collapse

Reklama

Autor Wątek: KS-SOMED Interfejs użytkownika  (Przeczytany 3354 razy)

Offline Artem

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
KS-SOMED Interfejs użytkownika
« dnia: Listopada 28, 2019, 13:45:02 pm »
Dzień dobry

Nie działają u nas podstawowe funkcje interfejsu np.
- w polach do wpisywania tekstu brak możliwości wklejania (nie działa ctrl+v i nie ma funkcji "wklej" w menu konstektowym pola) 
- na listach z wynikami wyszukiwania brak możliwości sortowania wyników

Zastanawiamy się czy to usterka czy może to być kwestia ustawienia jakiejś opcji.

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
Odp: KS-SOMED Interfejs użytkownika
« Odpowiedź #1 dnia: Listopada 28, 2019, 13:53:34 pm »
a możesz podać konkretne miejsca? Z doświadczenia wiem, że KS-SOMED pod tym względem jest dziwny, tzn. w jednym miejscu coś działa a w innym nie. Czasami można wpisywać odrazu a czasami dopiero po kliknięciu w ikonę z trzema kropkami.
Podaj gdzie a sprawdzę jak to u mnie wygląda.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline Artem

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #2 dnia: Listopada 28, 2019, 14:19:17 pm »
Głównie chodzi o najczęściej używane np: pole gdzie wpisuje się pesel lub nazwisko pacjenta.
Sortowania wyników nie ma chyba w żadnej tabeli.
Dodatkowo w module Zlecenia, przy poprawianiu zleceń, po zamknięciu "Karty wykonania usługi" kursor nie ustawia się w miejscu poprawianej pozycji tylko tabela automatycznie się odświeża i za każdym razem trzeba ją ponownie przewijać.
Uciążliwe to jak cholera  >:(.
« Ostatnia zmiana: Listopada 28, 2019, 14:21:27 pm wysłana przez Artem »

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 28, 2019, 14:49:17 pm »
w oknie wyboru pacjentów działa kopiowanie i wklejanie. Sortowanie działa (wystarczy kliknąć na nagłówek kolumn). Poza tym przyjrzyj się tym małym ikonom po prawej stronie miejsca gdzie wpisujesz, np. PESEL

Penie do tej pory miałeś do czynienia tylko z KS-PPS a teraz przenosisz się na KS-SOMED. Ja też na początku musiałem się sporo nauczyć a raczej oduczyć przyzwyczajeń z KS-PPS i nabrać nowych odpowiednich dla KS-SOMED. po ponad 2 latach nadal nie do końca mi się udało :)
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #4 dnia: Listopada 28, 2019, 14:54:14 pm »
Głównie chodzi o najczęściej używane np: pole gdzie wpisuje się pesel lub nazwisko pacjenta.
Sortowania wyników nie ma chyba w żadnej tabeli.
Dodatkowo w module Zlecenia, przy poprawianiu zleceń, po zamknięciu "Karty wykonania usługi" kursor nie ustawia się w miejscu poprawianej pozycji tylko tabela automatycznie się odświeża i za każdym razem trzeba ją ponownie przewijać.
Uciążliwe to jak cholera  >:(.
Kwestia optymalizacji.  Bardzo często klienci działają na całym miesiącu. W efekcie lista zleceń, na której się operuje, to często kilka tysięcy pozycji. Tabela, czy w nomenklaturę Delphi DBGRID ma taką właściwość, że pobiera z serwera tyle danych ile widać i w ramach przewijania dociąga kolejne dane. Można się o tym przekonać np. wyświetlając listę pacjentów i przechodząc na koniec listy - o ile pamiętam skrót CTRL+END. Pewnie zauważymy że aby się to pokazało to trwa. W zależności od tego jak duży jest wynik, trawić może to długo. Bo na końcówkę trzeba przesłać te wszystkie dane z serwera. Kiedy chodzimy po gridzie to się tak nie rzuca w oczy, po pobierane są paczki danych, tyle, aby wyświetlić, czyli max kilkadziesiąt elementów. Tyle teorii. Teraz edytujemy zlecenie, po edycji konieczne jest odświeżenie całego widoku, bowiem edycja mogła spodobać, że to co widzimy w gridzie jest już nieaktualne. Po odświeżeniu zapytania rzeczywiście ustawiamy się na górze. Oczywiście można zapamiętać pozycję przed i na nią spróbować się ustawić (są tak zwane bookmarki). Aby one jednak zadziałały konieczne jest pobranie wszystkich danych, aby ten bookmark mógł się spozycjonować. W efekcie, po zamknięciu karty zlecenia mielibyśmy zwis systemu, jak długi - to zależy od tego ile zleceń zwróciłoby zapytanie. Już 20 lat temu porzuciliśmy to rozwiązanie, bo po prostu nie dało się pracować. Tak, to co mamy jest cholernie niewygodne, ale wygodniejsze rozwiązanie może być tak wolne, że praktycznie nieużywalne.  Stąd też na niektórych widokach, po edycji specjalnie zmieniamy warunki wyszukiwania, aby ograniczyć wynik do kilku elementów i wówczas pozycjonujemy. Tak jest o ile mnie pamięć nie myli na liście pacjentów. Oczywiście czasem tam gdzie wiemy, że dany zbiór zawsze będzie niewielki, czasem pozwalamy sobie na komfort pozycjonowania.
Niestety, to jest skutek używania serwerów bazy danych. Dawno, dawno temu, gdy używano np. DBF pozycjonowanie było naturalnym rozwiązanie, bo grzebaliśmy bezpośrednio na pliku I zawsze GOTO 4 oznaczało idz do rekordu 4. A że wiadomym było ile zajmuje jeden rekord, to nie było problemu, aby obliczyć fizyczny skok. W przypadku danych zwracanych nam przez serwer to już całkiem inna zabawa.

