Wiem że kilku tutaj jest a zwłaszcza jeden szef wszystkich szefów
Mam problem (Windows server 2012), który nie daje mi spokoju.
Problem występuje prawie codziennie (raz lub dwa w miesiącu nie wystąpi) zawsze w tym samym czasie i nazywa się tak:
An error was detected on device \Device\Harddisk2\DR137 during a paging operation.
Mam 4 dyski 2xRAID1. Nie mam więc w Windows Hard Disk 2 no chyba że to CD-ROM.
list disk:
Disk ### Status Size Free Dyn Gpt
-------- ------------- ------- ------- --- ---
Disk 0 Online 278 GB 0 B
Disk 1 Online 931 GB 1024 KB
Początkowo analizowałem
event id 51. Z danych binarnych wychodzi że to podczas operacji odczytu. Zawsze dzieje się o tej samej godzinie, więc poszukałem co się w tym czasie robi i znalazłem. Windows Server Backup.
Jak poszedłem tym tropem to kilka podobnych problemów w necie znalazłem, ale żadnego konkretnego rozwiązania. Dzieje się to na końcu backupu (trwa ok 5 minut) i inni też to zauważyli. Backup nie jest na przeznaczony do tego dysk tylko na drugi wolumin (tam jest też inny backup i udostępnione udziały dla użytkowników)
Ma ktoś albo miał taki problem i go rozwiązał? Sporo ludzie piszą o buforowaniu podczas zapisu, ale z danych binarnych wychodzi że to raczej podczas odczytu. Zresztą write caching mam wyłączony. Chyba że coś z ustawieniami kontrolera? (PERC H730) Ale tego to już o własnych siłach nie potrafię przekonfigurować
Zastanawia mnie ten harddisk2. Ktoś w necie zasugerował że wygląda to tak, jakby windows montował sobie dodatkowy dysk podczas kopii, cholera wie ale chwilę wcześniej zawsze mam info w stylu:
The Portable Device Enumerator Service service entered the running state.
Ma ktoś jakiś pomysł na to? Obawiać się że coś ze sprzętem/dyskami jest nie tak?