collapse

Reklama

Autor Wątek: kolejka na protetykę od kwietnia 2015r.  (Przeczytany 36390 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
Odp: kolejka na protetykę od kwietnia 2015r.
« Odpowiedź #60 dnia: Lipca 07, 2015, 19:31:54 pm »
jaką datę wizyty wpisujecie w kolejkę ? wycisku czy odbioru ? i
Nie ma nic za darmo. Darmowa jest tylko śmierć, choć i ona kosztuje przecież życie.

Offline mk12344

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
  • Dolnośląski OW NFZ
« Odpowiedź #61 dnia: Lipca 07, 2015, 19:36:24 pm »
wg rozporządzenia w DOW NFZ w kolejkę się wpisuje pacjentów oczekujących na leczenie protetyczne , w przypadku wykonywania protezy pacjent powinien być wykreślony z listy kolejek oczekujących.

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #62 dnia: Lipca 07, 2015, 19:46:42 pm »
ale chodzi mi o to jak dodajemy do kolejki to musimy podać termin wizyty i który to ma być ??? biorąc bod uwagę że odebrać to ludzie różnie przychodzą, chyba że nie muszę podawać konkretnej daty przy protezach ??
« Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2015, 19:49:10 pm wysłana przez cilazapril »
Nie ma nic za darmo. Darmowa jest tylko śmierć, choć i ona kosztuje przecież życie.

Offline mk12344

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
  • Dolnośląski OW NFZ
« Odpowiedź #63 dnia: Lipca 07, 2015, 19:53:54 pm »
termin wizyty podajesz date wycisku , jak pacjent nie przyjdzie to podajesz pacjent nie zglosil sie i wykreslasz go z kolejki - to u mnie się dzieje z automatu

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #64 dnia: Lipca 07, 2015, 20:07:50 pm »
Biorąc pod uwagę, że wycisk nie jest w żaden sposób sprawozdawany, to data jest nieistotna, jak nie przyjdzie to out a jak przyjdzie to w dniu odbioru go skreślam z automatu. Dobrze myślę

Offline mk12344

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
  • Dolnośląski OW NFZ
« Odpowiedź #65 dnia: Lipca 07, 2015, 20:11:24 pm »
tak ,dokładnie , przynajmniej u mnie w programie (mam estomed) tak z automatu jak wykazuję procedury protetyczne z automatu się wykreśla z kolejki. Upewnij sie jak u ciebie sprawa wygląda,ale myślisz OK

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #66 dnia: Lipca 07, 2015, 20:13:32 pm »
u mnie też w PPS-ie z automatu.

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #67 dnia: Lipca 09, 2015, 11:35:09 am »
hmm z automatu tylko wtedy zdejmuje jak planowana data pokrywa się z datą udzielenia, a podczas wybierania ręcznego z kolejki mam komunikat (zał.)

akurat w tym przypadku mam czerwcowe wykonanie więc dam datę wykonania, ale jeżeli nie znam daty wykonania, bo lekarz jest jaki jest to czy prawidłowo jest jak pisze mk12344

Offline IWONAAA

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #68 dnia: Lipca 14, 2015, 07:21:40 am »
Witam,
dodaję kolejkę , klikam uzupełnij, a następnie "F2 Dodaj" , wybieram 10001, wstawiam zera i puszczam z resztą w komplecie (pilną i stabilną). A dziś taki oto błąd:

"Błąd operacji importu Kolejka oczekujących
(E)B001 ? Brak pliku z raportem lub nierozpoznany format.

cvc-complex-type.2.4.i: The content of element 'lista-termin' is not complete. '"www.csioz.gov.pl/xml/swd-platnik/1":podzbior-kat' is expected to occur a minimum of '2' times. One more instance is required to satisfy this constraint."

Proszę o pomoc. Aktualizaja zrobiona i nadal ten sam błąd. Z góry dziękuję

Offline jeyn

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #69 dnia: Lipca 15, 2015, 11:55:05 am »
Mam ten sam problem.
OK, usunę protetycznych blednie wpisanych, wpisze ponownie z procedura 10001.

Teraz pytanie. Jak matematycznie po tej akcji zgodzą się kolejki na Szoi? Tam wszytko się dodaje. Moje błędne kolejki protetyczne wpisane wcześniej w kolejkę zwykłą plus usunięcie i zmiana kolejki... Kongo będzie;)

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #70 dnia: Lipca 22, 2015, 15:24:43 pm »
Robiłem w dwóch przypadkach korekty do kolejek dla świadczeniodawców, którzy sprawodawali do maja tego roku kolejki tylko statystycznie bez PESELi, liczone na kartce. W pewnym momencie NFZ się wqrzył i pismem im pogroził i trzeba było coś zrobić.

Temat nie jest szybki, ale do zrobienia, trochę w niektórych przypadkach przy dobrej woli NFZ (istnieje taka).
Teoretycznie od stycznia NFZ nie powinien w kolejkach sprawdzać słupków wstecz 3 m-ce - styczeń do marzec = okres przejściowy, aby świadczeniodawcy przeszli na elektroniczne kolejki peselowe; dopiero kolejka za kwiecień = sprawdzenie 3m-ce wstecz (jak się okazało zależało to w dużej mierze od NFZ, SZOI pokazał pazurki i sprawdzał wstecz, trzeba było w uzgodnieniu z NFZ zresetować jakiś miesiąc do zer i dalej działać.)

