collapse

Reklama

Autor Wątek: Błędy GDR przy raporcie wykonanych świadczeń ambulatoryjnych  (Przeczytany 34611 razy)

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
Odp: Błędy GDR przy raporcie wykonanych świadczeń ambulatoryjnych
« Odpowiedź #90 dnia: Lutego 11, 2013, 21:30:57 pm »

Czy sposobem ("legalnym") na poprawienie błędów styczniowych jest edycja każdego świadczenia i dopisanie oświadczenia pacjenta złożonego w dniu wykonania świadczenia? To jest 811 usług...

Tak ale musza być też oświadczenia papierowe :)

Czy istnieje jakaś metoda na zautomatyzowanie tego procesu?

Z góry bardzo Wam dziękuję za pomoc.

Tak sprawdzanie w Ewuś w dniu wizyty, a w wpisać można nawet na koniec miesiąca

nmzc  :)
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

Offline pinyo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #91 dnia: Lutego 11, 2013, 21:41:24 pm »
Czy sprawdzenie w eWUŚ w dniu wizyty może odbyć się poprzez stronę ewus.nfz.gov.pl? KS-PPS podczas wprowadzania danej wizyty innego dnia nie będzie miał z tym problemów?

Ludzie, ja naprawdę myślałem, że eWUŚ to ukłon w stronę pacjenta i udogodnienie dla świadczeniodawcy, a nie jakiś cholerny przymus. Naprawdę nie trafił do mnie taki komunikat. W rejestracji nie mam nawet komputera...

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #92 dnia: Lutego 11, 2013, 21:45:20 pm »
trzeba pobierać potwierdzenia, dokupić licencję i potem importować do PPS
Edward z Kętrzyna

Offline marius987

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #93 dnia: Lutego 11, 2013, 21:45:37 pm »
Jak nie ma kompa to zbieraj papier, dla własnego dobra, lub dobra lekarza no i oczywiście dobra pacjenta :)

Wysłane z mojego LG-P970 za pomocą Tapatalk 2

Offline pinyo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #94 dnia: Lutego 11, 2013, 21:50:37 pm »
Dobra, reasumując: idealna sytuacja to taka, w której wpisu w KS-PPS dokonujemy w dniu faktycznego świadczenia, a w przypadku gdy eWUŚ beknie na czerwono odbieramy dodatkowe oświadczenie papierowe od pacjenta?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #95 dnia: Lutego 11, 2013, 21:51:27 pm »
Uprzedzam komentarze - środowisko jest malutkie i lekarz wie, kto jest ubezpieczony, a kto nie, nie potrzebuje do tego super-hiper-eWUSI-a.

Dobry żart. W dzisiejszych czasach nigdy nic nie wiadomo.

Offline pinyo

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #96 dnia: Lutego 11, 2013, 21:52:39 pm »
Uprzedzam komentarze - środowisko jest malutkie i lekarz wie, kto jest ubezpieczony, a kto nie, nie potrzebuje do tego super-hiper-eWUSI-a.

Dobry żart. W dzisiejszych czasach nigdy nic nie wiadomo.

Wiem. To taki skrót myślowy.

Offline marius987

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #97 dnia: Lutego 11, 2013, 22:16:27 pm »
Dobra, reasumując: idealna sytuacja to taka, w której wpisu w KS-PPS dokonujemy w dniu faktycznego świadczenia, a w przypadku gdy eWUŚ beknie na czerwono odbieramy dodatkowe oświadczenie papierowe od pacjenta?

Bierz też ksero wszystkiego co stwierdza że klient ma ubezpieczenie. Wiem to z autopsji

Wysłane z mojego LG-P970 za pomocą Tapatalk 2

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #98 dnia: Lutego 12, 2013, 14:27:52 pm »

drogi masz conajmniej trzy
- komp w rejestracji i wpisywanie do PPSa wizyty razem ze sprawdzeniem ewusia w dniu wizyty
- tylko sprawdzenie w PPSie przed wizytą eWUSia (PPS zapisze kod który później dołączy się do świadczenia jak będzie dopisane)
- sprawdzanie ewusia przez portal który podałeś i zapisywanie plików z potwierdzeniami, które później można zaimportować do PPSale ale po wykupieniu dodatkowej opcji

pozdrawiam

Offline Krzysiu

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #99 dnia: Lutego 12, 2013, 16:35:34 pm »
Brawo PiotrSz !!!

Takie podsumowanie było już dawno potrzebne!!!
(...zwłaszcza takim trochę niekumatym.. jak ja ;) )

Offline optix

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #100 dnia: Lutego 13, 2013, 07:24:42 am »
@Paweł w zakładce Ubezpieczenia 2013 mam np 2 zielone ptaszki bo pacjent był 1 i 2 stycznia
przy każdym jest oświadczenie pacjenta od 01.01.2013 do puste pole i drugi zielony ptaszek przy oświadczenie pacjenta 02.01.2013 do puste pole mimo uzupełnienia podczas wpisywania program czyści to pole z datą do
Program czyści te pole do wiec trzeba ponownie wpisac i pozostaje zatwierdzone.
Po wpisaniu daty "do" świadczenie przeszły do NFZ Dzięki za pomoc

Offline meeti

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #101 dnia: Lutego 13, 2013, 08:06:51 am »
Ok a czy przy pierwszorazowym pacjencie trzeba wpisać mu RMUA z nip , KRUS, nr legitymacji rencisty itd do PPSa czy wystarczy potwierdzenie EWUŚ ? :o

