Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
A po co Ci Firebird 64-bit? Skąd ten pomysł na migrację?
Tutaj odpowiedź kogoś bezpośrednio u źródła potwierdzająca co napisał Sorn z uwypukleniem, że serwer musi być osobny od stacji roboczej (klient 32bit z serwerem 64bit się zapewne pogryzą)http://forumpps.pl/index.php?topic=8056.msg70937#msg70937
Cytat: 09061303 w Stycznia 30, 2018, 19:03:19 pmTutaj odpowiedź kogoś bezpośrednio u źródła potwierdzająca co napisał Sorn z uwypukleniem, że serwer musi być osobny od stacji roboczej (klient 32bit z serwerem 64bit się zapewne pogryzą)http://forumpps.pl/index.php?topic=8056.msg70937#msg70937I co najzabawniejsze skierowana do tego samego nicka :-)Na wszelki wypadek potwierdzę raz jeszcze: Firebird 64 jest OK. Jak najbardziej zalecamy. Ma to dodatkowy plus, wymuszamy w ten sposób instalację na osobnym serwerze :-). Somed 32-bit z 32-bitowym klientem spokojnie się będzie komunikował. Osobiście, gdybym był władny do wydawania kasy na informatyzację przychodni, to zastanowiłbym się 10 razy, czy kupić Oracle, czy jednak nie zainstalować FB a zaoszczędzone pieniądze, nie małe, zainwestować w sprzęt, kolejne licencje SOMEDA ? czy inne oprogramowanie KS (wiem, lokowanie produktu, ale mnie chyba wolno ?). Mówiąc poważnie, jeśli nie musiałbym instalować Oracle (bo np. współpraca z KS-MEDIS, czy KS-FKW) to pozostałbym przy FB. Nie jestem handlowcem i nie znam się kompletnie na aktualnych cenach, ale słyszałem, że porażają.
Czy ja dobrze zrozumiałem powyższy wpis? FB a nie ORA i to do Someda? Hmm.. to dlaczego Wasza ekipa PPSa zwala od lat wszystkie błędy i problemu u mnie na to, że pracuję na tej darmowej, tandetnej, złej, niebezpiecznej bazie firebird? ;-) Pozdrawiam
@PiotrSzPo tylu problemach z PPSem.... przejdź na Somed - teraz cena licencji Somed M porównywalna do PPSa. Przy przejściu pomogę Potestujemy Firebird 64bit na Linuxie - może się okaże czymś fajnym.
@MKAch ta dyplomacja.... zawsze jak się o PPSie wspomni w innych działach KS
Jednakże, po doświadczeniach ostatnich lat z PPSem i jego serwisem wątpię, żeby nasz kolejny system był z Kamsoftu..
Cytat: PiotrSz w Lutego 02, 2018, 09:54:50 amJednakże, po doświadczeniach ostatnich lat z PPSem i jego serwisem wątpię, żeby nasz kolejny system był z Kamsoftu.. Ja mogę jedynie potwierdzić, że w Somedzie jest jednak inaczej.
Mogę też z doświadczenia powiedzieć, że u innych producentów niekoniecznie jest lepiej