collapse

Reklama

Autor Wątek: KS-SOMED - zawieszanie się programu po kliknieciu ikon  (Przeczytany 3041 razy)

Offline Kromka

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
KS-SOMED - zawieszanie się programu po kliknieciu ikon
« dnia: Lipca 12, 2017, 09:08:10 am »
Witam i pozdrawiam. Mam problem z KS-SOMED -> Użytkownik uruchamia KS-a, pojawia się okno główne, następnie np naciska na ikonę terminarza(choć efekt jest ten sam gdy użyje innych) -> pojawia się okno logowania -> wpisuje dane -> okno logowania znika -> i tu KS-zawisa -> na niebiesko podświetlona jest tylko ikona terminarza, sam program przestaje reagować -> aka klikanie gdziekolwiek na czymkolwiek nic nie daje -> np najeżdżając na inne ikony (ale ich nie naciskając) podświetlają się na niebiesko i tak już podświetlone zostają. Programu nie da się zamknąć normalnie -> trzeba to robić przez menedżera zadań. W menedżerze pokazuje że KS zabrał sobie 50 % mocy procka i tak trzyma. Co ciekawe -> ja jako administrator zaloguje się na tej stacji (na tym samym profilu użytkownika w Windowsie) za pomocą mojego loginu/hasła do KS-a  to terminarz się otworzy -> dałem zatem admina temu użytkownikowi (na chwilę do testów). ale niestety poprawy nie ma -> KS jest w wersji 2017.01.0.11 stacja robocza stoi na XP -> choć i taki sam problem ma jeszcze inny użytkownik który pracuje na lapku (win7) łaczącym się zdalnie do serwera na win 2k3  (innym terminalowym działa ok).
W teorii Wygląda to tak jakby chciał otworzyć nowe okno i tu napotyka problem. -> w pierwszym odruchu sprawdzałem też ustawienia obiektów globalnych i w teorii jest ok.

Zetknął się ktoś z czymś takim ? :)
Pozdrawiam

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
Odp: KS-SOMED - zawieszanie się programu po kliknieciu ikon
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 12, 2017, 10:30:21 am »
Zetknął się ktoś z czymś takim ? :)

Zetknąłem się z czymś takim w PPSie.

Kilka pytań pomocniczych ;-)

Program pracuje na bazie Firebird czy Oracle?

Opisywane problemy były na stacji roboczej czy na serwerze bazy?

Jak długo czekałeś aż program zacznie odpowiadać zanim go ubiłeś?

Nie znam Someda ale czy na komputerach klienckich występuje plik konfiguracyjny *.ini (w PPS - KSPPS.ini) w katalogu klienta?
Jeżeli tak to czy są w nim wpisy takie jak FIXcostam=1?

W przypadku jeżeli pracujecie na instalacji sieciowej i program wisi na komputerze klienckim, czy taki zwis klienta powoduje zwis całej bazy i blokadę pracy dla pozostałych stanowisk?

Czy macie połączenie do OSOZ?

Pozdrawiam

Offline Kromka

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 13, 2017, 10:45:28 am »
- Obecnie pracuje na bazie Oracle,
- problem występuje zarówno na stacji roboczej, jak i pojawia się również na kompie, który łączy się zdalnie do serwera i to na nim uruchamia jest KS-a.
- ja osobiście czekałem ok 3-4 minut(normalnie jest to kwestia kilku-kilkunastu sekund max) -> ale pracownica mówi że zostawiła go w tym stanie na przeszło godzinę i nic się nie zmieniło. -> tak jak pisałem -> jak próbuje ona swoim loginem hasłem -> to zwis -> ubijam ks-a uruchamiam raz jeszcze - i jak próbuję ja swoim loginem - to działa ok (bez restartu kompa, czy zmiany profilu użytkownika w Windowsie).
- zwis klienta czy to zdalnie zalogowanego czy z tej konkretnej stacji nie powoduje przerwania pracy innych stanowisk - inni sobie pracują w spokoju,
- OSOZ nie jest u nas stosowany.
-w pliku ini nie ma nic co zawierałoby w sobie "Fix" -> z dziwnych rzeczy jest tylko ORDER66=1 :D w sekcji [all].

