collapse

Reklama

Autor Wątek: Rachunek z szablonu "przepisy o kordynacji"  (Przeczytany 4260 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gabinet2013

• Specjalista
  • Pomógł? 0
Rachunek z szablonu "przepisy o kordynacji"
« dnia: Lutego 04, 2017, 15:56:55 pm »
Witam!Pierwszy raz zdazyło mi sie otrzymać szablon ,za kilku Pacjentów z adnotacja na szoi ,że jest to szablon "ZBIORCZY UE".Co to znaczy? W ksppsie po wgraniu szablonów w dziale Świadzczenie jest wpis" przepisy o kordynacji".Jak sie do tego zabrać i co to jest i dlaczego tak sie stało?Z tego co wiem nie byli to pacjenci z zagranicy,bo nie wiem czy jest to z tym związane...A dalej co z tym fantem zrobić,tzn. wystawić fakture jak zwykle? Pozdrawiam

Offline karolweksler

• Ekspert
  • Pomógł? 230
Odp: Rachunek z szablonu "przepisy o kordynacji"
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 04, 2017, 16:32:44 pm »
Któryś z pacjentów został wpisany z unijnym dokumentem potwierdzającym prawo do świadczeń lub bez PESELa na rzecz innego dokumentu potwierdzającego tożsamość. Np. karty EKUZ. Odnajdź który to i zweryfikuj czy tak powinno być.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 04, 2017, 16:45:09 pm »
U mnie za każdym razem jak robię żądania rozliczenia pojawiają się szablony na unijnych i decyzje ale żadne papiery nie były wpisane i żadnych papierów fundusz do tych rachunków nie chce. Wystawiłem normalnie, wysłałem i wsio.

Offline cobratw

• Super Specjalista
  • Pomógł? 14
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 05, 2017, 09:27:37 am »
w kuj dopiero teraz pojawiaja sie odzielne szablony na pacjentów ubezpieczonych na podstawie decyzji wójta czy poświadczeniem, i nic nie trzeba wpisywac, sami zatwierdzaja

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 05, 2017, 12:51:25 pm »
Trochę się dziwię jak to czytam, ale może czegoś nie załapałem, bo od dobrych paru lat (wcześniej nie pamiętam) przy rozliczaniu UE czy zgód (ogólnie inna podstawa ubezpieczenia jak U) był oddzielny szablon. Na początku szablon był dla każdego pacjenta w ramach okresu oddzielny (czasy rząd wielkości przed eDokumentami i jeszcze trochę) - wysyłać trzeba było razem z fakturą skan dokumentu potwierdzającego uprawnienia (np. EKUZ) i zestawienie usług dla danego pacjenta w okresie rozliczeniowym (jak nie doszły powyższe NFZ nie chciał płacić powołując się na zakres dodatkowej dokumentacji wymaganej do rozliczenia). Później weszły szablony zbiorcze w ramach podstawy ubezpieczenia i okresu (nie rozbijało na poszczególnych pacjentów, ale dokumenty dodatkowe takie same trzeba było wysyłać do NFZ; na początku nawet PPS nie radził sobie z wydrukami zestawienia na podstawie szablonu zbiorczego i trzeba było interweniować w KS). Później weszły eDokumenty i możliwość zaimportowania skanu potwierdzenia ubezpieczenia jako załącznika do zaimportowanego dokumentu na PŚ. Powyższe na podstawie doświadczeń w Podkarpackim i Małopolskim NFZ.
Ogólnie dziwię się jeżeli w innych NFZtach do teraz było inaczej, bo widziałem pisma opisujące wyżej wspomniane tematy i zakładałem, że inne NFZty też tak mają (było to na podstawie ustawy czy rozporządzenia).
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 05, 2017, 14:17:32 pm »
Do tej pory było tak jak piszesz ale teraz pojawiają się szablony na unijnych pacjentów, którzy nie mają żadnego dokumentu przypisanego i na SZOI nie ma możliwości przesłania dokumentu do takiego rachunku.

Offline Gabinet2013

• Specjalista
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 05, 2017, 21:36:16 pm »
właśnie o to chodzi,że Ci pacjenci są ,że tak powiem "miejscowi" i nie mieli żadnych dokumentów przy rejestracji dodawanych,byli zwyczajnie ewusiowani i wypadali na zielono...
Czyli radzicie zwyczajnie wystawić fakturę?

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 06, 2017, 01:27:52 am »
Tak dla mojej ciekawości - zobacz jakim produktem z umowy jest rozliczana pozycja, która wraca w ten sposób w szablonie? (zestaw świadczeń z xmla I fazy też mógłby być - wycięte dane osobowe oczywiście)
Bo jak
- nie jest to pacjent na UE (czyli ma podpięty ekuz lub podobne)
- nie ma wybranego produktu do rozliczenia koordynacji
to szczerze mówiąc próbowałbym się czegoś dowiedzieć w NFZ.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 06, 2017, 07:32:34 am »
U nas także zaczęły pojawiać się szablony na UE, mimo, iż pacjent nie ma wpisanych dokumentów (i na SZOI nie ma możliwości ich przesłania). NFZ mówi, że wynika to z tego, że sporo pacjentów UE świeci się na zielono i będą sami takie rachunki zatwierdzać.

Offline cobratw

• Super Specjalista
  • Pomógł? 14
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 06, 2017, 08:31:33 am »
nie są to pacjenci z kartą ekuz
tylko posiadający poświadczenie E costam i decyzje wójta/burmistrza, i żadnych dokumentów nie potrzeba dodawac

Offline Gabinet2013

• Specjalista
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 06, 2017, 21:18:31 pm »
ok,to wysyłam :)

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 618
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3152 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]