collapse

Reklama

Autor Wątek: KSPPS Instalacja ?  (Przeczytany 8729 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tarnos1985

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 1
KSPPS Instalacja ?
« dnia: Lipca 07, 2015, 22:37:58 pm »
Witam, potrzebuje zainstalować od nowa KSPPS na moim komputerze. Problem jest w tym że nie wiem którą wersje Oracle ściągnąć z strony Oracle ? Druga rzecz mam buckup w postaci backup_kspps.DMP 25GB zrobiony z połowy czerwca. Wcześniejsze są uszkodzone. Prosił bym o instrukcje bo ta co jet na stronie Kamsoftu nie jest nie dokładnie opisane.

Offline tarnos1985

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 1
Odp: KSPPS Instalacja ?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipca 08, 2015, 12:21:20 pm »
Witam ponownie. Napisze co mi się udało zrobić do tej pory. Zainstalowałem Oracel wersje 11g Express Edition i udało mi się zalogować poprzez stronę. Potem za instlowalem jeszcze EE8MSWIN1250 żeby nie wyskoczył błąd podczas instalacji KSPPS. Następnie sciągnąłem z Kamsoftu KSPPS-a, uruchomiłem instalator zaznaczyłem server i oracle poźniej jest wybór NAZW BAZY DANYCH mam trzy pozycje do wyboru: extproc_connection_data , oraclr_connection_data, xe. Wybrałem XE. Następne kroki to Hasło dla systemu SYS, SYSTEM, KS dla pierwszych dwóch wpisałem PPS taki jak podałem podczas instalacji ORacle, dla KS - KSPPS, wszystko z wielkich liter, następnie poprosił mnie o plik licencji, wskazałem odpowiedni plik, przeszło wyskoczył komunikat że dla KSPPS - data asysty minęła czy kontynuować ? nacisnąłem dalej pokazało mi się PODSUMOWANIE inacisnąłem instaluj. Wszystko ładnie przeszło, wchodzę do katalogu KS i tylko jest KSI-ZI który jest pusty. Nie ma KSPPS.

Bardzo po proszę o pomoc jeżeli wszystko się uda nagram film z instalacji i udostępnię.

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #2 dnia: Lipca 08, 2015, 13:34:39 pm »
następnie poprosił mnie o plik licencji, wskazałem odpowiedni plik, przeszło wyskoczył komunikat że dla KSPPS - data asysty minęła czy kontynuować ?
no skoro nieaktualna licencja, to raczej się nie zainstaluje

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #3 dnia: Lipca 08, 2015, 13:42:32 pm »
następnie poprosił mnie o plik licencji, wskazałem odpowiedni plik, przeszło wyskoczył komunikat że dla KSPPS - data asysty minęła czy kontynuować ?

Jak data asysty minęła to się prawdopodobnie odznaczył PPS (a pozostał ZSI) w instalatorze.
To jednak nie powinno zablokować możliwości używania PPSa w najwyższej wersji na którą się miało licencję!
Ja bym to zrobił tak (opisuję na bazie FB bo nie mam doświadczenia z Oraclem):
Przygotować sobie instalkę wersji PPSa i wszystkich aktualizacji które były do czasu asysty.
Odłączyć kompa od internetu!!!
Zakładając, że nie ma na tym kompie nic innego ważnego co chodziłoby na bieżąco - przestawić datę systemową poniżej daty asysty!!!
Zainstalować PPSa ze starą licencją na pustej bazie i wszystkie dozwolone aktualizacje do tego.
Uruchomić PPSa - jeżeli uruchomił się poprawnie i działa to dalej ->
Przestawić datę systemową.
Podłączyć z powrotem internet.
Odtworzyć z kopii bazę programu na której chcemy pracować.
Wydaje mi się, że powinno to zadziałać i nie jest to łamanie licencji ponieważ będziemy pracować na wersji dla której mieliśmy prawo! (To nie mMedica która blokuje możliwość wprowadzania świadczeń po zakończeniu asysty.. :/)

