Witam.
Czy ten nadal wymagane by poradnia AOS była czynna 3 x w tyg po 4 h i przynajmniej raz w godz przed popołudniowych i raz w godz popołudniowych ?
Przegrzebuje się przez rozporządzenia ale niestety nie mogę tego znaleźć.
§ 10 Zarządzenia Nr 69/2017/DSOZ
I w ten paragraf mówi "Czas pracy poradni przyszpitalnej obejmuje co najmniej 3 dni w tygodniu, w wymiarze nie mniejszym niż 12 godzin tygodniowo (łącznie)."
W poniższym rozporządzeniu, strona nr 54 :http://nfz-gdansk.pl/uploads/files/Dz_U_2018_385_kryteria_wyboru_ofert_zm.pdf
czyli "Czas pracy lekarza (lekarzy) w poradni w tygodniu wynosi od 12 godzin do 24 godzin włącznie, w tym co najmniej raz w tygodniu w godzinach popołudniowych między godziną 14.00 a 21.00, z zachowaniem ciągłości 4 godzin."
Tu już precyzuje że poradnia ma być jeden dzień czynna w godzinach popołudniowych o czym nie ma mowy w zarządzeniu 69/2017/DSOZ?
[...]Co do zmiany, nie możesz zmienić ponieważ obowiązuje nas tamto rozporządzenie o świadczeniach gwarantowanych, kryteriach wyboru ofert oraz zasadach realizowania umów. Nowe rozporządzenia mają dopisek na końcu iż stosuje się je do nowych kontraktów bądź od dnia...., [...]
Paragraf 20 Zarządzenia Nr 69/2017/DSOZ mówi: "Zarządzenie wchodzi w życie z dniem następującym po dniu ogłoszenia
i stosuje się do świadczeń udzielanych od dnia 1 października 2017 r."
Nie ukrywam ... Przestałem ogarniać, a NFZ nie chce przysłać oficjalnego pisma. Byłem pewien że skoro od 1 września obowiązują nowe umowy PSZ to reguluje zasady zarządzenie 69/2017/DSOZ w którym jest mowa "co najmniej 3 dni w tygodniu, w wymiarze nie mniejszym niż 12 godzin tygodniowo (łącznie)". Więc logiczne było dla mnie że mogę stworzyć harmonogram choćby nawet 2 dni po godzinie i jeden 10 godzin czy w jakiejkolwiek innej konfiguracji, byle spełnić warunek 12 godzin tygodniowo łącznie bez godzin popołudniowych jak to było we wcześniejszych zarządzeniach AOS. Im bardziej czytam co w tym wątku jest napisane tym mniej już rozumiem. A jak to wygląda u Państwa???