collapse

Reklama

Autor Wątek: Nowy w temacie rozliczeń - parę pytań dla bardziej doświadczonych w rozliczaniu  (Przeczytany 31557 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mk12344

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
  • Dolnośląski OW NFZ
Mam pytanie - czy ktoś dzisiaj próbował po 18 wysłać świadczenia do nfz - mam cały czas - W trakcie przetwarzania ...

Offline mk12344

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
  • Dolnośląski OW NFZ
Odp: Nowy w temacie rozliczeń - parę pytań dla bardziej doświadczonych w rozliczaniu
« Odpowiedź #46 dnia: Września 01, 2015, 00:46:43 am »
Ciekawy mail z NFZ do wszystkich :

Szanowni Państwo,

Informujemy, że od 3 sierpnia 2015 r. pacjenci mogą korzystać w Ogólnopolskim Informatorze o Czasie Oczekiwania na Świadczenia Medyczne z nowej funkcjonalności, która pozwala na zgłaszanie wszelkich nieprawidłowości dotyczących informacji o pierwszym wolnym terminie udzielenia świadczenia.

W przypadku stwierdzenia, że prezentowana w Informatorze a otrzymana od świadczeniodawcy, informacja o pierwszym wolnym terminie udzielenia świadczenia znacznie różni się od informacji przekazywanej przez rejestrację w placówce medycznej, każdy pacjent może poprzez specjalny formularz zgłosić ten fakt do Narodowego Funduszu Zdrowia. Fundusz wyjaśnia wszelkie tego typu zgłoszenia.

Ponadto informacja o pierwszym wolnym terminie jest weryfikowana telefonicznie przez pracowników Funduszu.

W przypadku stwierdzenia przekazania danych, które znacznie różnią się od informacji uzyskanej w rozmowie telefonicznej z Państwa rejestracją, zostaje wszczęte postepowanie wyjaśniające.

W przypadku stwierdzenia przekazania błędnych danych, Fundusz może nałożyć karę umowną z tytułu prowadzenia list oczekujących z naruszeniem przepisów prawa.

Dlatego prosimy o zwrócenie szczególnej uwagi i sprawdzenie rzetelności przekazywanych danych o pierwszym wolnym terminie.

Przypominamy, że zarówno dane statystyczne jak i o pierwszym wolnym terminie przekazywane przez Państwa są publikowane na stronie Ogólnopolskiego Informatora o Czasie Oczekiwania na Świadczenia Medyczne.

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
Odp: Nowy w temacie rozliczeń - parę pytań dla bardziej doświadczonych w rozliczaniu
« Odpowiedź #47 dnia: Września 01, 2015, 22:17:44 pm »
W Podkarpackim był komunikat na Portalu chyba właśnie w okolicach początku sierpnia o nowym narzędziu. Jak chodzi o weryfikacje telefoniczne - rok czy dwa lata temu NFZ dzwonił anonimowo do przychodni po czym na Portalu przychodnia dostawała informację o datach telefonów i ich skutku. Także to akurat nie nowość.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline mk12344

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
  • Dolnośląski OW NFZ
« Odpowiedź #48 dnia: Października 15, 2015, 11:44:22 am »
Słuchajcie ,mam może głupie pytanie ,ale - przeglądam zasoby moje w portalu świadczeniodawcy - nie widzę nigdzie autoklawu , czy powinienem go tam dodać ? Pod jakim kodem on się znajduje ?

Offline Profesor Wilczur

• Ekspert
  • Pomógł? 82
  • W-M OW NFZ
« Odpowiedź #49 dnia: Października 15, 2015, 12:13:47 pm »
Nie każdy sprzęt ma odpowiednik w słowniku NFZ.

Offline mk12344

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
  • Dolnośląski OW NFZ
« Odpowiedź #50 dnia: Października 15, 2015, 13:13:40 pm »
Co wtedy robić ? dopisać ręcznie autoklaw i od kiedy ? jest u mnie od zawsze :)

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 537
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #51 dnia: Października 15, 2015, 13:31:17 pm »
Podaje się tylko sprzęt, który jest wymagany. Reszty się nie daje bo i po co?
Niczego też ręcznie nie wpiszesz jeżeli nie ma tego w słowniku.

Offline mk12344

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
  • Dolnośląski OW NFZ
« Odpowiedź #52 dnia: Października 15, 2015, 13:48:10 pm »
Czyli co ,autoklaw nie jest wymagany :) ?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 537
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #53 dnia: Października 15, 2015, 13:54:30 pm »
A  jest gdzieś wymagany? Daj zakres świadczeń do którego w wymaganiach jest to napisane. Bo może nie wiem.

Offline mk12344

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
  • Dolnośląski OW NFZ
« Odpowiedź #54 dnia: Października 15, 2015, 14:29:03 pm »
Powiem tak - ja nie wiem,tylko pytam na zdrową logikę ?

Offline Profesor Wilczur

• Ekspert
  • Pomógł? 82
  • W-M OW NFZ
« Odpowiedź #55 dnia: Października 15, 2015, 14:39:50 pm »
Sprzętu nie ma w słowniku NFZ = nie jest wymagany.

Offline mk12344

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
  • Dolnośląski OW NFZ
« Odpowiedź #56 dnia: Października 15, 2015, 17:23:44 pm »
Ok, czyli nic nie ruszam w takim razie.

Offline mk12344

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
  • Dolnośląski OW NFZ
« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 18, 2015, 00:52:14 am »
Mam pytanko z dziedziny plotek i ploteczek- mój znajomy,który rozlicza zewnętrzna osoba , coś zgłaszała do NFZ dzisiaj jakąś deklarację w związku z nast. rokiem 2016 jeżeli chodzi o rozliczenia.Trochę mnie to zdziwiło - czy coś jest na rzeczy w DOW NFZ ? Ja pierwsze o tym słyszę ,a aneksy przedłużające umowę do czerwca podpisałem...

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 158
« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 18, 2015, 07:26:37 am »
Chyba trochę za ogólne pytanie, ale może ... ktoś coś wie. Ja nie wiem
Edward z Kętrzyna

Offline mk12344

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
  • Dolnośląski OW NFZ
« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 18, 2015, 09:56:12 am »
No wlaśnie najgorsze jest to ,że ja też nie wiem aby coś było dlatego poprosiłem znajomego aby podpytal o co chodzi z tymi deklaracjami - bo dla mnie to jakiś sajgon jest ,no chyba,że to niezła ściema :)

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 66
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9546 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3295 Wiadomości
karolweksler
3254 Wiadomości
Michał Michał
3199 Wiadomości
09061303
3131 Wiadomości
Edward_B Edward_B
3004 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2208 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1646 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:14 - 713KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 24.

[Pokaż zapytania]