collapse

Reklama

Autor Wątek: Kryteria oceny ofert  (Przeczytany 20619 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline yahodka

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Odp: Kryteria oceny ofert
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwca 24, 2013, 15:51:08 pm »
przykładowa tabelka ("odpowiedzi na odwołania/protesty pow nfz z 17.06.2013r.)

http://www.nfz-gdansk.pl/protesty-i-odwolania,2127.html#odwolania (np. Nadmorskie centrum medyczne z Gdańska)

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwca 24, 2013, 18:54:38 pm »
to odpowiedź twierdząca na wszystkie pytania to (6/6)*5=5

Dokładnie tak jest. A twierdząca odpowiedź na każde z pytań to: (2/6)*5 = 1,667, co przy 3 pytaniach daje 3*1,667=5. Dokładnie tyle ile wynosi waga skalująca (maksymalna ilość pkt do zdobycia).
Według Twojego rozumowania punktacja powinna być taka (w nawiasie moje):
1 odpowiedź - 2 pkt (1,667 pkt)
2 odpowiedzi - 4 pkt (3,334 pkt)
3 odpowiedzi - 5 pkt (5 pkt)
:)

btw ilość odwołań masakryczna.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwca 25, 2013, 16:38:07 pm »
Chyba masz rację. Ja dziś nie dałem rady zadzwonić do centrali. Zadzwonię jutro, bo mam jeszcze pytanie jak obliczać np. w sytuacji gdy w ankiecie jest tylko jedno pytanie (przy zabiegowym) to wtedy system policzy maksymalną liczbę punktów 4 czy 8?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwca 25, 2013, 17:33:26 pm »
Policzy tyle ile wychodzi ze wszystkich pytań. Jeżeli w ankiecie jest tylko jedno pytanie to odpowiedź twierdząca daje maksymalną ilosć punktów. I tu wychodzi przesadna punktacja za gabinet zabiegowy. Świadczeniodawca nie wykonuje grup zabiegowych ale ma gabinet, który jest punktowany lepiej niż dostępność poradni powyżej 48 godzin w tygodniu. Albo jest lepiej punktowany niż obniżenie ceny do ceny minimalnej (o ile dobrze rozumiem to podanie ceny oczekiwanej to 10 pkt, natomiast cena minimalna to 20 pkt.)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwca 25, 2013, 18:22:54 pm »
Według NFZ bardzo ważne jest wykonywanie procedur zabiegowych. U nas ostatnio wszyscy dostali pisma dlaczego nie wykonują procedur i że może to mieć wpływ na liczbę punktów w przyszłym kontrakcie.

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwca 25, 2013, 22:55:08 pm »
Wynika to z oczywistego faktu chęci zmniejszenia obciążenia szpitali procedurami,
które można i w sumie należy wykonać ambulatoryjnie
( co oczywiście jest też tańsze dla płatnika, ale nie koniecznie dla świadczeniodawcy,
  który by wykonywać takie procedury musi posiadać odpowiednie zaplecze ) 

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwca 26, 2013, 07:30:25 am »
Ale aż tak jest to ważniejsze od ceny i dostępności?

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwca 26, 2013, 09:13:55 am »

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #23 dnia: Czerwca 26, 2013, 09:54:53 am »
Już wszystko wiem :). Potwierdzają się moje obserwacje - im wyżej dzwonisz tym większe kompetencje i tym milsza rozmowa i udzielenie wyjaśnień.

Paweł miałeś rację co do sposobu obliczania punktów. W celu obliczenia należy "wyjąć" kryteria obowiązujące w danym zakresie i wtedy obliczmy maksymalną liczbę punktów. Czyli w poradni np. ginekologicznej będzie pytanie tylko o 100% wyłączności gab. zabiegowego i jak odpowiemy twierdząco to dostaniemy 4/4*15 czyli 15 punktów.
Próbowałem poruszyć temat lepszego oceniania gabinetu na wyłączność (nie mylić z posiadaniem gabinetu) od dostępności. Poruszyłem nawet to że w poradni ginekologicznej możliwość wykonania TK lub RM w lokalizacji da więcej punktów niż posiadanie USG w gabinecie. Pani delikatnie zasugerowała że inne osoby opracowywały te kryteria :).
Zauważyłem jeszcze coś i Pani się ze mną zgodziła - za personel nigdy nie otrzymamy maksymalnej liczby punktów. Nawet jeśli w jakiejś poradni nie będzie wymogu pielęgniarki czy położnej to będzie pytanie o specjalistów i I st specjalizacji. Są to dwa oddzielne pytania wykluczające się nawzajem. Ale są w tej samej wadze skalującej a więc maksymalna liczba punktów to 40.

(o ile dobrze rozumiem to podanie ceny oczekiwanej to 10 pkt, natomiast cena minimalna to 20 pkt.)
20 punktów dostajesz jeśli Twoja cena jest niższa niż cena minimalna. Jeśli jest większa lub równa to obliczasz według drugiego wzoru.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2013, 10:01:33 am wysłana przez mpi »

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwca 26, 2013, 10:18:35 am »
Poruszyłem nawet to że w poradni ginekologicznej możliwość wykonania TK lub RM w lokalizacji da więcej punktów niż posiadanie USG w gabinecie. Pani delikatnie zasugerowała że inne osoby opracowywały te kryteria :).

