Mam pytania odnośnie e-recept. Głównie mi chodzi o to czy każdy lekarz stomatolog bez wyjątku powinien być zobowiązany do wystawiania e-recept i rejestrowania się do tej platformy p1? Jest chyba zapis że dopuszczalna jest wersja papierowa w pewnych przypadkach:
"Ponadto papierowa postać recepty dopuszczalna będzie w przypadku:
- braku dostępu do systemu teleinformatycznego SIM,
- recepty transgranicznej,
- recepty dla osoby o nieustalonej tożsamości,
- recepty wystawionej przez czasowo i okazjonalnie wykonujących zawód na terenie RP: lekarza posiadającego prawo wykonywania zawodu w innym niż Polska kraju UE lub pielęgniarkę będącą obywatelem państwa UE,
- recepty na produkt leczniczy nieposiadający pozwolenia na dopuszczenie do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i sprowadzany z zagranicy na warunkach i w trybie określonych w art. 4 ustawy Prawo farmaceutyczne."
Wiem że był gdzieś jeszcze zapis że dla osób wystawiających recepty sporadycznie to mogą wystawiać recepty papierowo do 2026, gdzie w moim przypadku wystawia się recept tyle że na palcach u ręki wyjdzie w ciągu roku a nawet i mniej
i czy mimo tego musiałbym rejestrować się na platformie P1 i dokupywać następnie moduł do wystawiania e-recept?