collapse

Reklama

Autor Wątek: Problem z Raportem Statystycznym  (Przeczytany 7308 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kris2016

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
Problem z Raportem Statystycznym
« dnia: Maja 09, 2016, 08:56:08 am »
Witam mam taki problem od 3 dni pracuje  w programie KS-PPS i mamy do rozliczania  ZOL Rehabilitacja  i Neurologia  i jest taki problem ze jak chce wygenerować raport statystyczny wybieram numer umowy z jakiej chce wygenerować   za  dany mc np  kwiecień to on mi generuje  z całego roku a nawet  z roku 2011 do 2016 nie wiem dlaczego   tak się dzieje czy może mi ktoś pomoc i napisać jak zaznaczy żeby on generował  tylko z danego mc a nie z kilku lat . proszę o pomoc 

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
Odp: Problem z Raportem Statystycznym
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 09, 2016, 09:24:11 am »
Statystyczny zbiera wszystko co ma do wysłania, nie można wysłać określonego miesiąca. Radzę złapać kogoś kto pracował na PPSie i szybko się przeszkolić bo z takimi brakami można namieszać w rozliczeniach. Przypadkiem nie edytowałeś starych świadczeń przy przeglądaniu, przez F4 i OK?

Offline kris2016

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #2 dnia: Maja 09, 2016, 10:00:46 am »
nie nic nie edytowałem  nie wciskałem F4 najgorsze ze poprzedniczka która na tym pracowała to zrezygnowała z dnia na dzień i jest tak namieszane w raportach ze ciężko jest teraz to wyprostować  zrobić   a czy jest możliwość żeby wygenerował tylko raport dla jednego pacjenta który przebywa w ZOL
a z tego co widziałem w raportach statystycznych  na szoi to raporty są tylko z danego miesiąc  np  styczeń luty marzec za ten rok tak to robiła przedni pracownik jak ja chciałem wygenerować to mi wszystko generuje od 2011 do 2016  i niewiem czemu

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 09, 2016, 10:30:28 am »
Edytowane świadczenia mogły być wcześniej i teraz PPS chce je zawsze zebrać do raportu.
Generując raport, ustawienie roku i miesiąca jest w PPSie po to, żeby program brał wersję SWIAD obowiązującą w tym okresie. Dlatego ustawiając 2014 - grudzień można w raporcie mieć świadczenia z 2016 roku.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline kris2016

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 09, 2016, 10:42:47 am »

Czyli muszę ustawić na 2014 i wtedy będzie generował za ten rok to co trzeba i będzie  już dobrze ???

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 09, 2016, 10:51:29 am »
Nie, PPS zbierze i tak wszystko co ma podniesioną wersję. Jak napisałem - tutaj wybiera się tylko wersję raportu, która obowiązywała w danym okresie. Czy aby koleżanka po sobie specjalnie nie pozostawiła takiego małego bałaganu i nie podniosła wersji? Tego to się już chyba nie da dowiedzieć.

Offline kris2016

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 09, 2016, 11:03:07 am »
pewnie tak moze i zrobiła  bo była dziwna jak sie dowiedziałem A czy ja mogę ta wersje raportu jakość odnaleźć sprawdzić czy jest ta wersja 2014 tylko gdzie jak mam szukać .

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #7 dnia: Maja 09, 2016, 11:49:57 am »
Masz sprawozdawać w 99% przypadków zawsze do ostatniego okresu rozliczeniowego, czyli zostawiasz zawsze co podpowiada program - na teraz to 2016 maj. A to że do raportu wchodzą wszystkie pozycje podniesioną wersją to inna sprawa. Możesz próbować dać wyślij wybrane zamiast wyślij na raporcie i odznaczyć niechciane świadczenia, wtedy nie wejdą do pliku. Niestety przy  generacji następnego pliku dalej będą na liście.

