No a w jakim innym kontekście moja wcześniejsza odpowiedź mogłaby być? Ta lista jest generowana na podstawie ustawy, a w jej kontekście można się tylko wypowiadać?
Czy ten dokument jest w stanie Ci pokazać, że pacjent ma znaczny stopień?
Pytasz o to samo na okrętkę. Ja Ci napisałem, co dokument musi potwierdzać. Jeśli z tego dokumentu wynika, że jest znaczny stopień, to jest ok (czyli pacjent ze znacznym stopniem tylko i wyłączenie może dokument taki uzyskać, a nie jest na nim napisane stwierdzenie tego faktu).
Czy nowa legitymacja niepełnosprawnego jest potwierdzającym dokumentem - tak, pod warunkiem, że dasz radę rozczytać kod QR, bo tam jest zawarte info, że pacjent ma znaczny stopień, a nie np. umiarkowany. Jak nie dasz rady tego rozczytać (nie masz obowiązku mieć czytnika), to pacjent ma przynieść dokument wprost fakt znacznego stopnia stwierdzający.
Dokumentów jest dużo - zaświadczenia, oświadczenia, poświadczenia. Dokument, który Cię interesuje ma wprost wskazywać, że pacjent ma znaczny stopień i tyle.
Oczywiście możesz na tej podstawie uznać pacjentowi, że ma prawa jak znaczny stopień. Tylko czy przy kontroli wg Ciebie będzie to wystarczające, żeby się obronić?