Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Od założenia wątku minął ponad rok. Może w międzyczasie pojawił się na forum ktoś kto korzystał z mediporta.pl lub innego systemu w chmurze? Na razie wiemy że są użytkownicy Serum, ostatnio nawet miałem prezentację tego systemu przez Kamsoft. Niby jest ok, ale widać że jest to dość stary system, który powstawał w poprzedniej epoce aplikacji webowych i tak działa/wygląda. Chociażby razi na dzień dobry brak podpowiadania przy wpisywaniu czegoś w pola tekstowe - np. nazwiska pacjenta czy kodu ICD10 co w dzisiejszych czasach powinno być standardem. Żeby uzyskać jakąś odpowiedź podczas wyszukiwania od serwera trzeba potwierdzić kliknięciem w guzik lub enter. Jak zrobimy literówkę w nazwisku to system nic nie znajdzie. Jak nie wpiszemy pełnego nazwiska to system też nic nie znajdzie. Żeby wyszukiwać po części nazwiska trzeba wpisać np. "Kowals*" z doklejoną gwiazdką i wtedy dopiero kliknąć szukaj... Również część okien odpala się jako popup/osobne okno czego w nowoczesnych aplikacjach webowych prawie się nie praktykuje. Ja wiem że do wszystkiego można się przyzwyczaić ale po co przesiadać się na już przestarzały system skoro na rynku są nowocześniejsze rozwiązania? Alternatywą wydaje się mediporta która jest o wiele nowocześniejszą aplikacją webową tylko pytanie czy ktoś tego używa? Jak wygląda użyteczność, wsparcie klienta, dostosowanie do zmieniających się wymogów NFZ? Kamsoft i jego SERUM jest tutaj na pewno pewniejszym i sprawdzonym partnerem. Zamierzam spotkać się z przedstawicielem mediporta i opiszę moje wrażenia w kolejnym poście.Ostatnio znalazłem też coś takiego jak Gabinet drWidget (https://drw.pl/) i o dziwo jest to rozwiązanie darmowe(!) co może budzić pewne wątpliwości. Podejrzewam że haczyk tkwi w tym, że system powstał we współpracy z Polpharmą i są tam promowane/pozycjonowane leki tej właśnie firmy. Jednak powierzanie danych swoich pacjentów darmowej stronce nie wydaje się dobrym pomysłem dlatego traktuję to raczej jako ciekawostkę. Jednak warto zaznaczyć, że jest to nowoczesna aplikacja webowa i może coś z tego w przyszłości być.
proszę kilka zdjęć podglądowych
Cytat: stokrotka w Października 28, 2016, 11:22:14 amOstatnio znalazłem też coś takiego jak Gabinet drWidget (https://drw.pl/) i o dziwo jest to rozwiązanie darmowe(!) co może budzić pewne wątpliwości. Podejrzewam że haczyk tkwi w tym, że system powstał we współpracy z Polpharmą i są tam promowane/pozycjonowane leki tej właśnie firmy. Jednak powierzanie danych swoich pacjentów darmowej stronce nie wydaje się dobrym pomysłem dlatego traktuję to raczej jako ciekawostkę. Jednak warto zaznaczyć, że jest to nowoczesna aplikacja webowa i może coś z tego w przyszłości być.Widzę, że rzadko ktokolwiek się tutaj wypowiada. Mnie zainteresowało zainteresowanie drwidgetem. Jako ze darmowy... Widzę jednak tez że jest i płatna wersja, pozbawiona reklam zatem ten haczyk nie jest może do końca taki haczykowaty. Ale i tak nie potrafię znaleźć opinii faktycznych użytkowników, szczególnie odnośnie rozliczeń z NFZ-tem. Może ktoś jednak używał?
Ostatnio znalazłem też coś takiego jak Gabinet drWidget (https://drw.pl/) i o dziwo jest to rozwiązanie darmowe(!) co może budzić pewne wątpliwości. Podejrzewam że haczyk tkwi w tym, że system powstał we współpracy z Polpharmą i są tam promowane/pozycjonowane leki tej właśnie firmy. Jednak powierzanie danych swoich pacjentów darmowej stronce nie wydaje się dobrym pomysłem dlatego traktuję to raczej jako ciekawostkę. Jednak warto zaznaczyć, że jest to nowoczesna aplikacja webowa i może coś z tego w przyszłości być.
dbfr, a z czym wg Ciebie będzie się wiązało takie przeniesienie w przypadku KS-SOMED? wg mnie trzeba by było: - kupić licencję na nowy windows server (chociaż pewnie jest to wliczane w koszt VPS)- kupić licencje cal rdp (czy jak to się tam teraz nazywa) nawet jak ktoś już takich używa bo przecież ich nie można przenieść (chyba, że się mylę)- nie wiem czy nie trzeba wziąć pod uwagę jeszcze jakiś regulacji licencyjnych oracle (w wersji darmowej pewnie nie, ale jak ktoś korzysta z płatnej to pewnie już ma to znaczenie)Co w przypadku problemów z łącznością z serwerem? Jak stoi u nas to nie ma problemu żeby zweryfikować co jest nie tak.Wydaje mi się że trudniej jest też zorganizować odpowiedni "backup" a właściwie to bieżące ("w locie") zabezpieczenie danych medycznych przed utratą, ale specjalistą nie jestem.
przede wszystkim powinien to być serwer dedykowany, rozwiązania chmurowe odpadają. Interpretacja przepisów odnośnie dokumentacji medycznej wskazuje że można ją owszem przechowywać poza zakładem (to się zmieniło bo kiedyś było że dokumentacja musi być przechowywana w zakładzie który ją wytworzył) ale powinniśmy znać miejsce jej przechowywania. CSIOZ stoi na stanowisku że z dokładnością do fizycznej maszyny. Chmury odpadają bo nie można ustalić na którym fizycznym serwerze mamy swoje dane, ponieważ to się ciągle zmienia.
Serwery dedykowane są dostępne z licencjami MS a także pulpitami zdalnymi ale za to się płaci - tzn miesięczny abonament rośnie w górę. W mojej opinii to i tak się opłaca - nie martwimy się o zabezpieczenia fizyczne, zalania, pożary itd... wykupujemy dodatkowo miejsce na backup, tworzymy skrypty i połowa problemów mniej.
(...) w każdym razie miałem na myśłi VPS.(...)
(...)Swoją drogą zapytałem ostatnio Panów z Mediporty dokładnie o ten problem, który poruszyłeś. Nie potrafili odpowiedzieć, upierali się, że nie jest tak, że trzeba wskazać dokładnie. A trzeba.(...)