collapse

Reklama

Autor Wątek: Bardzo wolno działa wprowadzanie recept z lokalizacji zdalnej (przez internet)  (Przeczytany 5346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline robert.rott

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
Witam,
sytuacja wygląda następująco:
mam serwer KSPPS (baza FireBird)  ulokowany w lokalizacji nr 1, do której podłączone są 4 stanowiska działające w sieci lokalnej.
Lekarze wprowadzają/wykorzystują wcześniej wprowadzone recepty i jest OK. Wszystko działa szybko, sprawnie.
Udostępniłem moduł recept w lokalizacji nr 2, które łączy się z serwerem w lokalizacji nr 1 przez internet (download ok. 40 Mb, Upload 7-8 Mb). Dodam, że serwer w lokalizacji nr 1 KSPPS ma upload również 7-8 Mb i download ok. 30 Mb.
Niestety wprowadzanie recept to porażka, działa to bardzo wolno tzn. czas wyświetlenia listy recept jest szybki ale potem wprowadzanie nowej recepty/edycja już istniejącej  trwa od 4 do 8 minut w zależności od liczby lekarstw. Im więcej leków tym dłużej trzeba czekać na ich zapisanie. Lokalizacja nr 2 ma dwa gabinety lekarskie + rejestracja, które nie rusza recept.

Wyłączone są firewalle na stanowiskach gabinetowych (2 stanowiska). Internet jak już pisałem jest szybki. Co trzeba zrobić aby działało to dużo szybciej? W obecnym stanie nie ma sensu korzystanie z rejestracji recept w KSPPS w lokalizacji 2..

Z góry dziękuję za pomoc..

Offline Lastryko

• Specjalista
  • Pomógł? 6
Odp: Bardzo wolno działa wprowadzanie recept z lokalizacji zdalnej (przez internet)
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 23, 2015, 22:00:56 pm »
1.
http://www.firebirdfaq.org/faq53/
Kluczowe zdanie to:
"...Firebird has a rather heavy network protocol (a lot of chit-chat)..."

2. TcpWindowSize - wygooglać i zwiększać eksperymentalnie

3. Tunel VPN jako warstwę transportową powinien wykorzystywać protokół UDP zamiast TCP.
https://www.google.pl/search?q=tcp+meltdown+problem

4. Podłączyć drugą lokalizację przez sesję terminalową (np. RDP)

Offline robert.rott

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
Odp: Bardzo wolno działa wprowadzanie recept z lokalizacji zdalnej (przez internet)
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 03, 2015, 12:36:03 pm »
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. Na razie czekam na info od serwisu KS-PPS. Zapewne spróbuję opcji z VPN i UDP - dam znać o wynikach.
Swoją drogą to czy taki dostęp przez internet do KS-PPS  jest tak rzadko stosowany? KAMSOFT powinien mieć opracowane gotowe zalecenia dotyczące tego typu łącza. Serwis niestety nie podał mi propozycji rozwiązania problemu. Czekam na odzew po wysłaniu logów dot. spowolnienia systemu w lokalizacji zdalnej.

pozdrawiam

Offline Lastryko

• Specjalista
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 22, 2015, 22:29:08 pm »
Możesz powiedzieć jakie są wyniki prac?

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 14, 2015, 09:14:07 am »
Też jestem ciekaw jak się zakończyła sprawa.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline 09061303

• Global Moderator
  • Ekspert
  • Pomógł? 325
  • Podkarpacki OW
Ja bym się trochę bał puszczać Firebirda w ten sposób po sieci. Jak już to pulpit zdalny. Jak padnie net, sesja sobie będzie dalej wisieć.
No ale, ciekawy czym się temat skończy.
Kliknij pomógł, jeślim pomógł :-)

Offline leszek

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
  • 13 OW NFZ
Odp: Bardzo wolno działa wprowadzanie recept z lokalizacji zdalnej
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 28, 2015, 11:45:11 am »
Firebird jest bazą transakcyjną i nie powinno być problemów :-[ . U mnie działa bez problemów, oczywiście VPN i UDP

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 580
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]