Kolejna sprawa to czy bawić się z pacjentami, którym udzielono świadczenia czy nie - jeśli tak, to raczej będą korekty finansowe (skompensują się), bo musimy powiązać kolejkę z wykonaniem świadczenia (idzie o tym informacja do NFZ w I fazie).

Tot tak po krótce, w którym kierunku iść - temat zbyt skomplikowany i zależny od danej konkretnej sytuacji, żeby go tu opisać.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #71 dnia: Lipca 29, 2015, 09:15:55 am »
http://www.nfz.gov.pl/aktualnosci/aktualnosci-centrali/komunikat-dla-swiadczeniodawcow,6720.html

a tam w PDFie czytamy

II. Przekazywanie elementu ?lista-oczek?
Element ?lista-oczek? należy przekazywać, dla komórek organizacyjnych / świadczeń objętych sprawozdawczością z zakresu list oczekujących.
Datę wpisu na listę oczekujących - atrybut ?data-oczekiw? elementu ?wpis? należy przekazywać, gdy udzielone świadczenie jest przyczyną skreślenia z listy oczekujących. Skreślenie z listy powinno nastąpić w dniu rozpoczęcia udzielania świadczenia np.
- dla świadczenia protetycznego STM w dniu pierwszej wizyty związanej z pobraniem wycisku,
- dla świadczenia fizjoterapeutycznego w dniu pierwszej wizyty z cyklu leczenia
Element ?brak-wpisu? należy przekazać, gdy pacjent nie był wpisany na listę oczekujących na udzielenie świadczenia objętego sprawozdawczością z zakresu list oczekujących.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lipca 29, 2015, 09:29:07 am wysłana przez PiotrSz »

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
« Odpowiedź #72 dnia: Lipca 29, 2015, 22:31:59 pm »
Dokładnie - przynajmniej napisali to wprost i jednoznacznie.

Dziś poprosiłem mailowo dział stomatologii w POW NFZ o przykładowy zestaw świadczeń z SWIAD w xmlu dla obsłużenia takiego przypadku. Zobaczymy co dostanę i czy dostanę takiego xmla.

Algorytm, który dostałem z NFZ z działu kolejek (słowny i moim zdaniem bez sprawdzenia możliwości jakie daje SWIAD), to:
- rejestrujemy pacjenta do kolejki
- pacjent przychodzi na wycisk i odbywa cały ciąg wizyt aż do oddania protezy
- w dniu oddania protezy wykonujemy procedurę oddania protezy i skreślamy pacjenta z kolejki, ale z datą pobrania wycisku=pierwszej wizyty
- jeśli oddanie protezy jest w następnym miesiącu po pierwszej wizycie i jesteśmy już po raporcie kolejek miesięcznym, robimy dodatkowo korektę kolejki :)

Moje wnioski:
- korekty szkoda komentować
- funkcjonalność ani Somedu ani PPSa (inne programy nie wiem, ale nie wydaje mi się, że mają taką sensowną funkcjonalność) nie pozwoli nam dopiąć do wykonania świadczenia oddania protezy skreślenia przez "wykonanego" świadczenia w poprzednich dniach - musielibyśmy jakoś wiązać skreślenie z kolejki z oddaniem protezy. Po kolejne - takie podpięcie pokazywałoby, że kolejka została skreślona oddaniem protezy, a nie wyciskiem (innymi słowy kolejka zeszła z datą oddania protezy a nie wycisku)

Jeśli NFZ pokusi się o przesłanie przykładowego xmla dla zestawu świadczeń (nadzieja matką głupich) - wyślę do konsultacji do Kamsoftu, zobaczymy co powiedzą.

Jak na razie wg mnie, nie mamy możliwości zaspokoić zarówno raport kolejek i SWIAD tak jak chce tego NFZ (o ile to chcenie jest poparte jakąś merytoryczną podstawą).

Najprościej by było jakby NFZ wsadził do umowy usługę protetyczną pierwszorazową za 0zł - i było by czym skreślać kolejkę.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline leb

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #73 dnia: Listopada 03, 2015, 22:26:22 pm »
Czy Wam wykreślają się automatycznie chorzy z kolejki protetycznej (ok. 0,5 roku) jeżeli wykonaliście im usługę w trakcie oczekiwania w jednostce ( ok. 1 miesiąca)? Coś w moim PPS nie gra albo ja coś robię źle.
Pozdrawiam

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #74 dnia: Marca 01, 2016, 22:06:20 pm »
- w dniu oddania protezy wykonujemy procedurę oddania protezy i skreślamy pacjenta z kolejki, ale z datą pobrania wycisku=pierwszej wizyty

Hmmm to mam puszczać pustą wizytę tylko z icd-9 w dniu wycisku, żeby zdjąć z kolejki ??

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 567
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]