collapse

Reklama

Autor Wątek: Firebird na serwerze NAS  (Przeczytany 9239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
Firebird na serwerze NAS
« dnia: Grudnia 09, 2014, 22:26:22 pm »
Czy ktoś ma doświadczenie z instalacją pps-a z firebirdem na NAS-ie ??
Nie ma nic za darmo. Darmowa jest tylko śmierć, choć i ona kosztuje przecież życie.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
Odp: Firebird na serwerze NAS
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 10, 2014, 10:35:54 am »
Czy ktoś ma doświadczenie z instalacją pps-a z firebirdem na NAS-ie ??

zapomnij..
chyba, że na NASie postawisz Windowsa :-/
o ile nic się nie zmieniło (a na 99% NIE) to serwer bazy PPS na FB musi działać na systemie Windows :-/

Pozdrawiam

Offline kleksiq

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 10, 2014, 12:14:37 pm »
A czemu nie na linuxie ?

http://satware.com/blog/firebird_sql_auf_synology_diskstation_installieren_08_2012-60.article.html

Masz po german szprache ale da się zrozumieć po komendach co robi. Czy będzie działać na innym NAS'ie  ? Prawdę powiedziawszy potrzebujesz mieć pełny dostęp do root/ssh + systemem "podstawowym" musi być środowisko debiana, lecz zapomnij o jakiejkolwiek graficznej konfiguracji serwera. W razie zwiechy bazy danych czeka cię albo restart całego nas'a, bądź jeżeli działa ssh to /opt/etc/init.d/S80firebird.sh stop a potem /opt/etc/init.d/S80firebird.sh start. Chyba że udałoby ci się jakoś przerobić nakładkę www.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 10, 2014, 13:31:18 pm »
A czemu nie na linuxie ?

http://satware.com/blog/firebird_sql_auf_synology_diskstation_installieren_08_2012-60.article.html

Masz po german szprache ale da się zrozumieć po komendach co robi. Czy będzie działać na innym NAS'ie  ? Prawdę powiedziawszy potrzebujesz mieć pełny dostęp do root/ssh + systemem "podstawowym" musi być środowisko debiana, lecz zapomnij o jakiejkolwiek graficznej konfiguracji serwera. W razie zwiechy bazy danych czeka cię albo restart całego nas'a, bądź jeżeli działa ssh to /opt/etc/init.d/S80firebird.sh stop a potem /opt/etc/init.d/S80firebird.sh start. Chyba że udałoby ci się jakoś przerobić nakładkę www.

Pokaż mi proszę taką działającą instalację PPSa z FB na linuxie!
Ja wiem, że firebird z linuxem się lubi i też miałem takie plany w 2008 roku..
Dopóki jednak Kamsoft nie pozbędzie się windowsowej biblioteki UDF która definiuje funkcje dla Firebirda to nie da się tego zrobić :-/
Ta nieszczęsna biblioteka odpowiada też za sporą część problemów ze stabilnością PPSa (na większy instalacjach) i od wielu lat
prosimy producenta o przepisanie programu pod korzystanie z wewnętrznych funkcji FB 2.5 tak żeby pozbyć się wreszcie tej biblioteki (która powstała i była potrzebna za czasów FB 1.5 i chyba była wtedy też dostępna w wersji pod linuxa)
Pomimo obietnic i tłumaczeń, że już prawie gotowe, że już gotowe, że już na kimś testują - nie zauważyłem, żeby się tego w końcu pozbyli.. ostatnie takie obietnice słyszałem ponad rok temu.

Pozdrawiam

Offline Profesor Wilczur

• Ekspert
  • Pomógł? 81
  • W-M OW NFZ
« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 10, 2014, 13:56:15 pm »
Nie sądzę, by mieli to zrobić skoro dodali możliwość postawienia bazy na darmowym postgresie.
Przypuszczam, że działa to na każdej wersji bazy.

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 10, 2014, 15:04:38 pm »
Nie sądzę, by mieli to zrobić skoro dodali możliwość postawienia bazy na darmowym postgresie.
Przypuszczam, że działa to na każdej wersji bazy.

Taaa... i pewnie przenieść bazę z FB na Postgresa potrafią tak samo jak na Oracla.. :-/

pozdrawiam

Offline Isiek

• Specjalista
  • Pomógł? 13
« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 10, 2014, 19:30:21 pm »
Firebird na serwerze NAS- tak , ale jako instalacja na dysku iSCSI stworzonym na NASie i "podpiętym" do systemu właściwego serwera. Musiałbyś tylko wejść w dyski lepsze niż te reklamowane do NAS- np. WD Red, bo są wolne. Proponuję WD RE- szybkie, chłodne i też ciche, trochę tylko droższe od Redów. Mam je na dwóch serwerach w RAID1 + HotSpare i żadnych problemów. W zwykłym FreeNas wszystko świetnie działa, pokonfigurowałem tak, z innej beczki, rezerwową maszynę wirtualną na wypadek awarii serwera bazodanowego, działa wyśmienicie po zwykłym LAN 1000Mbit, myślę, że bez problemu uciągnie Firebirda.
Pozdrawiam

Offline PiotrSz

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 109
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 10, 2014, 23:03:17 pm »
Firebird na serwerze NAS- tak , ale jako instalacja na dysku iSCSI stworzonym na NASie i "podpiętym" do systemu właściwego serwera.