Pozdrawiam

Offline tarnos1985

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #4 dnia: Lipca 08, 2015, 17:09:16 pm »

Jak data asysty minęła to się prawdopodobnie odznaczył PPS (a pozostał ZSI) w instalatorze.
To jednak nie powinno zablokować możliwości używania PPSa w najwyższej wersji na którą się miało licencję!
Ja bym to zrobił tak (opisuję na bazie FB bo nie mam doświadczenia z Oraclem):
Przygotować sobie instalkę wersji PPSa i wszystkich aktualizacji które były do czasu asysty.
Odłączyć kompa od internetu!!!
Zakładając, że nie ma na tym kompie nic innego ważnego co chodziłoby na bieżąco - przestawić datę systemową poniżej daty asysty!!!
Zainstalować PPSa ze starą licencją na pustej bazie i wszystkie dozwolone aktualizacje do tego.
Przestawić datę systemową.
Podłączyć z powrotem internet.
Odtworzyć z kopii bazę programu na której chcemy pracować.
Wydaje mi się, że powinno to zadziałać i nie jest to łamanie licencji ponieważ będziemy pracować na wersji dla której mieliśmy prawo! (To nie mMedica która blokuje możliwość wprowadzania świadczeń po zakończeniu asysty.. :/)

Pozdrawiam
Ok instalacja się udała się, zostały aktualizacje, mam je pobrać z FTP Kamsoftu ? Druga sprawa czy ta instalacje nie zakłóci działania KSPPS którego mam na serwerze produkcyjnym, bo użyłem tej samej licencji jak bym teraz podepną internet to Kamsfot nie zablokuje tego ?
I jeszcze mam jeden problem, chciałem się zalogować do KSPPS jako admin i nie przyjmuje mi hasła, jest jakieś utawione domyślnie ?

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
« Odpowiedź #5 dnia: Lipca 08, 2015, 17:28:59 pm »
Zaloguj się jako ksadm i bez hasła - tak jest to ustawione na nowej instalacji chyba ,że ktoś już wcześniej ustawił inne hasło.a co do akualizacji to możesz puścić aktualizację przez internet i zaktualizuje ci do ostatniej możliwej dla danej licencji wersji.

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #6 dnia: Lipca 09, 2015, 00:25:58 am »
pewnie chodzi o hasło masterkey. A tak z ciekawości, skoro zainstalowałeś Oracle XE, a DMP ma 25GB to się udało odtworzyć? Przecież tam jest ograniczenie przestrzeni na dane do 11GB?

Offline tarnos1985

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #7 dnia: Lipca 09, 2015, 07:37:59 am »
pewnie chodzi o hasło masterkey. A tak z ciekawości, skoro zainstalowałeś Oracle XE, a DMP ma 25GB to się udało odtworzyć? Przecież tam jest ograniczenie przestrzeni na dane do 11GB?

Jeszcze nie próbowałem bo nie postawiłem KS-PPS. Też właśnie tego nie mogę zrozumieć jak to do końca działa, na serwerze produkcyjnym na pewno mamy oracle, ja tylko chciałem na innym komputerze postawić jeszcze raz KS-PPS, ORACLE i wrzucić baze *.dmp ( u nas jeszcze kopie zapasową tej bazy robi Cobian i mniej ona zajmuję ok 10 gb po razpokowaniu 25 GB). To wszystko robiła nam firma, a ja chciałbym sam do tego dojść. Druga sprawa to chciałbym wrzucić bazę wcześniejszą bo w tej aktualnej jest błąd tego typu że pacjenci mają wszędzie wpisane w kolumnie GMINA samą WARSZAWE a powinno być np MOKOTÓW, BIELANY itd. i się zastanawiam czy jak puścił na produkcyjnej to mi dopisze ???????????

Offline tarnos1985

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #8 dnia: Lipca 09, 2015, 07:40:32 am »
Jeszcze jedno ta kopia bezpieczeństwa co jest w KSPPS to czego się dotyczy ?

