Społecznościowe forum użytkowników drw.pl oraz produktów Kamsoftu

Problemy z aplikacjami => KS-SOMED => Wątek zaczęty przez: Brutus69 w Marzec 22, 2021, 01:36:12 am

Tytuł: Somed w 2 lokalizacjach
Wiadomość wysłana przez: Brutus69 w Marzec 22, 2021, 01:36:12 am
Dzień dobry. Mamy dwie placówki ? siedziba główna i filia. Filia z siedzibą główną łączy się przez VPN ipsec  -sesje terminala zdalnego, działa to jak działa ? są problemy z rozdzielczością bywają z drukarkami itd.
W związku z postępem technologii ? w jednej placówce mamy światłowód w drugiej kabel miedziany dodatkowo kupiliśmy dwa routery  na których VPN  śmiga  zastanawiam się nad zainstalowaniem końcówki someda w filii  Czy ktoś z Państwa ma doświadczenie w tej materii?
Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Somed w 2 lokalizacjach
Wiadomość wysłana przez: Michał w Marzec 22, 2021, 11:03:17 am
Ja od lat działam podobnie jak Ty w dwóch lokalizacjach. Mam dwa routery, na których spięty jest VPN (też ipsec) i też terminale, ale od roku w oparciu tsplusa bo (win server 2019 essentials nie wspiera remote app). Niestety łącza w obu lokalizacjach to neostrady 20mb.
Dawno temu rozważałem postawienie klienta someda w lokalizacji zdalnej, ale wszyscy mi odradzili ze względu na możliwe problemy z bazą ze względu na niestabilność połączenia internetowego. Kiedyś jeszcze jak działałem na PPS to próbowałem to uruchomić, ale prędkość i stabilność działania to była tragedia.
Sprawdź też jaką prędkość po ipsec zapewniają twoje routery bo to też jest istotna sprawa, na którą nie wszyscy zwracają uwagę, a zazwyczaj z dostępnością takiej informacji w oficjalnych materiałach marketingowych jest ciężko.
Tytuł: Odp: Somed w 2 lokalizacjach
Wiadomość wysłana przez: karolweksler w Marzec 22, 2021, 11:40:40 am
Sprawdź też jaką prędkość po ipsec zapewniają twoje routery bo to też jest istotna sprawa, na którą nie wszyscy zwracają uwagę, a zazwyczaj z dostępnością takiej informacji w oficjalnych materiałach marketingowych jest ciężko.
W tym celu skorzystaj z iperfa. W lokalizacji A uruchamiasz serwer. W lokalizacji B uruchamiasz klienta. I patrzysz jak idzie transmisja. Raczej rób to poza godzinami pracy.
Tytuł: Odp: Somed w 2 lokalizacjach
Wiadomość wysłana przez: Brutus69 w Marzec 23, 2021, 19:57:14 pm
Dziękuje za informacje W siedzibie głównej jest światłowód 1 giga/100 mega natomiast problem jest z filią 20 mega / 5 mega (rzeczywista szybkość łączy). Lte nie ma zasięgu. Producent routera deklaruje szybkość vpn IPsec do 200 mega. Jak odpalimy 3 stanowiska w filii dojdzie przesyłanie zdjęć przez kstunel  myślę że to nie zadziała, dlatego szkoda nawet sobie głowy zawracać testowaniem. Serwer terminali  mamy postawione na windows server 2008. Komputer ma coś koło 10 lat...  Zainwestujemy w nowy sprzęt
Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Somed w 2 lokalizacjach
Wiadomość wysłana przez: Robinson w Marzec 24, 2021, 06:32:37 am
Dziękuje za informacje W siedzibie głównej jest światłowód 1 giga/100 mega natomiast problem jest z filią 20 mega / 5 mega (rzeczywista szybkość łączy). Lte nie ma zasięgu. Producent routera deklaruje szybkość vpn IPsec do 200 mega. Jak odpalimy 3 stanowiska w filii dojdzie przesyłanie zdjęć przez kstunel  myślę że to nie zadziała, dlatego szkoda nawet sobie głowy zawracać testowaniem. Serwer terminali  mamy postawione na windows server 2008. Komputer ma coś koło 10 lat...  Zainwestujemy w nowy sprzęt
Pozdrawiam
Moim zdaniem jeśli masz takie łącza i chcesz odpalić 3 zdalne stanowiska to spokojnie będzie działać. Ale faktycznie Serwer 2008 to już na emeryturę, może do samych połączeń zdalnych postaw osobny komputer z Windows 10 Pro i do tego np AADS. Po pierwsze będziesz miał odseparowaną bazę od userów zdalnych co nie zmienia faktu, że serwer 2008 do wymiany.
Tytuł: Odp: Somed w 2 lokalizacjach
Wiadomość wysłana przez: 09061303 w Marzec 26, 2021, 00:06:01 am
Windows 10 Pro czy nie Pro ma "niespodziewane restarty" - nie masz kontroli nad blokadą restartu po i nad samymi aktualizacjami. Naciąłem się dwa razy - Windows nie wstał. Także na kompy działające 24/7 odpada.