Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Posiada również umowę na recepty prywatne.
23. Aktualnie jeżeli podmiot leczniczy nie ma umowy z NFZ na wystawianie recept refundowanych, to lekarze kontraktowi mogą indywidualnie wystąpić do NFZ o takie recepty. Czy w związku z wejściem e-recepty każdy podmiot lub praktyka zawodowa będzie mogła wystawiać recepty refundowane bez umowy z NFZ? Od 2015 r. uprawnienie do wystawiania recept refundowanych nie wymaga zawarcia specjalnej umowy z NFZ. Ponadto, w przypadku recept elektronicznych, ich numery nie są nadawane przez NFZ. Natomiast przed wystawieniem recepty refundowanej należy sprawdzić uprawnienia pacjenta w eWUŚ.
E-recepty muszą być podpisywane: 1) certyfikatem ZUSu, lub 2) ePUAPem, lub 3) podpisem elektronicznym takim jak na certum.plTo samo dotyczy eZLA, oraz rzeczy wymienionych w tym rozporządzeniu:http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180000941Reszta nie musi być podpisywana w powyzszy sposób.Reszta dokumentacji elektronicznej musi być podpisana z użyciem "wewnętrznych mechanizmów systemu informatycznego". Jeżeli trzeba wydrukować, to pieczątka "za zgodność z oryginałem" + data + pieczątka i podpis.
Cytat: karolweksler w Października 16, 2019, 21:11:16 pmE-recepty muszą być podpisywane: 1) certyfikatem ZUSu, lub 2) ePUAPem, lub 3) podpisem elektronicznym takim jak na certum.plTo samo dotyczy eZLA, oraz rzeczy wymienionych w tym rozporządzeniu:http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20180000941Reszta nie musi być podpisywana w powyzszy sposób.Reszta dokumentacji elektronicznej musi być podpisana z użyciem "wewnętrznych mechanizmów systemu informatycznego". Jeżeli trzeba wydrukować, to pieczątka "za zgodność z oryginałem" + data + pieczątka i podpis.Ok dzieki tez tak rozumiem i to wiem:) ale chce jeszcze uściślić problem.Czy prowadząc pozostała dokumentację bez podpisu kwalifikowanego tylko "mechanizmy systemu"chodzi mi o kartę z wizyt pacjenta mozna zrezygnowac z wersji papierowej? i jej nie drukować podpisując?pozatym co w przypadku kontroli NFZ? do tej pory sprawdzali wpisy do karty i pieczątki na tej podstawie stwierdzali poprawność prowadzenia dokumentacji i zgodność z SZOI a obecnie jak to jest w systemie to co mogą lub będą kontrolować?
Mi w NFZ kiedyś Pani powiedziała ze to nie zwalnia z prowadzenia dokumentacji papierowej jeśli brak podpisu certyfikowanego lub innego, a w przypadku braku takiego podpisu tylko mechanizmy systemu to powinno sie wydrukować, podpisać i mieć to zarchiwizowane...Jak to sie ma do obecnych przepisów?