collapse

Reklama

Autor Wątek: AOS - pierwszorazowe - kontynuacja leczenia  (Przeczytany 15875 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
AOS - pierwszorazowe - kontynuacja leczenia
« dnia: Grudnia 01, 2015, 11:10:41 am »
Witam

Mała podpowiedź dla wszystkich którzy planują się dzisiaj rozliczyć.
Zanim klikniecie naliczanie szablonów dla umowy AOS to sprawdźcie sobie w przeglądzie weryfikacji świadczeń (na Portalu czy też SZOI) czy Wam się przypadkiem nie pojawiła tona błędów na świadczeniach pierwszorazowych dotycząca braku wypełnienia kontynuacji leczenia! Dotyczy to miesięcy kwiecień-wrzesień.
Ja nie sprawdziłem.. (bo nikt nie ostrzegał w moim OW NFZ - nie było ani pół komunikatu a i na plikach weryfikacji portalowej nic nie przyszło..).
Efektem są cztery korekty za miesiące kwiecień-lipiec za sporą kasę na minus i zablokowane (mam nadzieję chwilowo) rozliczenie listopada!
Żeby było jeszcze ciekawiej - najwięcej mam tego za kwiecień (ponad 90% całości korekt) a w pozostałych miesiącach już drobnice, a sprawdzając przykładowo kilka pozycji z kwietnia widzę, że wszystkie mają wypełnioną prawidłowo kontynuację i to przed rozliczeniem.. czyli albo PPS w kwietniu źle wysyłał świadczenia albo co bardziej prawdopodobne - NFZ źle przyjmował.. burdel na kółkach jak zawsze..

Prawie, że mogę się założyć, że przeedytowanie i kolejna wysyłka tych zestawów zostanie zweryfikowana pozytywnie..

Niestety tonę papierów trzeba bez sensu zrobić.. a to tylko prosty element na zestawie świadczeń a nie na produkcie! Nigdy dotąd takich cudów z podobnych powodów nie było.. no i bez żadnej informacji!

Pozdrawiam

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: AOS - pierwszorazowe - kontynuacja leczenia
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 01, 2015, 11:21:26 am »
My to przechodziliśmy dwa miesiące temu :)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 01, 2015, 11:35:33 am »

Też Wam nagle bez ostrzeżenia wskoczyło na korekty? I też nienależnie naliczone bo było poprawnie sprawozdane (wg mnie)?

Pozdrawiam

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 01, 2015, 16:16:27 pm »

Też Wam nagle bez ostrzeżenia wskoczyło na korekty? I też nienależnie naliczone bo było poprawnie sprawozdane (wg mnie)?

Pozdrawiam

A miałeś zakwestionowane na Portalu?

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 01, 2015, 23:17:07 pm »
W Podkarpackim NFZ zapowiedzieli walidację od stycznia i po tym wyskoczyły korekty.

Dużo korekt było z miesiąca kwietnia - i PPS i Somed były programami rozliczającymi. Osoba, która rozlicza w mMedice i innych, jak zwróciła się z pytaniem jak poprawić dane w Somedzie i usłyszała, że niestety przeklikać, nie zareagowała jak zwykle, że mMedica ma dobrze. Także zakładam, że nie był to problem po stronie aplikacji rozliczających, tylko NFZ. Dokładnie, żeby to wiedzieć, trzeba by świadczenia w raportach wysłanych do NFZ sprawdzić czy im czegoś nie brakuje.

Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 02, 2015, 08:58:43 am »

Weryfikacja była prawdopodobnie w nocy 19.11 i od tego czasu prawdopodobnie wisiało to na portalu.. ale.. nie pojawiły się nowe pliki z weryfikacjami a w ręcznego przeglądu błędów na portalu za stare miesiące się przecież codziennie nie robi..
U nas w Małopolskim OW - ZERO komunikatu o tym, że taka weryfikacja jest/będzie wykonywana.. paranoja.. korekty faktur przez mało istotne dane statystyczne..

Pozdrawiam

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 02, 2015, 16:26:41 pm »

Weryfikacja była prawdopodobnie w nocy 19.11 i od tego czasu prawdopodobnie wisiało to na portalu.. ale.. nie pojawiły się nowe pliki z weryfikacjami a w ręcznego przeglądu błędów na portalu za stare miesiące się przecież codziennie nie robi..
U nas w Małopolskim OW - ZERO komunikatu o tym, że taka weryfikacja jest/będzie wykonywana.. paranoja.. korekty faktur przez mało istotne dane statystyczne..

Pozdrawiam

U nas na Śląsku najpierw był komunikat przypominający o kodzie kontynuacji leczenia. Po 2-3 dniach wygenerowano korekty od kwietnia  (wg ŚOW NFZ kod kontynuacji od 1 kwietnia).

Offline maciek777

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 81
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 02, 2015, 22:35:01 pm »

korekty faktur przez mało istotne dane statystyczne..

Autor by się obraził tyle się przecież napracował  :P
Wróżbita maciek już nie wróży, bo zamknął się w sobie :p

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 03, 2015, 08:47:52 am »

korekty faktur przez mało istotne dane statystyczne..

Autor by się obraził tyle się przecież napracował  :P

Jakbyś Ty słyszał z jakim entuzjazmem wypowiadają się o tym pracownice NFZ odpowiedzialne za obsługę tych korekt i faktur.. ;-)
Ja miałem "tylko 4" do zatwierdzenia ale gość który dzwonił przede mną.. 14!

Napomnę jeszcze, że dzień wcześniej wystawiłem 11 korekt do faktur za deklaracje POZ za okres lipiec 2014 - wrzesień 2015 bo sobie NFZ właśnie tuż przed rozliczeniem przypomniał o korekcie zgonów za ten okres..

