collapse

Reklama

Autor Wątek: Problem z pobieraniem skierowań z P1  (Przeczytany 2623 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KrystianT

• Super Specjalista
  • Pomógł? 35
Odp: Problem z pobieraniem skierowań z P1
« Odpowiedź #15 dnia: Maja 08, 2023, 11:01:08 am »
Te darmozjady z NFZ nie zadadzą sobie najmniejszego trudu aby zrobić cokolwiek dla świadczeniodawców czy biorców. Ich interesuje święty spokój. Stąd rodzą się arogancja, buta itd u pracowników NFZ
Mam inne doświadczenia z pracownikami NFZ (a może to kwestia szczęścia, że w opolskim pracują ludzie) - oni to też ofiary tworzonych przepisów...
A w przypadku skierowań są odpowiednie procedury na wypadek problemów z P1 żeby przyjmować pacjentów na NFZ i to bardziej arogancja/niewiedza niektórych pracowników przychodni stanowi problem...

Offline zukes

• Ekspert
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #16 dnia: Maja 08, 2023, 18:42:54 pm »
1. NFZ zapytany o procedury braku dostępności do P1 w przypadku eSkierowań odpowiedział że nie ma takich procedur.
2. Podobnie od opowiedział NFZ Centrala.

Zatem jakie to są te procedury w Opolskiem :).
Bardzo proszę jakie zarządzenia NFZ mówią o tych procedurach.

« Ostatnia zmiana: Maja 08, 2023, 18:45:27 pm wysłana przez zukes »

Offline KrystianT

• Super Specjalista
  • Pomógł? 35
« Odpowiedź #17 dnia: Maja 09, 2023, 07:46:32 am »
1. Jeżeli P1 nie działa przy wystawianiu skierowania, to podpisany wydruk jest pełnoprawnym skierowaniem.
2. Jeżeli nie działa przy rezerwacji wizyty to można dodać eSkierowanie jak funkcjonalność powróci.
3. Skierowanie w wersji papierowej pacjent musi dostarczyć do dwóch tygodni. Jeśli przyniesie skierowanie z datą wystawienia późniejszą niż data wpisu do kolejki to z niej wypada i ustala się nowy termin.
Te zasady są ogólnokrajowe i nie musiałem o to pytać w NFZ, konkretnego nr rozporządzenia nie chce mi się teraz szukać...
W sprawach które wymagały kontaktu, to w opolskim NFZ raczej wspólnie szukaliśmy rozwiązań, a nie "nie zawracaj pan głowy, przepisy proszę sobie poczytać"

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #18 dnia: Maja 09, 2023, 08:03:05 am »
Na pewno to co napisałeś było w komunikatach NFZ. Ja dodam jeszcze, że też było info na stronach NFZ, którego za Chiny nie mogę teraz znaleźć, że jednostka docelowa nie ma prawa nie przyjąć skierowania papierowego ani nie może dochodzić dlaczego ono jest papierowe. W przypadku, gdy jednostka będzie nadużywać skierowań papierowych, to NFZ będzie sprawę sprawdzał. Osobiście pismo z NFZ w tym temacie z wezwaniem do wyjaśnienia i poprawy widziałem, także chyba to działa.
Komunikat przydałby mi się teraz, bo od czasu wejścia w życie eSkierowań na fizjoterapię, występuje częste cofanie pacjenta po eSkierowanie. Myślałem, że na początku eSkierowań był problem, ale to 1310 potrafią być nieugięci.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 556
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]