collapse

Reklama

Autor Wątek: Nowe wzory deklaracji wyboru świadczeniodawcy, lekarza, pielęgniarki i położnej  (Przeczytany 21859 razy)

Offline kalilech

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Mazowiecki OW NFZ
Odp: Nowe wzory deklaracji wyboru świadczeniodawcy, lekarza, pielęgniarki i położnej
« Odpowiedź #30 dnia: Czerwca 20, 2014, 10:27:41 am »
Rozmawiałem z 10OW i swierdzili że można dopisywać pesel dzicka na deklaracji jak ten już go otrzyma.

Dadzą Ci to na piśmie ?

Offline dobie

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • Podlasie
Odp: Nowe wzory deklaracji wyboru świadczeniodawcy, lekarza, pielęgniarki i położnej
« Odpowiedź #31 dnia: Czerwca 20, 2014, 10:41:19 am »
Na 100% nie, ale kazali powoływać sie na pismo z centrali wrazie czego. Pewności nigdy nie będzie bo to NFZ.

Offline marcin3112

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 9
« Odpowiedź #32 dnia: Czerwca 20, 2014, 11:15:23 am »
Właśnie mam przed sobą pierwszą deklarację wg nowego wzoru, oczywiście błędnie wypełnioną przez pacjenta. Ogólnie druk sprawia wrażenie zaprojektowanego na kolanie, byle jak i w pośpiechu, pola są źle rozmieszczone i mogą wprowadzać w błąd .
oto lista błędów moim zdaniem.
- Pola imię i nazwisko zbyt małe - niektórzy mają długie dwuczłonowe nazwiska i imiona
- Pole data urodzenia z dziwnymi kreseczkami - wprowadzają w błąd - pacjent nie wie gdzie ma napisać dzień miesiąc i rok, oczywiście na formularzu jest to napisane , ale jak ktoś widzi druk po raz pierwszy i się śpieszy to o pomyłkę nietrudno, ja mam pacjenta z rokiem urodzenia 7008
- pole płeć - pacjenci nie wiedzą czy mają wpisać literę M lub K czy skreślać.
- nr domu i mieszkania w jednym polu, moim zdaniem powinno byś w osobnych,
- kod pocztowy i miejscowość w jednym małym polu - to już żart jakiś - jak pacjent ma to zmieścić?
- kod oddziału wojewódzkiego - nie wiadomo czy wpisać obok czy pod spodem, pomijane przez pacjentów, opis pola z kodem oddziału włazi nad pole z nr karty ubezp. mimo tego że w reszcie formularza opis pola jest konsekwentnie nad polem.
- dane dotyczące świadczeniodawcy - trzeba będzie jakiś nadruk lub pieczątkę walić bo pacjenci wpisują tu różne bzdury.
Dziwi mnie jak można było taki bubel graficzny wypuścić, gdybym ja coś takiego w pracy zrobił, musiałbym poprawiać .

Offline hannah278

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #33 dnia: Czerwca 20, 2014, 11:47:34 am »
co się dziwić, to w końcu Polska i NFZ im to takich "super" pomysłów nie brakuje! Nawet blondynka, by na to nie wpadła ha ha Coś myślę, że w końcu zmienią jeszcze wzory deklaracji i będzie trzeba poprawiać te "nowe"...  i to kolejna sterta zmarnowanego papieru.. 
Hannah

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #34 dnia: Czerwca 20, 2014, 13:33:15 pm »
raczej to pomysł ministerstwa i całej świty urzędników
Edward z Kętrzyna

Online Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #35 dnia: Czerwca 20, 2014, 13:42:28 pm »
Oj tam, przecież wiadomo, że za całe zło tego świata odpowiada NFZ.

