collapse

Reklama

Autor Wątek: JPK  (Przeczytany 8405 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline iwomik192

• Super Specjalista
  • Pomógł? 1
JPK
« dnia: Stycznia 24, 2017, 18:55:18 pm »
Czy trzeba przesyłać plik jpk z wystawionym rachunkiem za świadczenia do urzędu skarbowego czy robi to ksiegowa?

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
Odp: JPK
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 24, 2017, 20:01:09 pm »
Dublowanie postów
http://forumpps.pl/index.php?topic=10016.0

Jest to pytanie raczej do księgowej - zależy od organizacji pracy w danej jednostce pod kątem FK.
Jak już podpadacie pod JPK, znaczy, że jesteście nie najmniejszą (mały przedsiębiorca w górę od 2017 podpada pod JPK) firmą i raczej księgowość będzie w stanie odpowiedzieć na to pytanie.

Za https://www.portalfk.pl/ordynacja-i-kks/sprawdz-od-kiedy-musisz-obowiazkowo-stosowac-jpk-12137.html
Mały przedsiębiorca to taki, który w co najmniej jednym z dwóch ostatnich lat obrotowych:
- zatrudniał średniorocznie mniej niż 50 pracowników oraz
- osiągnął roczny obrót netto ze sprzedaży towarów, wyrobów i usług oraz operacji finansowych nieprzekraczający równowartości w złotych 10 milionów euro, lub sumy aktywów jego bilansu sporządzonego na koniec jednego z tych lat nie przekroczyły równowartości w złotych 10 milionów euro.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline j00ls

• Global Moderator
  • Super Specjalista
  • Pomógł? 13
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 26, 2017, 13:34:59 pm »
Księgowa wysyła  JPK z  FK na podstawie  danych z rejestrów sprzedaży i zakupu. Same dokumenty sprzedaży, zakupu, magazynowe na żądanie  US.
gbak:finishing, closing, and going home

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 03, 2017, 21:43:25 pm »
A zna ktoś dokładnie ten temat?
Jeśli świadczeniodawca jest płatnikiem VAT (np. prowadzi również inną sprzedaż opodatkowaną VAT, a więc do NFZ idą faktury VAT ze stawką ZW) to nie ma problemu. Ale jeśli świadczeniodawca nie jest płatnikiem VAT i wystawiane były rachunki to zacząć wystawiać efaktury, żeby była możliwość przekazania faktur na żądanie US?
Bo wśród struktur JPK są tylko faktury VAT. Czy to oznacza, że nievatowcy oprócz tego że nie wysyłają rejestru VAT bo takiego nie ma, również nie muszą generować JPK na rachunki i wystawiać po staremu rachunki (czy też jak ktoś woli po nowemu faktury ale nie VAT)?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 533
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 03, 2017, 21:58:08 pm »
Dochodzi do tego jeszcze wielkość tego świadczeniodawcy ;) Mali i średni na razie mają spokój ;p

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 03, 2017, 22:25:34 pm »
OK, mali i mikro od 1 lipca 2018 ale już teraz mnie to zastanawia.
Obecnie każdy ma prawo wystawiać faktury vat - nawet nievatowcy. Nievatowcy mają jedynie obowiązek wystawić vat na żądanie. Załóżmy że żądania nie ma, więc rozumiem, że wystawiając rachunki nie dotyczy mnie jpk do faktur vat? Pytam bo zacząłem się zastanawiać czy generować e-rachunki czy e-faktury bo tylko e-faktury będą brane pod uwagę do JPK.

Najlepsze jest podejście drEryka który nie chce mnie słuchać jeśli idzie o JPK. Otrzymałem odpowiedź w stylu: nie jesteśmy programem księgowym... Dziś poinformowano mnie że przecież struktura dotyczy faktur vat a świadczeniodawcy wystawiają rachunki.
Owszem ale... po co na rachunku jest PKWiU oraz stwka VAT? Jak dla mnie te elementy są związane z fakturą VAT. Inna sprawa, że są przychodnie vatowcy, ponieważ świadczą usługi opodatkowane. Oni muszą wystawiać faktury VAT. No i na koniec nawet jeśli nie jestem vatowcem ma obowiązek na żądanie odbiorcy wystawić fakturę vat.

No ale wróćmy do podstawowego pytania. Wystawiać w dalszym ciągu rachunki/e-rachunki bo jpk dla faktur vat mnie nie będzie dotyczyło?

