzecz jasna nowe rozwiązania. Tak samo jest w Kamsofcie, chce Pan rozwiązanie nowoczesne, proszę się zainteresować MEDIPORTĄ. Po prostu nie stać nas na przepisanie SOMEDa co nie znaczy, że nowe rozwiązania nie powstają. A z drugiej strony, wiem, stary ten SOMED, ale ma całkiem niezłych chirurgów plastycznych.
20 lat temu mieliśmy problem pluskwy milenijnej
Panie MK tylko mediporta to chmura a to już zupełnie co innego. Poza tym jak sobie na szybko obliczyłem w kreatorze, to koszt roczny w moim przypadku to ok 20.000zł, a to sporo przy niedużej przychodni. Tak z ciekawości się zapytam: czemu mediporta a nie serum? PS. Pamiętam wiele lat temu jak sąsiad parkował multiplą przed blokiem to się zastanawiałem gdzie ten samochód ma przód a gdzie tył Nie podobał mi się w ogóle, ale nie wiem czy to jak z nielubianymi piosenkami, które ciągle w radiu puszczają - im dłużej na niego patrzyłem tym bardziej mi się podobał.
Pytanie tylko czy trzeba stawiać znak równości pomiędzy nową technologią a chmurą?