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #9 dnia: Lipca 09, 2015, 10:04:41 am »
Zaloguj się jako ksadm i bez hasła - tak jest to ustawione na nowej instalacji chyba ,że ktoś już wcześniej ustawił inne hasło.

Jak pusta baza to tak powinno być.

a co do akualizacji to możesz puścić aktualizację przez internet i zaktualizuje ci do ostatniej możliwej dla danej licencji wersji.

Tego bym w tym przypadku nie robił, bo to nie jest robocza instalacja tylko kopia!!! Dlatego odłączałem internet w czasie aktualizacji, żeby nie gadało z Kamsoftem i nie namieszało.

Cytat: maciej
pewnie chodzi o hasło masterkey.

nie chodziło o hasło do bazy tylko do PPSa

A tak z ciekawości, skoro zainstalowałeś Oracle XE, a DMP ma 25GB to się udało odtworzyć? Przecież tam jest ograniczenie przestrzeni na dane do 11GB?

tez mnie to ciekawi.. wygląda na komercyjnego Oracla a nie XE i to postawionego przez kogoś kto ma o tym pojęcia bo wątpię, żeby tam było 25GB danych..

Cytat: tarnos1985
Jeszcze nie próbowałem bo nie postawiłem KS-PPS. Też właśnie tego nie mogę zrozumieć jak to do końca działa, na serwerze produkcyjnym na pewno mamy oracle, ja tylko chciałem na innym komputerze postawić jeszcze raz KS-PPS

Rozumiem, co chcesz zrobić i też mi się zdarzało stawiać testowo kopię roboczego programu (ale na FB), żeby coś sprawdzić, przetestować itp. Weź jednak pod uwagę, że to jest już niezgodne z licencją programu!

Pozdrawiam

Offline tarnos1985

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #10 dnia: Lipca 09, 2015, 12:41:47 pm »
PiotrSz

Wiem że to jest niezgodne z licencją, ale jakoś muszę się nauczyć postawić od nowa KSPPS żeby w przyszłości jak coś się stanie np: padnie serwer przywrócić to szybko. Nie chce pomocy z Kamsot bo wiadomo $, instrukcje ich to sobie można wsadzić wiecie gdzie.
Teraz co mi proponowałeś z przestawiłem daty pomogło zainstalował się do końca KSPPS ale mi ORACLE wywalił się, jak chce teraz wejść przez www to mi się krzaczki pojawiają. Jeszcze raz od początku będę stawiał baze i KSPPS. Co do Oracle Komercyjnego to które to są instalki możecie podać nazwę i wersję ( 32 bity czy 64 lepiej )?

Dzięki

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #11 dnia: Lipca 09, 2015, 13:54:34 pm »
Jak się cofa daty systemowe na serwerze przy Oraclu już postawionym, to może się sypać - znaczniki utworzenia tabel np wtedy wylatują. Spróbować by można zainstalować Oracla na serwerze już ze zmienioną datą. Może pomoże.

Wersja Oracla zależy od systemu operacyjnego. Jeśli jednak serwer jest 64bit i robi jako końcówka też (win), to trzeba dołożyć też klienta oracla, ale w wersji 32bit, bo taka jest aplikacja (chyba w ostatnim czasie nic się nie zmieniło w tym temacie). Stanowisko Kamsoft co do Oracla to może być 10.2, może być 11, ale spatchowane do ostatniego patcha do danej wersji. U mnie działa  sumie kilka instalacji bez patcha w 10.2.0.1 raczej bez problemu, ale nie są to za duże bazy i latają na linuksie.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #12 dnia: Lipca 09, 2015, 15:04:11 pm »
Nie jestem pewny czy nie jest inny plik licencji PPSa na baze Oracle komercyjna a OracleXE..

Pozdrawiam

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #13 dnia: Lipca 10, 2015, 09:22:43 am »
Taki sam jest - różnica jest tylko przy licencji na Firebird a Oracle.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 555
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]