Strasznie naskoczyliście na koleżankę z powodu tego pytania o hasło.
Spójrzmy z drugiej strony na hasło do KS-PPS.
Serio uważacie, że hasło do KS-PPS jest wyznacznikiem bezpieczeństwa?
A jak postępujecie z USG pod kątem RODO? Tam też bywają dane pacjentów i nie spotkałem jeszcze USG z logowaniem, a gdy pytałem o to przedstawicieli podczas gdy przywozili USG na próbę przed zakupem, to wszyscy robili wielkie oczy ze zdziwienia o co mi w ogóle chodzi.
I czy naprawdę uważacie, że konfiguracja, że:
- laptop jest zaszyfrowany w 100% w ten sposób, że użytkownik podczas włączania komputera musi podać bardzo długie hasło na takim oto czarnym ekranie, który pojawia się zanim jeszcze załaduje sie Windows
https://www.howtogeek.com/wp-content/uploads/2017/02/img_5893bfbb14762.png- w razie gdyby ktoś ukradł komputer i przełożył dysk do innego komputera to będzie mógł usunąć dane, ale nie będzie mógł ich odczytać bez hasła. No ale jest w miarę aktualna kopia w innym miejscu niż laptop.
- nie ma hasła do KS-PPS ponieważ z komputera korzysta tylko jedna osoba i ten komputer pozostaje pod jej osobistym nadzorem
jest niebezpieczna i nie obroniłaby się w sądzie w razie czegoś, skoro prawnicy mówią, aby analizować ryzyko pod kątem skutków, które dotkną osoby, których dane dotyczą (w tym przypadku skutków dla pacjentów, których dane są wpisane w KS-PPS).