Offline Artem

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 28, 2019, 15:35:28 pm »
Tabela, czy w nomenklaturę Delphi DBGRID ma taką właściwość, że pobiera z serwera tyle danych ile widać i w ramach przewijania dociąga kolejne dane.
Niedobrze, wygląda na to że w systemie sprzedawanym w 2019 roku zastosowane są technologie z końca XX wieku. Widziałem ten mechanizm w C++ Builder zanim Interbase stał się Firebirdem (jakies 20 lat temu). Delikatnie mówiąc - nieporozumienie.

w oknie wyboru pacjentów działa kopiowanie i wklejanie. Sortowanie działa (wystarczy kliknąć na nagłówek kolumn). Poza tym przyjrzyj się tym małym ikonom po prawej stronie miejsca gdzie wpisujesz, np. PESEL
No tak, kilka dodatkowych kliknięć i gotowe, można użyć ctr+v. Co kilka sekund kilka dodatkowych kliknięć, w sumie 30 - 40 minut dziennie dodatkowego klikania.
Sortowanie działa tylko w przypadku listy pacjentów ? w tym miejscu chyba jest najmniej potrzebne.

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #6 dnia: Listopada 28, 2019, 15:47:13 pm »
Tabela, czy w nomenklaturę Delphi DBGRID ma taką właściwość, że pobiera z serwera tyle danych ile widać i w ramach przewijania dociąga kolejne dane.
Niedobrze, wygląda na to że w systemie sprzedawanym w 2019 roku zastosowane są technologie z końca XX wieku. Widziałem ten mechanizm w C++ Builder zanim Interbase stał się Firebirdem (jakies 20 lat temu). Delikatnie mówiąc - nieporozumienie.

Mówi Pan nieporozumienie. Chciałbym widzieć kogoś, kto rzuca się na przeróbkę takiego było nie było dużego systemu po to, by przerobić. 20 lat temu mieliśmy problem pluskwy milenijnej. Może Pan pamięta, szczególnie w USA, bo my informatycznie byliśmy mocno zapóźnieni, poszukiwano rozpaczliwie programistów FORTRANa. Niektórzy się śmiali, że ekshumacje będą przeprowadzać. Tak, szczególnie w bankach, działały systemu pisane w FORTRANie, bo po prostu były za duże, by je przepisać. Powstawały rzecz jasna nowe rozwiązania. Tak samo jest w Kamsofcie, chce Pan rozwiązanie nowoczesne, proszę się zainteresować MEDIPORTĄ.  Po prostu nie stać nas na przepisanie SOMEDa co nie znaczy, że nowe rozwiązania nie powstają. A z drugiej strony, wiem, stary ten SOMED, ale ma całkiem niezłych chirurgów plastycznych.

