collapse

Reklama

Autor Wątek: Jak przywrócić skasowane zlecenie  (Przeczytany 7967 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline keri

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
Jak przywrócić skasowane zlecenie
« dnia: Października 12, 2014, 20:34:06 pm »
Witam

Czy można przywrócić skasowane zlecenie wykonane ?
Zlecenie jest widoczne w module zlecenia zakładka przeglądanie.
Muszę ponownie wysłać zestaw świadczeń na SZOI
Bardzo proszę o pomoc.

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
Odp: Jak przywrócić skasowane zlecenie
« Odpowiedź #1 dnia: Października 13, 2014, 11:23:31 am »
rozumiem, że chodzi o ponowne przesłanie usuniętego zestawu? W nowym rejestrze jest funkcja przygotowująca usunięte zestawy do ponownego przesłania

Offline keri

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #2 dnia: Października 13, 2014, 21:36:57 pm »
Udało mi się przygotować zestaw świadczeń do ponownego wysłania, ale jest problem muszę zmienić dane a nie mogę ponieważ usunąłem zestaw świadczeń
czy można coś z tym zrobić ?
rejestr mam tylko starą wersję  :(

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #3 dnia: Października 13, 2014, 22:38:38 pm »
W rozliczeniach jest rejestr świadczeń oraz jego stara wersja (ikony obok siebie). Co do poprawiania czegoś w usuniętym zleceniu, to wg mnie się nie ma szans udać, bo nie dość, że u Ciebie jest to już usunięte i przywrócenie zlecenia wymagało by zmian statusów w wielu tabelach, do których jest odwołanie z danego zlecenia. Ponadto to zlecenie w NFZ także jest usunięte (chyba, ze nie zostało wysłane) i skończy się błędem "nie znaleziono produktu..."
Skoro jest usunięte, to usunięte i nie istnieje.

Offline keri

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #4 dnia: Października 14, 2014, 00:31:10 am »
W rozliczeniach jest rejestr świadczeń oraz jego stara wersja (ikony obok siebie)
mam też nową wersję rejestru w którym nie widzę żadnych rekordów a w starym rejestrze są
jak nie przywrócę skasowane zlecenie to będzie duży problem z rozliczeniem

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #5 dnia: Października 14, 2014, 09:52:35 am »
Z tego, co wiem, to w starym rejestrze nie widać pozycji usuniętych, więc jeśli je tam widzisz, to nie są usunięte. Wyjaśnij w jakim celu chcesz poprawić coś, co jest usunięte? Poza tym w jaki sposób chcesz skorygować w NFZ coś czego nie ma? Przecież to tak samo, jak by wysyłać korektę PIT w Urzędzie Skarbowym, do PITa, którego nie złożono (wciąż zakładam, że to co usunąłeś/łaś w SOMED zostało wysłane w SWX do NFZ).
Napisz może jaśniej co chcesz zrobić, to może będzie łatwiej.

Offline keri

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #6 dnia: Października 14, 2014, 13:32:06 pm »
Pacjent przyjęty w lipcu jako unijny karta ważna do 2017 mieszkający za granicą i było wszystko ok. po dwóch miesiącach NFZ dopatrzył się że gość miał jeszcze ważne do końca lipca ubezpieczenie w Polsce i trzeba było wystawić korektę ze zmianą z poza list ale zostało ubezpieczenie o koordynacji (błąd prowadzącej powinna wpisać ubezpieczenie polskie) korekta zrobiona. Kiedy wysłałem raport  statystyczny za wrzesień nie wiem jak ale został wykazany z takimi danymi jak wyżej czyli ubezpieczenia z poza list ubezpieczenie o koordynacji i tu trzeba było wysłać korektę ze zmianą ubezpieczenia a ja wykasowałem zlecenie wykykonania  i chciałem na nowo wpisać z dobrymi danymi   i zaczęły się problemy SZOI nie weryfikuje zestawy świadczeń które wysłałem. 
W starym rejestrze widzę że są jakiekolwiek dane a w nowym nie mam nic i to niepokoi mnie może coś źle robię że ich nie widzę

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #7 dnia: Października 14, 2014, 20:35:00 pm »
Nie powinno być różnicy, czy usunąłeś i wpisałeś na nowo, czy zostało po prostu zmienione ubezpieczenie - efekt ten sam. Sprawdź w zwrotce co tam Ci napisali. Nie wiem, co masz na myśli "nie weryfikuje zestawów świadczeń, które wysłałem" - może źle trafiłeś z czasem wysłania - ja w jednej przychodni wysłałem 11.09 rehabilitację i dostałem zwrotkę, ale żadna pozycja nie została zwalidowana, oznaczyłem do ponownego wysłania i znów to samo - bez walidacji. Powtórzyłem wysyłkę września dziś i wszystko jest OK - czyli SZOI mieli coś skopane. Napisz, co masz w zwrotce, zwróć uwagę, czy nie masz tam pozycji niezwalidowanych.

Offline keri

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #8 dnia: Października 15, 2014, 20:49:59 pm »
Wysyłam zestaw świadczeń mam opis ?pozycja nie zawiera żadnych błędów?
z SZOI otrzymuję taki komunikat

Uwaga: Usługi z błędami importu nie zostały zaimportowane do systemu OW NFZ. Błędy importu przekazywane są w raporcie zwrotnym

a taki błąd
3702105;     Usunięcie pozycji rozliczonej zablokowane;    1
 :(

Offline Sławek

• Super Specjalista
  • Pomógł? 42
« Odpowiedź #9 dnia: Października 15, 2014, 22:49:28 pm »
To napisz do NFZ żeby odblokowali dany okres rozliczeniowy bo nic nie poradzisz.

Offline maciejj

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 65
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #10 dnia: Października 15, 2014, 23:02:14 pm »
Masz zablokowaną umowę. Jeśli dotyczy to któregoś z poprzednich lat, to musisz napisać wniosek o odblokowanie umowy zaznaczając w jakim zakresie mają ją odblokować (np usunięcie, dopisane nowej pozycji, wygenerowanie szablonu i przesłanie rachunku - wzór na www nfz. Przynajmniej Wielkopolski oddział ma taki wzór). Jeśli to bieżący rok, to pewnie masz kontrolę, albo miałeś i jeszcze nie odblokowali tego, co na jej czas zablokowali. Musisz się dowiedzieć kiedy to odblokują i wtedy wyślij.
W sumie, to komunikat masz oczywisty, trzeba było od tego zacząć.

Offline keri

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #11 dnia: Listopada 03, 2014, 18:37:40 pm »
Dzięki wszystkim za pomoc pismo do NFZ i odblokowanie umowy pomogło

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 589
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 3
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]