Informatycy sobie mogą zaprogramować. W obecnie obowiązującym zarządzeniu nie przekazuje się tego.
Uparty jak... Paweł
To spróbuję napisać inaczej.
Jest sobie Rozporządzenie MZ z dnia 20 czerwca 2008 r. w sprawie zakresu niezbędnych informacji gromadzonych przez świadczeniodawców, szczegółowego sposobu rejestrowania tych informacji oraz ich przekazywania podmiotom zobowiązanym do finansowania świadczeń ze środków publicznych w którym można przeczytać:
§ 2. 1. Świadczeniodawcy udzielający świadczeń opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych na zasadach i w zakresie określonych w ustawie, zwani dalej ?świadczeniodawcami?, tworzą i prowadzą w formie elektronicznej rejestr świadczeń opieki zdrowotnej, zwany dalej ?rejestrem świadczeń?.
Zgadzasz się Pawle, że ten paragraf dotyczy wszystkich udzielających świadczeń w ramach NFZ? Myślę, że się zgadzasz.
Natępny paragraf mówi:
§ 3. 1. Rejestr świadczeń obejmuje następujące dane dotyczące udzielonego świadczenia zdrowotnego:
1) charakteryzujące osobę, której udzielono świadczenia zdrowotnego, zgodnie z przepisami § 4;
(...)
14)12) kod badania, ustalony między świadczeniodawcą a podmiotem zobowiązanym do finansowania świadczeń ze środków publicznych, w przypadku świadczeń w zakresie:
a) podstawowej opieki zdrowotnej ? dla każdego badania znajdującego się w wykazie badań diagnostyki laboratoryjnej i diagnostyki obrazowej i nieobrazowej gwarantowanych w zakresie podstawowej opieki zdrowotnej, określonym w przepisach wydanych na podstawie art. 31d ustawy,
b) ambulatoryjnej specjalistycznej opieki zdrowotnej ? wyłącznie dla badania diagnostyki obrazowej znajdującego się w wykazie badań diagnostycznych gwarantowanych w zakresie ambulatoryjnej opieki specjalistycznej, określonym w przepisach wydanych na podstawie art. 31d ustawy.
Mam nadzieję, że zgadzasz się iż te dane niezależnie od konieczności ich przesyłania do NFZ musisz gromadzić. W rozporządzeniu zmieniającym z 18 grudnia 2014r zostały dodane 3 punkty - między innymi ten o kontynuacji leczenia.
Co ma zarządzenie Prezesa NFZ do konieczności gromadzenia tych danych? NFZ nawet jakby nie wymagał sprawozdawania tej pozycji, to i tak masz obowiązek w rejestrze elektronicznym ją gromadzić.
NFZ może takie zarządzenie dać 31 stycznia i nie będzie ich obchodzić, że tego nie masz - bo miałeś obowiązek to wprowadzać.
Mam nadzieję że Cię przekonałem