Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Wystawialiście może wsteczne eZLA w somedzie? Nie było żadnych problemów?
System nieprawidłowo wylicza mi ilość dni ciągłego zwolnienia (załącznik), nie ma nawet możliwości ręcznej zmiany. Ktoś miał podobny problem ?
Witam. Mam pytanie czy w SOMED można skorygować eZLA w zakresie daty , lub w zakresie instytucji ubezpieczeniowej. Istnieje tylko możliwość usunięcia eZLA i wystawienia nowego.
1. Co zrobić kiedy lekarz chciał wystawić eZLA dla rodzica a wystawił zwolnienie dla kilkuletniego dziecka?
2. Pacjenci u nas nie mają w kartotekach wpisanych zakładów pracy, więc przy wystawianiu eZLA nie możemy wybrać lokalnego płatnika. Jeżeli nic nie wybiorę to podczas dalszych kroków nie pojawia się plansza z wyborem płatnika jak to jest pokazane w biuletynie czy instrukcji KS-SOMED. Czy to normalne zachowanie? Może tak to wygląda jak pacjent ma tylko jednego płatnika w ZUS? Generalnie chciałbym wiedzieć jak to u Was wygląda? Czy macie w KS-SOMED wpisanych płatników? Czy lekarze podczas wystawiania wpisują do programu płatnika pacjenta?
3. Po wysłaniu eZLA (status "W") chciałbym wydrukować papierową wersję dla pacjenta. Tak, wiem że jeżeli płatnik ma konto w PUE to się nie drukuje, ale przynajmniej w pierwszym okresie chciałbym aby pacjenci mogli takie papierowe potwierdzenie otrzymać jeżeli mają taką wolę. Zgodnie z instrukcją, jeżeli kliknę ponownie przycisk wyślij/drukuj takie potwierdzenie powinno się wydrukować a u mnie się nie drukuje (recepty i inne dokumenty drukują się prawidłowo). Czy też tak macie?