Paweł, może jeszcze dokładnie napiszę co zrobiłem, gdy wyświetlił się "Schemat...":
1. Wylogowałem się z bieżącego konta użytkownika. Dodam, że używam Windows XP Home SP3.
2. Ponownie się zalogowałem na to konto i spróbowałem uruchomić PPS-a. "Schemat...". "Tak". Program się zamknął.
3. Spróbowałem w "Połączeniach sieciowych" wyłączyć "Połączenie lokalne" przy pomocy którego łączę się z internetem. Komputer się zawiesił. Zresetowałem go przyciskiem "Reset" na obudowie, bo inaczej się nie dało.
4. Zalogowałem się na wspomniane konto. Próba uruchomienia PPS-a. "Schemat...". "Tak". Program się zamknął.
I tak w kółko: próba uruchomienia PPS-a, "Schemat...", "Tak" i zamknięcie programu.
Rozumiem że jak bazę mam w innym miejscu niż domyślnie to muszę wyedytować ksinstal-online.bat wedle tych wskazówek:
http://forumpps.pl/index.php?topic=7778.0? Czy powinienem jeszcze przed tą edycją i uruchomieniem zrobić coś w "Firebird 2.0 Server Menager" dostępnym w "Panelu sterowania"? Mam tam teraz informację, że "The Firebird service is running" i wycieniowane "Stop".
EDIT: OK, poprawka. "Stop" jednak nie jest wycieniowane.
EDIT2: Śpieszyło mi się więc przeniosłem cały folder KS do innej lokalizacji, a na jego miejsce wkleiłem ten z utworzonego wcześniej backupu. Wszystko zdaje się działać po staremu, ale nie jestem pewien, czy mój sposób czegoś nie namieszał - wypowie się ktoś? I czy jeśli teraz podczas aktualizacji znowu pojawi się błąd z załącznika wyżej, to powinienem kliknąć "Tak"?
EDIT3: Info od Kamsoftu:
Proszę wykonać aktualizację bazy danych, uruchamiając plik ksinstal.exe z podkatalogu SERW.
Komunikat, który pojawił się podczas aktualizacji był nieznaczący.
Podczas aktualizacji bazy danych nie należy przerywać tego procesu, dlatego każdy komunikat należy zaakceptować w celu dokończenia aktualizacji.
To odnośnie wersji 2014.01.2.0. A jeśli chodzi o przyszłą najnowszą:
Komunikat nie powinien się pojawić podczas następnej aktualizacji.
Publikacja wersji przewidziana jest na poniedziałek.