Dla mnie to już kompletnie bez sensu. Co z tego, że za ścianą mam TK skoro na badanie mogę się zapisać na za miesiąc. Przecież nikt nie zrobi mi badania od ręki. Punktowane jest to, że taki tomograf stoi i pacjent nie musi jeździć po mieście żeby sie umówić na badanie?

Zauważyłem jeszcze coś i Pani się ze mną zgodziła - za personel nigdy nie otrzymamy maksymalnej liczby punktów. Nawet jeśli w jakiejś poradni nie będzie wymogu pielęgniarki czy położnej to będzie pytanie o specjalistów i I st specjalizacji. Są to dwa oddzielne pytania wykluczające się nawzajem. Ale są w tej samej wadze skalującej a więc maksymalna liczba punktów to 40.

No głupota. Ciekawe czy system przyjmuje (o ile oba pytania pojawią sie jednocześnie w ankiecie) twierdzącą odpowiedź jednocześnie na oba na pytania:
- czas pracy lekarzy specjalistów 100% czasu pracy wszystkich lekarzy w poradni
- czas pracy lekarzy ze specjalizacją I stopnia (nie więcej niż dwóch lekarzy) powyżej 75% czasu pracy wszystkich lekarzy w poradni
Czy może jednak automagicznie eliminuje jedną odpowiedź.

(o ile dobrze rozumiem to podanie ceny oczekiwanej to 10 pkt, natomiast cena minimalna to 20 pkt.)
20 punktów dostajesz jeśli Twoja cena jest niższa niż cena minimalna. Jeśli jest większa lub równa to obliczasz według drugiego wzoru.

A można dać cenę niższą niż minimalna? ;) Dać pewnie można i złotówkę ale i tak system chyba liczy punkty tylko do minimalnej.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #25 dnia: Czerwca 26, 2013, 10:32:02 am »
Cena minimalna to nie najmniejsza ze wszystkich ofert tylko 0.9*Cena oczekiwana NFZ.
Czyli jeśli w tym roku jest np. 8,5zł za punkt cena oczekiwana to minimalna będzie 7,65zł a 20 punktów w ofercie dostaniemy za 7,64zł.
NFZ powinien dawać ceny oczekiwane przy konkursach ofert - tak mi powiedziała Pani z centrali.

EDIT:

A)
Jeśli cena oferowana jest mniejsza od ceny minimalnej liczba punktów oceny danej oferty w zakresie kryterium ceny = waga skalująca

Cmin=0.9*Cnfz

EDIT2: a faktycznie policzyłem wzór B i jeśli damy cenę minimalną to też mamy 20 punktów. Zmyliło mnie to że w pierwszym jest tylko cena oferowana niższa od minimalnej a tam gdzie się oblicza jest większa lub równa. A wystarczyło policzyć :)
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2013, 10:43:29 am wysłana przez mpi »

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #26 dnia: Czerwca 26, 2013, 10:59:24 am »
NFZ powinien dawać ceny oczekiwane przy konkursach ofert - tak mi powiedziała Pani z centrali.

Jedne oddziały jawnie udostępniają a u nas nigdy nie ma. Chyba, że za takie podanie należy uznać podanie planu zakupów i na podstawie kwoty z ogłoszenia samodzielne wyliczenie ceny oczekiwanej.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #27 dnia: Czerwca 26, 2013, 17:13:09 pm »
Jedne oddziały jawnie udostępniają a u nas nigdy nie ma. Chyba, że za takie podanie należy uznać podanie planu zakupów i na podstawie kwoty z ogłoszenia samodzielne wyliczenie ceny oczekiwanej.

No właśnie też mi to powiedziała że jeśli Oddział nie poda ceny to można ją z ogłoszenia wyliczyć. Tylko że w ogłoszeniu jest np:
Wartość zamówienia wynosi nie więcej niż 500 000,00  PLN na okres rozliczeniowy od 2011-01-01 do  2011-06-30
Z tego to raczej ceny oczekiwanej nie wyliczysz. Podobno cena oczekiwana to żadna tajemnica i Oddział powinien ją podać.

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #28 dnia: Czerwca 26, 2013, 18:26:18 pm »
Szukasz czegoś takiego: http://www.nfz-szczecin.pl/files/2011_04_07_plan_zakupu2011_publikacjab2.pdf i na podstawie tego wyliczasz cenę oczekiwaną.
Przecież podanie ceny oczekiwanej do publicznej wiadomości to zbrodnia :) Zupełnie tak samo jak napisanie od razu czytelnie dla każdego jakie dokumenty formalne trzeba dołączyć.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #29 dnia: Czerwca 26, 2013, 18:39:45 pm »
Tylko że u mnie taki plan zakupów jest tylko na 2012 rok. Nie ma ani na wcześniejsze ani na 2013 rok.
Ten na 2012 jest z datą 4 listopada 2011. Jak oferty będą np. w październiku to w listopadzie już mi nie będzie potrzebna cena oczekiwana.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2013, 18:41:18 pm wysłana przez mpi »

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 593
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]