Offline prkspp

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #36 dnia: Czerwca 20, 2014, 17:06:03 pm »
Myślę, że bez problemu można zmodyfikować wzór w zakresie wielkości czcionki, rozmiarów pól, czy nadruku danych świadczeniodawcy w części II formularza. Ja tak zamierzam zrobić. Nie zamierzam wstydzić się przed pacjentami z powodu druków, które kaleczą oczy każdemu, kto choć odrobinę zna i rozumie zasady składu tekstu. Od lat modyfikuję druki, nie tylko autorstwa NFZ. Uważam, że nawet dekret ministra czy prezydenta nie zwalnia mnie z myślenia i poczucia odpowiedzialności za to, co robię.

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #37 dnia: Czerwca 20, 2014, 17:47:34 pm »
w sumie niby tak, ale zawsze jest ale...
Jeśli jest tylko napisane co taki druk ma zawierać to sprawa jest prosta, ale jeśli jest gotowiec (wzór) do stosowania to może różnie wyglądać przy kontroli. Bo jeśli nic nie znajdą to wezmą się za druki :-)
Edward z Kętrzyna

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #38 dnia: Czerwca 20, 2014, 23:36:28 pm »
Mam podobne zdanie co Edward, modyfikować można tylko jak się będą chcieli przyczepić to się przyczepią... ;)

Ja tam wzoru  ::) nie ruszam...
« Ostatnia zmiana: Czerwca 20, 2014, 23:38:34 pm wysłana przez maciek777 »
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

Offline Rozliczenia NFZ w SERUM

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • MOW
« Odpowiedź #39 dnia: Czerwca 26, 2014, 20:02:17 pm »
Zwracam uwagę na fakt : od momentu zapisu do przychodni mija miesiąc, ale jeżeli 3 razy zmieni lekarza to ,żadna z placówek nie otrzyma wynagrodzenia( myślę o przypadku kiedy raz się zapisze , za 30 dni znowu się zapisze gdzie w innej itd.) ponieważ nie otrzyma potwierdzenia deklaracji.
Najczęściej Pacjent zmienia placówkę, z powodu np.: poprzedni lekarz nie chciał mi zlecić tego i owego badania, więc przychodzi do ciebie i ty mu zlecasz, a potem nie odzyskujesz pieniędzy z deklaracji. Badania powinny być odrębnie finansowane wraz z współpłaceniem,a te 80 zł powinno być rozdysponowane dla placówek a nie dla NFZ. - chore pomysły, ale czego się nie robi przed wyborami. 

"W przypadku, gdy świadczeniobiorca po raz czwarty i każdy kolejny w danym roku kalendarzowym dokonuje wyboru świadczeniodawcy, lekarza poz, pielęgniarki poz lub położnej poz, Świadczeniodawca informuje świadczeniobiorcę o obowiązku wniesienia z tego tytułu na rzecz właściwego Oddziału Funduszu opłaty w wysokości 80 zł."

Czyż to nie jest genialne? Dlaczego nie poszerzyć praw pacjenta do 12-krotnego prawa wyboru świadczeniodawcy. Wówczas POZ leczył by za darmo. Proste i genialne !!!

Offline Krzysiu

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #40 dnia: Czerwca 29, 2014, 14:29:33 pm »
Czy mogę prosić o jakiś link do gotowca z tymi deklaracjami ( nie chodzi mi o Rozporządzenie Ministra), co by łatwo i przyjemnie drukować, zanim Kamsoft wprowadzi do swoich programów?

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #42 dnia: Czerwca 29, 2014, 15:48:03 pm »
w PPS i Somed są już nowe wzory deklarcji
Edward z Kętrzyna

Offline kalilech

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Mazowiecki OW NFZ
Czy ktoś z Was orientuje się dlaczego na nowym wzorze deklaracji nie ma oświadczenia świadczeniobiorcy o zgodzie na przetwarzanie danych?  Czy tan obowiązek został zniesiony ? Jak rozwiązaliście tą sprawę u siebie ?

Offline Rozliczenia NFZ w SERUM

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • MOW
Tam było wyrażenie zgody na przetwarzanie danych przez NFZ. To nas ani ziębi ani grzeje, jak niema, to nie nasza sprawa. Chyba, że ktoś w MZ czytuje nasze nasze forum i teraz się ocknie :D

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 589
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]