Offline andy83

• Super Specjalista
  • Pomógł? 19
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 03, 2019, 08:42:05 am »
Tylko chirurgia plastyczna to droga zabawa. chyba że ze wskazań zdrowotnych to na NFZ ;)

Offline Artem

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 03, 2019, 09:07:34 am »
20 lat temu mieliśmy problem pluskwy milenijnej

Minęło 20 lat i dalej mamy problem pluskwy, bo tak trzeba nazwać wadliwe systemy, które kosztują i kosztują.
Argumenty typu "mamy problemy w firmie" i "nie ma takiej możliwości" do mnie nie trafiają, nie za taką cenę.
Dobrze chociaż, że nie broni Pan tego na siłę.

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 03, 2019, 09:30:48 am »
Raz jeszcze chciałbym napisać. Mamy nowe systemy. Uważa Pan, pewnie słusznie, że SOMED jest przestarzałym systemem, to dlaczego nie chce Pan spróbować Mediporty? Rozumiem, gdybyśmy nie mieli żadnego zespołu pracującego nad nowymi rozwiązaniami. Ale mamy. Mamy mobilną wizytę, mamy Mediportę, można spokojnie wybrać nowoczesne rozwiązania i nowoczesne interfejsy. Nie podoba mi się Miltipla (ta pierwszej generacji, choć to całkiem użyteczny samochód) wybieram np. piękna Alfę ze stajni FIATA, jeśli już z producentem chcę się wiązać.

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 03, 2019, 10:02:00 am »
Panie MK tylko mediporta to chmura a to już zupełnie co innego. Poza tym jak sobie na szybko obliczyłem w kreatorze, to koszt roczny w moim przypadku to ok 20.000zł, a to sporo przy niedużej przychodni. Tak z ciekawości się zapytam: czemu mediporta a nie serum?

PS. Pamiętam wiele lat temu jak sąsiad parkował multiplą przed blokiem to się zastanawiałem gdzie ten samochód ma przód a gdzie tył :) Nie podobał mi się w ogóle, ale nie wiem czy to jak z nielubianymi piosenkami, które ciągle w radiu puszczają - im dłużej na niego patrzyłem tym bardziej mi się podobał.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 03, 2019, 10:03:07 am »
Przepraszam, że tak forum zaśmiecam, ale po prostu nie rozumiem podejścia do systemu KS-SOMED. Zgadzam się i nie ukrywam tego, że system jest dość leciwy i opiera się na starych technologiach, choć spełnia wszelkie wymogi bezpieczeństwa i działa zawsze bez większych problemów na najnowszych systemach Windows. Zarzucają Państwo, że system przestarzały. No OK, nie neguję. I ze za taka kasę...  Ale proszę się zastanowić, czego Państwo by oczekiwali. Przepisania SOMED na najnowszą technologię? Bez sensu, skoro mamy system tworzony w najnowszej technologii. Naprawdę nie chodzi o to, aby zachować nazwę SOMED. Tak jak napisałem nikt nie przepisze systemu skoro tworzony jest nowy, więc skoro nadal mają Państwo zarzut, że to stary system, to czy mamy przestać go wspierać i sprzedawać i każdemu powiedzieć, proszę przejść na MEDIPORTĘ? No bo tylko tak można by było na Państwa zarzut zareagować.

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 03, 2019, 10:04:10 am »
Panie MK tylko mediporta to chmura a to już zupełnie co innego. Poza tym jak sobie na szybko obliczyłem w kreatorze, to koszt roczny w moim przypadku to ok 20.000zł, a to sporo przy niedużej przychodni. Tak z ciekawości się zapytam: czemu mediporta a nie serum?

PS. Pamiętam wiele lat temu jak sąsiad parkował multiplą przed blokiem to się zastanawiałem gdzie ten samochód ma przód a gdzie tył :) Nie podobał mi się w ogóle, ale nie wiem czy to jak z nielubianymi piosenkami, które ciągle w radiu puszczają - im dłużej na niego patrzyłem tym bardziej mi się podobał.
Czemu nie SERUM? BO zapewne też napiszecie Państwo, że to przestarzała technologia ;-)

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 03, 2019, 10:20:45 am »
Pytanie tylko czy trzeba stawiać znak równości pomiędzy nową technologią a chmurą? :)
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline MK

• Kamsoft
  • Ekspert
  • Pomógł? 49
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 03, 2019, 10:30:32 am »
Pytanie tylko czy trzeba stawiać znak równości pomiędzy nową technologią a chmurą? :)
Cóż, teraz taka moda, bujanie w obłokach  ;-)

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 541
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3152 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]