Mam pewna zagwozdkę... otóż, w niektórych OW NFZ umowy na ZPO mam do końca roku 2017 i nie wiem, czy mimo wszystko muszę przygotować wnioski o przedłużenie umów???
Na SZOI warmińsko-mazurskiego np. pojawił się taki komunikat:
"W trakcie tworzenia oferty należy zwrócić szczególną uwagę podczas uzupełniania pola:
Informacja o umowie
Wymagane jest podanie, dla każdej pozycji oferty, informacji o umowie, czyli wskazania, czy w okresie objętym propozycją oferty (tj. od kiedy będzie obowiązywała nowa umowa np. od 1 lipca 2017 r.), dla wskazanego w pozycji oferty zakresu świadczeń wykonywanego w wybranym miejscu udzielania świadczeń, świadczeniodawca ma zawartą umowę z Funduszem.
1. Oferent nie posiada umowy (np. od 1 lipca 2017), w polu: Informacje o umowie należy pozostawić domyślą wartość, czyli: Brak umowy w zakresie z podanym miejscem udzielania świadczeń na pierwszy dzień obowiązywania oferty/wniosku.
2. Jeśli Oferent posiada umowę (do końca roku tj. 31-12-2017), w polu informacja o umowie: Posiadam umowę w tym zakresie świadczeń z podanym miejscem udzielania świadczeń na pierwszy dzień obowiązywania oferty/wniosku;
Uwaga! Pole jest dostępne do edycji tylko w czasie dodawania pozycji oferty. W przypadku zaistnienia konieczności zmiany informacji o umowie, wymagane jest usunięcie pozycji oferty i dodanie jej od nowa."
Chodzi o 2. punkt, gdzie można zrozumieć, że mimo iż posiadam umowę obowiązującą do końca roku i tak wymagane jest złożenie wniosku, co jest dla mnie dziwne.
Muszę przygotowywać wnioski w tym momencie, czy nie? W sumie to w każdej chwili można zawrzeć umowę na kolejny miesiąc?