Ja wysłałem dzisiaj raport statystyczny z programu KSPPS (wersja programu KS-PPS 2010.00.1.0) pacjenta nieubezpieczonego uprawnionego do świadczeń na podstawie art. 12 ust 4. ustawy został zweryfikowany pozytywnie z informacją (pacjent nieubezpieczony (wg "cwu" status nieubezpieczony)).
Jarasz czy wybrałeś odpowiednie uprawnienie na zakładce świadczenie i na karcie produktu kontraktowego? Tak jak na załączonym obrazku. Myślę więc że
poradnia możesz przesłać świadczenie do NFZ.
Dokument potwierdzający uprawnienie musi być wskazany, zgodnie z rozporządzeniem. Dla tego wymaga tego program KSPPS i NFZ.
Dokument o którym piszesz to ja rozumuję w taki sposób, że musi to być dokument zaświadczający o tym, że dziecko podlega takiemu ubezpieczeniu. Delikatnie mówiąc absurd - wystawić dziecku dokument, że jest dzieckiem. Po cichu mam nadzieję, że nikomu nie przyjdzie do głowy kontrolować fakt posiadania takiego dokumentu. U mnie w oddziale osoby z którymi rozmawiałem i co więcej są odpowiedzialne za uprawnienia pacjentów też takie rozwiązanie delikatnie mi podsuwały.
Dokument potwierdzający uprawnienie do świadczeń nie ma na celu potwierdzenie że dziecko jest dzieckiem, a ma potwierdzić że dziecko posiada obywatelstwo polskie, posiada miejsce zamieszkania na terytorium RP i że nie ukończyły 18. roku życia. I co więcej istnieją dokumenty potwierdzające to np. dokument potwierdzający tożsamość albo skrócony odpis aktu urodzenia. W rozporządzeniu napisano że może to być także zaświadczenie lekarskie. Więc nie trzeba poświadczać nie prawdy.