Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Ooo A to żeś mnie zaskoczył. Mówisz, że nowy raport, całkowicie nowy typ?Hmm, a wiesz, na to nie wpadłem bo mi tylko chodzi po głowie raport zbiorczy albo raport SWX. Ale rzeczywiście, chyba coś musi być narzeczy, bo skoro są 2 terminy składania: SWX do 7 dnia po miesiącu rozliczanym a tutaj dają do 20 dnia - w samej rzeczy - może i będzie 2-gi raport.
Żeby rozwiać Twoje wątpliwości co do tego które badania dla jakich świadczeń jak sprawozdajemy od 1.04, poniżej moja mała interpretacja "gwiazdek" do słownika badań opublikowanego na stronie centrali NFZ.1) Dla świadczeń POZ związanych z wydaniem karty DILO badania dopisujemy "normalnie" do świadczenia kodami ICD9.2) Dla świadczeń POZ związanych z chorobami układu krążenia i/lub cukrzycą (wg odpowiednich kodów ICD10) badania wykazujemy obowiązkowo przypisane do pacjenta na podstawie wszystkich 10-znakowych kodów ze słownika i sprawozdajemy prawdopodobnie (projekt) tym nowym okrjonym SWIAD (WYKBAD)3) Dla pozostałych świadczeń POZ badania możemy wykazywać albo kwartalnie w ZBPOZ (10-znakowe kody) albo przypisując je do pacjenta na podstawie 10-znakowych kodów ze słownika ale UWAGA - nie wszystkich! a tylko tych z L.p. 2.7; 2.13; 2.32; 2.33; 2.35; 2.36; 2.37; 4.3; 8.1; 8.2; 8.3; 8.4; 8.5; 9.; 10.1; 10.2a; 10.2b; 10.2c; 10.2d; 10.3; 10.4; 10.5 i sprawozdajemy prawdopodobnie (projekt) tym nowym okrjonym SWIAD (WYKBAD).Sprawdźcie to proszę ale wydaje mi się, że moja interpretacja jest właściwa.I to wszystko, żeby ułatwić nam rozliczanie umów POZ, jak to ładnie zaznaczał Szanowny Pan Minister Zdrowia w pismach kierowanych do świadczeniodawców z prośbą o pilne podpisanie umów POZ pod koniec 2014 roku..
Zależy o czym dokładnie mówisz: badania ICD9 związane z DILO czy badania "normalne" POZ raportowane 10-znakowymi kodami.Te pierwsze idą raportem swx jako kody ICD9 z datą wizyty.
A reszta badań idzie specjalnym nowym raportem wysyłanym do 20 dnia za poprzedni miesiąc, z datami (prawdopodobnie) otrzymania wyników bez klikanych ewusiów.
Do starego raportu świadczeń dołączyć nie mogą bo potem powstaną takie problemy z jak pkt. 2 w moim poście wyżej, zresztą to niemożiwe żeby do starego swx dołączać, badania przychodzą po czasie wtedy non-stop by poprawy świadczeń szły za poprzednie miesiące jeśli kazaliby dopisywać po czasie kody icd9 do starych świadczeń i to w systemie 10-znakowym.
A jeśli chodzi o DILO, to myślę że tutaj się mylisz.Pewny jesteś, że jak lekarz zlecił badania, pacjent przychodzi z nimi drugi raz do lekarza, ten na drugiej wizycie wydaje kartę DILO w oparciu o niepokojące wyniki, to kody icd-9 wpisujesz z datą drugiej wizyty?Ja uważam, że wpisuje się datę kiedy badanie zostało wykonane a nie kiedy była wizyta. To byłoby bez sensu, bo te pole data przy procedurze icd-9 byłoby zawsze identyczne jak data wydania karty DILO, a co za tym idzie byłoby zbędne.A skoro jest i tyczy się samego badania, oznacza kiedy to badanie zostało wykonane.
Z tego co zrozumiałem to NFZ sądzi że robi "łaskę" świadczeniodawcom, nowy format wg nich jest po to aby mogli wykazać badania w sytuacji gdy pacjent nie przyjdzie na drugą wizytę. A ktoś "inteligenty" wymyślił że nie można tego robić za pomocą procedur, bo do nich potrzebny jest pacjent i wykombinował nowe kody i formaty.
Natomiast nie mam zamiaru im teraz mącić w głowie i nie będę rozróżniać że w tych chorobach sprawozdajemy wszystkie badania, w tych chorobach tylko wybrane badania
...moim zdaniem, według mnie ...