Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Odnośnie SOMED-a moje pytanie do @MK jest łatwe Czy e-Skierowanie działa? alej jest to funkcjonalność testowa jak sugeruje napis w opcjach? Kiedy będzie już przetestowana?"
@Artem- Za szybko Pan czyta - Profesor Wilczur może się poczuć urażony.- RODO - wg Pana podejścia taka sytuacja jest możliwa: -- miał Pan pacjenta 10 lat temu (jest jego PESEL).-- po drodze obraził się on na Pana niemiłosiernie i skończył "współpracę" z Panem, oczywiście nie chce udostępniać dalej swojej historii leczenia Pana jednostce-- u Pana dalej jest jego kartoteka - tak mówi prawo, musi być-- w tym scenariuszu ciągle może Pan pobrać info o tym, że pacjent ma skierowanie do danej poradni, a nie jest to chyba pożądane (dla ciekawskiego/ej pracownika/czki rejestracji jak najbardziej pożądane)- Tak, samo info o skierowaniu to nie jest dana osobowa (RODO to nie tylko dane osobowe), ale info o skierowaniu przypięte do posiadanej kartoteki pacjenta to już dane wrażliwa (po staremu, w kontekście RODO, to dane szczególnie chronione). Ale co ja tam wiem.- Zgadzam się z Panem i tego nie kwestionuję - lekarz powinien wiedzieć o wszystkim w kontekście pacjenta, o ile go leczy. Lekarz, który go leczył, nie musi wiedzieć o nim nic. Nie zapytam po co, ale napiszę, że nie bierze Pan pod uwagę zagrożeń kosztem ułatwienia. Jedno z nich opisałem wyżej, nie napisałem, że się by wydarzyło, ale system miałby dziurę je umożliwiającą.
Ależ odpowiedziałem od razu, wskazując biuletyn, gdzie ta funkcjonalność jest opisana. Jeśli w biuletynie piszemy, że coś zostało wprowadzone, to znaczy, że działa. Biuletyn, jest biuletynem technicznym, nie marketingowym. Nie opisujemy w nim naszych marzeń i co byśmy zrobić chcieli, tylko to, co zostało zrobione. To, że opcja oznaczana jest jako testowa, wynikało z tego, że CSIOZ prowadził pilotaż, a nie dlatego, że opisaliśmy coś czego nie ma. Poczekam aż z opcji zniknie w/w ostrzeżenie i zacznę wdrażanie.
Mam nadzieję, że nie oczekuje Pan od KS dodatkowego, osobistego, potwierdzania, czy każda funkcja w systemie działa.
Cytat: Profesor Wilczur w Grudnia 05, 2019, 07:35:32 amCSIOZ twierdzi, że pilotaż zakończył się we wrześniu.Cóż, nam tej informacji nie przekazali ;-)
CSIOZ twierdzi, że pilotaż zakończył się we wrześniu.
Jezeli pacjent nie chce udostępniać dalej swojej historii leczenia w naszej jednostce i ma do tego prawo, to wystarczy oświadczenie pacjenta i usuwamy z systemu zbędną dokumentację lub blokujemy do niej dostep. Gdzie tu zagrożenie ?