Pozdrawiam

Offline yaho

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 13, 2017, 12:49:58 pm »
Może to trywialne, co napiszę, ale może pomoże.  :)
 Obserwuję czasem taką sytuację, kiedy po kliknięciu na moduł i wklepaniu danych logowania dzieje się nic. Na pozór, ponieważ okienko wybranego modułu może przybrać mniejsze rozmiary i zwyczajnie ukryć się pod główną planszą. Jest aktywne, ale niewidoczne z racji zmniejszonych rozmiarów. Wystarczy przeciągnąć główną planszę, aby je zobaczyć. Może to śmiesznie brzmi, ale kilka razy musiałem sobie zadać pytanie - wtf ?
pozdro
/Y

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 13, 2017, 20:37:21 pm »
Somed w ini nie ma takich rzeczy jak PPS. ORDER66=1 jest pod kątem zarządzania sesjami, dobrze jak jest. Możesz sprawdzić jeszcze czy w momencie zwisu idą jakieś zapytania do bazy lub jakie jest ostatnie zapytanie - program ksplagent na to pozwala. Może to pozwoli jakoś ukierunkować poszukiwania.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 14, 2017, 11:08:03 am »
- Obecnie pracuje na bazie Oracle,
- problem występuje zarówno na stacji roboczej, jak i pojawia się również na kompie, który łączy się zdalnie do serwera i to na nim uruchamia jest KS-a.
- ja osobiście czekałem ok 3-4 minut(normalnie jest to kwestia kilku-kilkunastu sekund max) -> ale pracownica mówi że zostawiła go w tym stanie na przeszło godzinę i nic się nie zmieniło. -> tak jak pisałem -> jak próbuje ona swoim loginem hasłem -> to zwis -> ubijam ks-a uruchamiam raz jeszcze - i jak próbuję ja swoim loginem - to działa ok (bez restartu kompa, czy zmiany profilu użytkownika w Windowsie).
- zwis klienta czy to zdalnie zalogowanego czy z tej konkretnej stacji nie powoduje przerwania pracy innych stanowisk - inni sobie pracują w spokoju,
- OSOZ nie jest u nas stosowany.
-w pliku ini nie ma nic co zawierałoby w sobie "Fix" -> z dziwnych rzeczy jest tylko ORDER66=1 :D w sekcji [all].

No to kompletnie nie ten problem o którym myślałem :-)
Życzę szybkiego rozwiązania.

Może to trywialne, co napiszę, ale może pomoże.  :)
 Obserwuję czasem taką sytuację, kiedy po kliknięciu na moduł i wklepaniu danych logowania dzieje się nic. Na pozór, ponieważ okienko wybranego modułu może przybrać mniejsze rozmiary i zwyczajnie ukryć się pod główną planszą. Jest aktywne, ale niewidoczne z racji zmniejszonych rozmiarów. Wystarczy przeciągnąć główną planszę, aby je zobaczyć. Może to śmiesznie brzmi, ale kilka razy musiałem sobie zadać pytanie - wtf ?

To jest podejrzewam jakiś stary błąd programistyczny w Kamsofcie który ciągnie się i ciągnie.. to samo jest w PPSie!
Ile to już razy mnie wołali do poradni, że program wisi na którymś ekranie i nie reaguje na nic.. a tutaj "po prostu" program się wylogował a okienko logowania ukryło pod innymi.. zazwyczaj pomaga ATL+TAB.

Somed w ini nie ma takich rzeczy jak PPS. ORDER66=1 jest pod kątem zarządzania sesjami, dobrze jak jest. Możesz sprawdzić jeszcze czy w momencie zwisu idą jakieś zapytania do bazy lub jakie jest ostatnie zapytanie - program ksplagent na to pozwala. Może to pozwoli jakoś ukierunkować poszukiwania.

Nie znam na tyle Someda dlatego pytałem.
W przypadku PPSa Kamsoft dodaje czasem w aktualizacjach jakieś akcje wykonywane na bazie jednorazowo lub przy pierwszym/każdym logowaniu usera które można wyłączyć właśnie w kspps.ini poprzez wpis np FixUP9=1 (blokada wykonywania akcji - prawdopodobnie - aktualizacji procedur icd9 na świadczeniach, która u mnie powodowała blokady programu i bazy bo próbowała "przelecieć" ponad 2mln rekordów..)

Pozdrawiam

Offline marcin3112

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 9
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 17, 2017, 09:35:58 am »
Kiedyś miałem podobne problemy z logowaniem do KS i były one spowodowane niewłaściwą wersją klienta bazy oracle.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 557
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]