collapse

Reklama

Autor Wątek: kolejka w STM  (Przeczytany 26291 razy)

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
Odp: kolejka w STM
« Odpowiedź #30 dnia: Lutego 08, 2012, 21:31:17 pm »
A o który czas pytasz? ;)Na protetykę tyle sie u nas czeka, niestety. Przy 6 tys. kontrakcie nie można szaleć z protezami a chętnych jest sporo, więc czekają rok, dwa. A u was jest inaczej?
Ps. czas wyliczam według wzoru, akurat przy protezach jestem skrupulatna, ogólnch to czasami tak na "oko":)

He he nie ma to jak szczerość  :D ;)
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #31 dnia: Lutego 08, 2012, 21:41:43 pm »
Podpowiem, że z danych które podałaś średni czas to 241 a nie 289.

Offline KACHA

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #32 dnia: Lutego 08, 2012, 21:50:35 pm »
uuuu :o to ze mnie kompletna "zuzia", żeby nie powiedziec "blondynka":) A jak to wyliczyłeś, skąd to 241?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #33 dnia: Lutego 08, 2012, 22:07:43 pm »
Heh, złą liczę osób wziąłem. Prawidłowo to (15x7+75x280)/90. Niestety nie jest to też prawidłowy czas, gdyż tak nie mona liczyć. Na protetykę oczekuje 75 pacjentów natomiast średni rzeczywisty czas oczekiwania to 280. Te dwie liczby nie zależą od siebie - liczba pacjentów jest do przodu a czas oczekiwania do tyłu :)
Poza tym chyba źle pojmujesz czas oczekiwania na protetykę. Czy to czas oczekiwania pacjentów na otrzymanie protezy? Czy ci pacjenci byli już na wizycie, na badaniu lekarskim?

Offline KACHA

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #34 dnia: Lutego 08, 2012, 22:25:11 pm »
uffff, wiec tak... czas oczekiwania rozumiem tak, ze od momentu zapisu do momentu wizyty, czyli sprawdzam ile dni pacjent czekał.
Liczba to ile osób jeszcze nie zosatło przyjętych, więc ile czeka. Potrzebuję też wiedziec ile pacjentów przyjęto(skreślono) i czas jaki czekali dzielę przez ilość przyjętych i ma rzeczywisty czas.
I teraz  po tej całej "operacji" mam wartości :
15-osoby czekające, 7-rzeczywisty wyliczony ze wzoru czas. Pomińmy na razie protetykę, ok i powiedz dlaczego mnożysz 15 x 7? Zbaraniałam :o                                                 

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #35 dnia: Lutego 08, 2012, 22:38:21 pm »
1. Tak napisałem, bo z twoich wyliczeń wynikało 280 + 9 = 289. Z tych danych powinno liczyć się inaczej.
2. Protetyki pomijać nie możesz tych pacjentów też doliczasz do wartości jakie podajesz do funduszu. Tyle, że:
Nie ma więc znaczenia, czy pacjent oczekuje na wizytę w celu leczenia zachowawczego czy też na wizytę w celu wykonania protezy zębowej, gdyż dane dotyczą oczekiwania na pierwszą wizytę a nie na protezę zębową

Offline KACHA

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #36 dnia: Lutego 08, 2012, 22:52:12 pm »
Szkoda, ze nie mogę zadzwonić, byłoby nam łatwiej się dogadać, a tak to trochę jak głuchy ze ślepym ??? Skąd ci się wzięło to 280+9, jak juz to 280+7=287, tyle podawałam, ale zostawmy to. Godzina jest późna, cyferki mogą być niewyraźne:) Ja wiem, ze muszę doliczyć protetycznych, chciałam pominąc ich teraz, zeby było nam łatwiej się doliczyć, nie rozumiałam tych twoich mnożeń. W całej tej sprawie nadal nie wiem, jak ogólnych połączyć z protetycznymi, bo mam ich osobno w zeszytach (póki co ręczna manufakturka) i te wartości 15-7 oraz 75-280 to są właśnie końcowe wyliczenia. Nie mogę ich jednak wysłać w takiej formie, muszę je zbić i dlatego to po prostu dodałam, wyszlo mi 90-287. Czy to jest dobrze, czy nie?
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2012, 23:03:01 pm wysłana przez KACHA »

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #37 dnia: Lutego 08, 2012, 23:05:53 pm »
Pomijam te wyliczenia. Wpisz co chcesz, przecież nie przyjadą tego jutro sprawdzić.