Manioo SE

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 09, 2016, 11:56:01 am »
. A to że do raportu wchodzą wszystkie pozycje podniesioną wersją to inna sprawa. Możesz próbować dać wyślij wybrane zamiast wyślij na raporcie i odznaczyć niechciane świadczenia, wtedy nie wejdą do pliku. Niestety przy  generacji następnego pliku dalej będą na liście.

po wysłaniu wybranych,
można zrobić raport kolejny - wejdą niechciane, wysłać , ale nie do nfz, tylko utworzyc plik raportu i schować go sobie,
do kolejnych raportów już wchodzić nie będą

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 09, 2016, 12:14:06 pm »
. A to że do raportu wchodzą wszystkie pozycje podniesioną wersją to inna sprawa. Możesz próbować dać wyślij wybrane zamiast wyślij na raporcie i odznaczyć niechciane świadczenia, wtedy nie wejdą do pliku. Niestety przy  generacji następnego pliku dalej będą na liście.

po wysłaniu wybranych,
można zrobić raport kolejny - wejdą niechciane, wysłać , ale nie do nfz, tylko utworzyc plik raportu i schować go sobie,
do kolejnych raportów już wchodzić nie będą

Ojjjj.... bardzo nie polecam.. w ten sposób rozjedzie się wersja świadczeń w PPSie z tym co jest w NFZ i w razie jakby kiedyś trzeba było coś na tych starych danych robić to będzie duży problem..

U mnie to wygląda tak, że jako że na każdy rok/okres rozliczeniowy mam inny nr umowy w każdym zakresie to na raportach wybieram nie tylko miesiąc i rok ale i konkretną umowę z której chcę wysłać raport.
Powoduje to po pierwsze, że żadne świadczenia z lat poprzednich nie mają prawa mi się wbić do aktualnego raportu bo mają inny nr umowy no i jest większy porządek w raportach bo osobne SWIADy idą dla AOS, POZ, STM, REH. Łatwiej w tym ogarnąć poprawki i błędy. Miesięcznie puszczam kilkadziesiąt raportów SWIAD (staram się na bieżąco co kilka dni coś puścić, żeby mnie potem na koniec miesiąca korekty nie zaskoczyły).
Jedyne przypadki kiedy przy zawężeniu raportu do umowy mogą wejść produkty z innej to jeżeli świadczenie było długo trwałe i zahaczało o kilka lat/okresów rozliczeniowych i w ramach tego samego zestawu są produkty na tej i innej umowie to wtedy jeżeli było przeedytowane coś starego i nowego to oba się będą pchały na raport.
No chyba, że jakiś NFZ utrzymuje od lat ten sam nr umowy to mój sposób nie zadziała..
Wtedy można po utworzeniu każdego raportu wejść sobie w niego (F3) przed wysyłką i usunąć z raportu to co nam niepotrzebne. Niestety do kolejnego rap[ortu znowu się to będzie pchało..

Pozdrawiam

Offline kris2016

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 09, 2016, 12:35:33 pm »
jak chce wygenerować  to wybieram nr umowy mc i rok a i tak łapie wszystko jak  zrobię wysili wybrane i odznaczyłem to pokazuje mi to co trzeba a jak robię wysil  to wysyła wszystko i tak to wygląda

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 09, 2016, 13:04:50 pm »
I tak ma to działać. Zrób jak pisał Manioo, wyślij teraz wybrane te co potrzebujesz a później zrób kolejny raport z wybranym rokiem i umową i zrób jak uważasz: albo go zostawiasz i nie wysyłasz albo wysyłasz i wróci z błędami o zablokowanym okresie rozliczeniowym i nic z tymi błędami nie robisz.
Tak czy inaczej ja poszedłbym do szefostwa z informacją o takim stanie i z prośbą żeby ktoś ogarnięty w rozliczeniach zajrzał do PPSa. Przydałoby się też sprawdzić kto i kiedy edytował te pozycje.

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 09, 2016, 13:28:43 pm »
Z info o modyfikacjach to PPS leży. Generacja raportu zmienia osobę modyfikującą wykazywane świadczenia. Inna sprawa, że znając życie użytkownik może jest tylko jeden -  KSADM.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 551
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]