No z iSCSI to się może udać ale i tak przy pracy wielostanowiskowej wymaga "serwera" z windows który będzie chodził cały czas i na którym będzie silnik FB z biblioteką UDF

Musiałbyś tylko wejść w dyski lepsze niż te reklamowane do NAS- np. WD Red, bo są wolne. Proponuję WD RE- szybkie, chłodne i też ciche, trochę tylko droższe od Redów. Mam je na dwóch serwerach w RAID1 + HotSpare i żadnych problemów.

RE też mogę polecic, REDów radzę unikać ze względu na większą awaryjność niż RE (ale nie jakąś mega tragiczną)

W zwykłym FreeNas wszystko świetnie działa, pokonfigurowałem tak, z innej beczki, rezerwową maszynę wirtualną na wypadek awarii serwera bazodanowego, działa wyśmienicie po zwykłym LAN 1000Mbit, myślę, że bez problemu uciągnie Firebirda.

Ooo to mnie dopiero kolega zaciekawił! Proszę o więcej! Bardzo lubię FreeNASa (obecnie Nas4Free) i używam w wielu miejscach ale akurat do zupełnie innych zastosowań.

pozdrawiam

Offline Isiek

• Specjalista
  • Pomógł? 13
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 11, 2014, 19:01:47 pm »

Ooo to mnie dopiero kolega zaciekawił! Proszę o więcej! Bardzo lubię FreeNASa (obecnie Nas4Free) i używam w wielu miejscach ale akurat do zupełnie innych zastosowań.

pozdrawiam

Na wypadek awarii serwera bazodanowego (Win7Prof) mam na nim zainstalowany Acronis backup + UR, który wykonuje co godzinę kopię różnicową całego dysku (RAID1), następnie konwertuje automatycznie na dysk maszyny wirtualnej. Na drugim serwerze z Admedem, który pracuje pod windą 8.1, jest Hyper-V, na którym skonfigurowałem rezerwową maszynę wirtualną obsługującą ów dysk. Dysk maszyny wirtualnej ( i koniecznie plik swap ) są właśnie na dysku iSCSI, który fizycznie znajduje się na NASie (też RAID1). Trochę to pokrętne, ale fajnie działa, i nadal w czasie awarii zapewnia rozdzielenie obu serwerów. Nie wykonywałem jakiś testów wydajności ale wydaje mi się, że działa to lepiej, niż gdy dysk maszyny wirtualnej znajduje się na tej samej macierzy co system drugiego serwera. Oprócz tego ten NAS służy do backupów wszystkich komputerów w przychodni właśnie dzięki oprogramowaniu Acronis i przechowywania backupów bazy danych tworzonych przez Someda.
pozdrawiam

Offline Lastryko

• Specjalista
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 11, 2014, 19:32:34 pm »
... Dysk maszyny wirtualnej ( i koniecznie plik swap ) ...

Tego nie rozumiem. Możesz powiedzieć coś więcej? Do czego potrzebny jest Ci plik swap?

Offline Isiek

• Specjalista
  • Pomógł? 13
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 11, 2014, 19:38:03 pm »
plik stronicowania maszyny wirtualnej, rozumiem, że działa jak swap w klasycznej instalacji na dysku fizycznym, ale mogę się oczywiście mylić...

Offline j00ls

• Global Moderator
  • Super Specjalista
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 11, 2014, 19:49:06 pm »

Taaa... i pewnie przenieść bazę z FB na Postgresa potrafią tak samo jak na Oracla.. :-/

pozdrawiam

Zapewniam Cię, że potrafią!
gbak:finishing, closing, and going home

Offline Lastryko

• Specjalista
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 11, 2014, 21:44:51 pm »

No jeśli tak, to czas na prawdziwą zabawę z HA - dla przykładu https://www.youtube.com/watch?v=qTPNB0y37EI

Offline Lastryko

• Specjalista
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 11, 2014, 21:47:46 pm »
plik stronicowania maszyny wirtualnej, rozumiem, że działa jak swap w klasycznej instalacji na dysku fizycznym, ale mogę się oczywiście mylić...

Pytałem, bo wydaje mi się, że ta zapasowa maszyna sama powinna utworzyć plik wymiany w czasie uruchamiania.

Offline j00ls

• Global Moderator
  • Super Specjalista
  • Pomógł? 11
« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 11, 2014, 22:14:20 pm »

No jeśli tak, to czas na prawdziwą zabawę z HA - dla przykładu https://www.youtube.com/watch?v=qTPNB0y37EI

Miałem na myśli FB -> ORACLE
gbak:finishing, closing, and going home

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 537
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]