Bardziej skup się na tym co jest zacytowane i odpowiedz na pytanie: Czy pacjenci oczekujacy na protezę byli już pierwszy raz na wizycie? Bo wierzyć mi się nie chce, że na wizytę czekali średnio 280 dni.

Offline KACHA

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #38 dnia: Lutego 09, 2012, 08:51:10 am »
Jak to wpisz co chcesz? >:(To po co te moje comiesięczne wyliczenia? Wszystko o kant.........Szkoda, ze nikt mi nie może pomóc :'(

Offline frodo

• Ekspert
  • Pomógł? 29
  • Zachodniopomorskie
« Odpowiedź #39 dnia: Lutego 09, 2012, 08:59:42 am »
pewnie że o kant stołu, przecierz nikt z tego nie korzysta, przynajmniej jeżeli chodzi o stomatologię. Będziesz wpisywać z sufitu i nic się nie stanie. NFZ wymaga tych informacji bo musi realizować rozporządzenia ministerialne.

Offline KACHA

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #40 dnia: Lutego 09, 2012, 20:07:42 pm »
Masz rację,ze nikt z tego nie korzysta, ani lekarz ani tym bardziej pacjent. Zdarzyło się jednak, że  podczas kontroli "miłe panie" sprawdzały nie tylko karty, ale pytały też o sposób prowadzenia kolejek, więc akurat dla nich to jest ważne ;) Poza tym NFZ wymierza kary za nieterminowe przesyłanie tych durnych kolejek, wiem, bo  płaciłam  >:(
I jeszcze jedno, już wiem jaki powinien być wynik tych moich wcześniejszych obliczeń. Pomógł mi... i tu niespodzianka, naprawdę miły pan z NFZ ;D
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2012, 20:17:21 pm wysłana przez KACHA »

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #41 dnia: Lutego 09, 2012, 20:20:49 pm »
Ciekaw jestem tego wyniku.

Offline KACHA

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #42 dnia: Lutego 09, 2012, 22:26:19 pm »
oK, jestem ci to winna ;)
Liczba- to 90 osób (suma ogólnych i protetycznych) i tu miałam rację :D
Czas-tu nie sumujemy końcowych wyników, lecz zliczamy średnią dla wszystkich pacjentów łącznie i dzielimy przez liczbę skreślonych.
Takie trudne, a  takie proste.

Offline KACHA

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #43 dnia: Lutego 09, 2012, 22:42:41 pm »
Acha, Pawle, dlaczego nie wierzysz w mój czas oczekiwania na protezy, który wynosi 280 dni? W styczniu przyjęto 5 pacjentów z których:
1 czekał 325dni
2 czekał 290 dni
3 czekał 282 dni
4 czekał 263 dni
5 czekał 240 dni
1400 dni :5 osób=280 dni średni czas oczekiwania
« Ostatnia zmiana: Lutego 09, 2012, 22:45:53 pm wysłana przez KACHA »

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #44 dnia: Lutego 09, 2012, 22:51:59 pm »
Ale nie odpowiedziałaś mi na pytanie.
W jaki sposób wygląda oczekiwanie na protezę? Przychodzi pacjent, który nigdy u was nie był i mówi: "chcę protezę". Lekarz bez przyjmowania na wizytę odpowiada: "proszę przyjść za np. 9 miesięcy"?

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 650
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3152 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]