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 04, 2017, 12:44:45 pm »
Ogólnie mi się obiło kiedyś o uszy (nie jestem księgowym, nie znam się na tym i staram się nie analizować za dokładnie), że bodajże przy zmianach od 01.01.2014 rachunków już nie ma (jest to trochę na wyrost, ale pokazuje, że może lepiej ich nie wystawiać). Usłyszałem to od jednej przychodni, która mimo, że nie jest vatowcem, zmieniła wystawiany dokument, bo księgowy im tak powiedział. Inne przychodnie nie zareagowały za bardzo, a ostatnio zarzucając pytanie co robimy w kontekście JPK pod tym kątem, to po konsultacji przychodni z księgowością odpowiedź brzmiała, że na razie nie zmieniamy nic. Wydaje mi się, że w kontekście JPK wstecz US nie będzie żądał raportów, tylko od daty wejścia danego podatnika w obowiązek raportowania.

Dokładniej jak to z rachunkiem jest można poczytać w poniższym (po części mpi te informacje zawarł już w swoim poście)
http://www.superksiegowa.pl/blog/zmiany-w-fakturach-w-2014-r-faktura-czy-rachunek/

Wychodzi na to, że bezpieczniej wystawić fakturę niż rachunek - tyle samo roboty. JPK faktur tak czy inaczej może dotyczyć - nie wiem czy tak będzie, ale nawet jak vat nie będzie bo jest zw., to raport będzie musiał być wysłany.

Teraz inna sprawa - aplikacja rozliczeniowa może być jednym ze źródeł pochodzenia dokumentów danego podatnika. W związku z tym powstaje pytanie czy raportować JPK VAT można kilkoma plikami czy np. na taką okoliczność nie trzeba pozbierać dokumentów w jedno miejsce (program) i stamtąd ich zaraportować (np. program u księgowej). To by trochę odpowiadało na stwierdzenia Eryka, ale odpowiedź o tym, że świadczeniodawcy wystawiają rachunki dziwna. Sugerowało by to, że Eryka nie używają świadczeniodawcy wystawiający faktury i Eryk nie ma tej funkcji w ogóle (nie znam programu, ale jakoś nie mogę sobie tego wyobrazić).

Jeszcze jedno, co usłyszałem (ale nie mam na to żadnego pisemnego potwierdzenia), że może powstanie jakaś aplikacja darmowa ze strony US czy MF, gdzie będzie można wpisać dane z faktur i wygenerować JPK po to, żeby nie zwiększać obciążeń mini firm (na chwilę obecną można nie mieć żadnego programu i pisać odręcznie kwity). Chociaż w sumie xmla JPK można skrobnąć w notatniku.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 05, 2017, 14:36:02 pm »
Większość z Twojej odpowiedzi jest dla mnie jasna. W przypadku faktur jest dokładnie tak: przepisy określają jak dokładnie ma wyglądać faktura dla vatowca i jak dla nievatowca. W tym względzie nie zmieniło się zbyt wiele. Generalnie przepisy mówią o fakturach, jednak w przepisach nie ma nic o tytule faktury i czy tam będzie słowo "rachunek" czy "faktura" to jeśli zawartość jest zgodna z przepisami nie powinno to mieć znaczenia - będzie to traktowane jako faktura. Nievatowcy mają prawo wystawiać faktury vat, a nawet obowiązek, jeśli odbiorca tego zażąda.
Pytanie czy zwykłe faktury (dawniej rachunki) też podlegają pod JPK - faktura vat?

Na stronie MF są pytania i odpowiedzi i wydaje mi się, że tam kiedyś znalazłem że może być kilka plików do tej samej struktury (ale to tylko mi się wydaje - czytałem to jak jeszcze nie do końca wiedziałem czym jest JPK i mogłem wtedy coś pokręcić). To by było logiczne bo jaki sens jest wystawiać faktury w jednym programie i przepisywać je do innego tylko po to, żeby wygenerować JPK? Zresztą JPK ma m.in na celu ukrócenie nadużyć - jaki miałby sens wystawiać faktury w jednym programie a generować w innym?

Moje zdanie jest takie: każdy program w którym rejestruje się zdarzenia gospodarcze (zdarzeniem jest również wystawienie faktury) powinien generować JPK.

Niestety tak jak wspomniałeś jak zmieniły się przepisy to coś mi się wydaje że nie ma podziału na faktury vat i rachunki czy też "zwykłe faktury". Na moją wiedzę są tylko faktury i inna zawartość musi być na fakturze wystawianej przez vatowców a inna przez nievatowców.