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #102 dnia: Lutego 13, 2013, 08:31:34 am »
Ok a czy przy pierwszorazowym pacjencie trzeba wpisać mu RMUA z nip , KRUS, nr legitymacji rencisty itd do PPSa czy wystarczy potwierdzenie EWUŚ ? :o

na każdy dzień świadczeń musi być pokrycie jakimś uprawnieniem
więc albo kod z ewuś albo oświadczenie (codziennie póki co) albo spisany dokument potwierdzający ubezpieczenie
jedynie dla dokumentów (i to chyba nie wszystkich) można ustawić okres czasu na jaki obowiązują

pozdrawiam

Offline piotrek1207

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #103 dnia: Lutego 13, 2013, 14:19:35 pm »
Witam serdecznie posta kieruje do osób, którym nie udało się jeszcze rozliczyć stycznia z powodu błędów GDR. Miałem sporo problemów jednak dzisiaj udało mi się zakończyć temat, a wiec do rzeczy:

W moim przypadku wpisane świadczenia mogłem podzielić na dwie części:

a) świadczenia, które zawierały potwierdzenia potwierdzenia ubezpieczenia (sprawdzone w ewuś, oświadczenie, decyzja).

b) świadczenia, które nie posiadały potwierdzenia - nie były sprawdzone w ewuś, bez decyzji itp.

Wysyłając raport należy podzielić te świadczenia na te 2 kategorie, a wiec, jeśli macie jeszcze "zamieszanie" w programie proponuje:

1. oznaczyć wszystkie świadczenia do ponownego wysłania: Moduł rozliczenia > Świadczenia > Odfiltrowywanie > Przygotuj zestawy świadczeń do ponownego wysłania.

2. następnie wygenerować ponownie raport i podzielić świadczenia na 2 grupy: Moduł rozliczenia > Raporty > Dodaj > Raporty wykonywanych świadczeń amb. i szpitalnych. program wyświetli nam świadczenia zawierające błąd GDR, następnie zapyta czy usunąć te świadczenia z raportu co potwierdzamy. tak wygenerowany raport wysyłamy za pomocą Wyślij (CF6), następnie tworzymy kolejny raport statystyczny zawierający świadczenia z ów błędem, z tym, że ten raport wysyłamy przy pomocy Wyślij bez dokumentów (CF9).

3. Ściągamy pierwszy raport i cieszymy się jeśli nie zawiera typowych dla umowy błędów, jeśli takie zawiera poprawiamy je. zaś drugi raport wyświetli nam id świadczeń zawierających błąd GDR, które najlepiej spisać sobie na kartkę ale tez wydrukować

4. Przechodzimy do listy udzielonych świadczeń i wyszukujemy błędne świadczenia po id: Szukaj wg. id epizodu.

5. I teraz chyba najważniejsze, klikamy F4 (popraw) przechodzimy do zakładki Uprawnienia 2013, usuwamy ubezpieczenie i dodajemy nowe:
z dostępnych opcji wybieramy INNY DOKUMENT POTWIERDZAJĄCY, w polach nazwa, numer, i podmiot wpisujemy "0" oraz w pisujemy datę (2013-01-02), zatwierdzamy, i kolejnym oknie wpisujemy ponownie datę ważności do - 2013.01.31. Zatwierdźmy, przechodzimy do zakładki Świadczenie i w polu podstawa ubezpieczenia wybieramy wpisany przez nas dokument (należy odświeżyć okno). Takie świadczenie zatwierdzamy i robimy tak z następnymi.

6. tworzymy kolejny raport statystyczny który nie powinien zawierać błędów GDR i wysyłamy go na SZOI.

Przepraszam za formę posta, ale jest pisany "na szybko". Można ten proces przyspieszyć nie wykonując pewnych ruchów, ale zależało mi na jak najprostszym przedstawieniu rozwiązania. Mądrzejszych ode mnie proszę o opinie na temat tego rozwiązania i ewentualne poprawki i sugestie.
Zaznaczę, że sposób ten rozwiązał mój problem w 100%, jednak jeśli, ktoś nie jest przekonany co do jego słuszności oczywiście odradzam.
Dodam, ze przestałem obserwować temat w połowie i nie widziałem dalszej dyskusji i może rozwiązanie zostało podane.

Pozdrawiam Piotr

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #104 dnia: Lutego 13, 2013, 15:52:15 pm »
5. I teraz chyba najważniejsze, klikamy F4 (popraw) przechodzimy do zakładki Uprawnienia 2013, usuwamy ubezpieczenie i dodajemy nowe:
z dostępnych opcji wybieramy INNY DOKUMENT POTWIERDZAJĄCY, w polach nazwa, numer, i podmiot wpisujemy "0" oraz w pisujemy datę (2013-01-02), zatwierdzamy, i kolejnym oknie wpisujemy ponownie datę ważności do - 2013.01.31. Zatwierdźmy, przechodzimy do zakładki Świadczenie i w polu podstawa ubezpieczenia wybieramy wpisany przez nas dokument (należy odświeżyć okno). Takie świadczenie zatwierdzamy i robimy tak z następnymi.

Po pierwsze podstaw się nie usuwa tylko dodaje nowe i je zaznacza a te nieaktualne odznacza.
A po drugie co zamierzasz z tymi usługami z punktu 5 zrobić? Wystawić za nie fakturę? Myślisz że jak przeszły przez system NFZ to możesz je rozliczyć? Zrobić tak żeby przeszły usługi to nie jest problem. Problemem jest jak podczas kontroli urzędnicy NFZ zażądają ten "inny dokument uprawniający". Masz taki?
To że jest dopuszczona uproszczona sprawozdawczość nie zwalnia z tego, że pacjent albo musiał być sprawdzony w ewuś albo musiałeś sprawdzić jego dokument ubezpieczeniowy/zebrać oświadczenie.
« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2013, 15:53:52 pm wysłana przez mpi »

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 499
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 4
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]