Pozdrawiam

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 11, 2015, 08:09:42 am »
No i zaczęło się w Warmińsko-Mazurskim, wywaliło błędy "nieprawidłowy kod sposobu kontynuacji leczenia świadczeniodawców KOD 50201081". Sprawdziłem, że do kwietnia nie wchodziły kody do raportu, a dopiero od maja. Tak przynajmniej było u mnie. Macie jakiś sposób aby to jeszcze raz wysłać unikając korekt?
Edward z Kętrzyna

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 11, 2015, 08:17:32 am »
Wyczytałem w komunikacie Centrali i wydaje mi się, że NFZ nie powinien sprawdzać kwietnia:
" Aktualności Centrali  Komunikat dla świadczeniodawców
31-03-2015
Komunikat dla świadczeniodawców w sprawie sprawozdawczości za pomocą szczegółowego komunikatu XML SWIAD (dotyczącego świadczeń ambulatoryjnych i szpitalnych ) w wersji 8.7.0.
W nawiązaniu do Zarządzenia Prezesa NFZ  nr  16/2015/DI oraz mając na uwadze konieczność dostosowania systemów informatycznych świadczeniodawców do obsługi nowego formatu SWIAD w wersji 8.7.0 informujemy, że sprawozdania za okres kwiecień 2015 roku będą mogły być przekazywane zgodnie z Ogólnymi Warunkami Umów (OWU) od 1 maja 2015 roku. Jednocześnie informujemy, że świadczenia przekazane wcześniej będą odrzucane przez system NFZ.
Ponadto, ze względu na krótki termin na dostosowanie systemów świadczeniodawców, obowiązek przekazywania danych sprawozdawczych podzielony został na 2 etapy:
Etap I  - Dane przekazywane w okresie sprawozdawczym począwszy od 1 kwietnia 2015 r.
W ramach tego etapu wprowadzone zostały zmiany wynikające głównie z zapisów Rozporządzania MZ w sprawie zakresu niezbędnych informacji gromadzonych przez świadczeniodawców, szczegółowego sposobu rejestrowania tych informacji oraz ich przekazywania podmiotom zobowiązanym do finansowania świadczeń ze środków publicznych, które zgodnie z ww. rozporządzeniem wchodzą w życie od okresu sprawozdawczego kwiecień 2015 roku, w tym m.in:

element <nfz:zestaw-wyk-bad-poz> dot. nowej sprawozdawczości zrealizowanych badań diagnostycznych co do nr PESEL
    element <zakwaterowanie> dot. informacji o zakwaterowaniu pacjenta
    element <kontyn-lecz> dot. kontynuacja leczenia pacjenta dla AOS
    atrybuty: ?czas-przyj?, ?czas-wypis?, ?nfz:powod-przyjec?, elementu <dane-swiadczenia> dot. SOR oraz czasu przyjęcia dla chirurgii naczyniowej
    atrybut ?kod-klasyfikacji? elementu <przyczyna> dot. klasyfikacji ORPHANET
    element <of-karta-pobyt> dot. nowego dokumentu karty pobytu, o której mowa w ustawie o cudzoziemcach
    elementy <nfz:lista-oczek-dilo>, <nfz:brak-wpisu-dilo>, <nfz:wpis-dilo> dot. wpisu na kolejkę oczekujących dla DILO
    element <nfz:sesja> dot. dodatnia opisów doprecyzowujących oraz dodania dwóch nowych wartości: proces diagnostyczny i terapeutyczny
    element <nfz:ocena-sprawn> dot. oceny sprawności wg ZUBRODA-ECOG-WHO
Edward z Kętrzyna

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 11, 2015, 09:27:43 am »
Jeżeli system NFZ nie naliczył Ci jeszcze korekt za to (nie wisi szablon do pobrania) to myślę, że powinno wystarczyć przeedytowanie tych wszystkich zestawów i ponowna wysyłka! Ten element jest na zestawie a nie na produkcie i standardowo nie powinien generować korekty.. ale jest jak jest :-/

Mi tydzień zajęło odzyskanie całości odebranej kasy z korekt.. automagicznie oznaczone i wysłane zestawy z błędami nie potwierdziły mi się poprawnie i koleżanka musiała ręcznie przeklikać (przy okazji znajdując kilka rzeczywistych błędów).
Możesz najpierw spróbować automatycznie oznaczyć do ponownej wysyłki a dopiero jak się okaże, że jednak to nie wystarcza to bawić się ręcznie (no chyba że to kilka szt tylko)

Pozdrawiam

Offline wojciech.re

• Ekspert
  • Pomógł? 54
  • Warmińsko-Mazurski OW NFZ
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 11, 2015, 09:36:23 am »
ja z racji ilości tak jak pisze Piotr - przeedytowałem - wstawiając ponownie ten sam kod co był ;)
Weryfikacja jest pozytywna. Nie wiem jak z korektami - ale wydaje mi się nie nie powinno ich być.

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 11, 2015, 15:10:12 pm »
U mnie też edycja i ten sam kod - nie było korekt (akurat system to był Somed), zwiększana jest tylko wersja zestawu i to chyba tylko medyczna.
Trzeba się jednak spieszyć zanim NFZ sam naliczy korekty z racji braku poprawy świadczeń.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 11, 2015, 20:58:49 pm »
Niby od kwietnia, ale ostatnio poprawiałem pacjenta pierwszorazowego z lutego, który owego kodu nie miał wpisanego. Po wysłaniu do NFZ, przyszła mi zwrotka z błędem: Nie przekazano kodu kontynuacji leczenia. Już głupi jestem...

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 486
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9408 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]