Natomiast struktura JPK nazwana jest faktura_vat. Czy można przyjąć że dotyczy to faktur wystawianych przez vatowców? Czy może wszystkich faktur? A może wszystkich faktur spełniających wymogi faktur dla vatowców (bo nievatowiec od 2014 może takie wystawiać)?

A może ja źle interpretuję przepisy i nievatowiec ma obowiązek wystawić na żądanie odbiorcy fakturę ale tylko zgodnie z wymogami dla niego (czyli dawny rachunek)?

K***a m*ć - góra chce przeciwdziałać nadużyciom. Szkoda że wszelkie działania są na niekorzyść tych uczciwych. Przepisy są teraz tak zagmatwane, że bez prawników doradców podatkowych i innych nic nie można zrobić. Gdziekolwiek by się nie zadzwoniło to wszędzie każą się zgłosić do prawnika, księgowego itp. Szkoda tylko że albo się trafi na takiego, który nic nie doradzi a tylko weźmie kasę a jak już jest jakiś dobry to ceny są kosmiczne.
Nic nie jest łatwiej tylko coraz trudniej...
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2017, 14:38:03 pm wysłana przez mpi »

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 06, 2017, 11:01:49 am »
Co do DrEryka i twierdzenia producenta ze JPK ich nie obchodzi to podpowiem, że kilku innych producentów oprogramowania medycznego na pytanie pod koniec roku czy ich systemy są już gotowe na JPK zapytało mnie "a co to jest".. ;-)

Pozdrawiam

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 07, 2017, 08:17:13 am »
Przestaję się dziwić. Wczoraj próbowałem coś wyczytać i zrozumieć z ustawy o podatku od towarów i usług. Poległem. Najciekawsze są tego typu przypadki: jest w ustawie jakiś np. katalog towarów i usług zwolnionych z vat. Nie rozumiem czemu w internecie podają inny (większy) zakres tych usług i towarów niż w ustawie. W końcu znajduję że jest jeszcze rozporządzenie MF, który wprowadza więcej możliwości zwolnienia...
Albo faktura - czytając ustawę o vat można dojść do wniosku, że zarówno zwolnieni przedmiotowo z VAT jak i podmiotowo (art. 113 - obecnie 200 000) powinni na fakturze wskazywać podstawę. Dlaczego więc w internecie piszą, że art. 113 nie wymaga podawania podstawy na fakturze? Bo znów jest rozporządzenie MZ, który wprowadza swoją wizję faktur dla nievatowców... :)
Już nie wspomnę o zapisach typu:  w przypadku, o którym mowa w art. 106b ust. 3 pkt 2 - danych określonych w
ust. 1 pkt 12-14.
Ja sobie w notatniku musiałem wszystko na bieżąco rozpisywać...

Daję sobie głowę uciąć, że jeśli posadzić zwykłego człowieka - jedynie ze znajomością angielskiego - przy kodzie źródłowym jakiegoś programu i ustawie o vat to szybciej zrozumie ten kod i podstawy programowania niż ustawę napisaną w dodatku w języku polskim
« Ostatnia zmiana: Lutego 07, 2017, 08:18:56 am wysłana przez mpi »

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 13, 2017, 12:18:47 pm »
hmm... a jak wystawić JPK do... rachunków/faktur z SIMPa? ;-)

Pozdrawiam

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 13, 2017, 14:53:20 pm »
W notatniku :)

Offline karolweksler

• Ekspert
  • Pomógł? 233
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 13, 2017, 20:58:42 pm »
Myślę, że trzeba wystawić rachunek ręcznie w PPSie.

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 13, 2017, 23:46:36 pm »
A mi to dalej wygląda na to, że plik za dany okres będzie musiał być jeden. Taki wniosek mi się nasuwa przeglądając opis struktur w pliku xsd na stronach MF. Każda następna wysyłka za dany okres nadpisuje poprzednią (to jest akurat moje gdybanie na razie) - sugeruje to m.in. brak jakiegokolwiek wersjonowania wysyłek ani na poziomie pliku ani pozycji pliku.
Z powyższego - trzeba pozbierać dokumenty z różnych źródeł, wprowadzić w jeden program (plik csv wystarczy pod kątem klienta JPK z stron MF, ale nie do końca jest przyjazny) i wygenerować JPK.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 14, 2017, 01:31:21 am »

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 426
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9507 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3292 Wiadomości
karolweksler
3239 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
09061303
3115 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2994 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2208 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:14 - 713KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 24.

[Pokaż zapytania]