Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Ja przed tym wpisuję jeszcze (FB 2.5)gfix -shut single -force 20 -user sysdba -password masterkey kspps.fdbW drugą stronę nie trzeba. gbak sam przestawia w tryb normal.
Cytuj4) Nie jestem przekonany do przejścia na 2.5 - z postów na forum widać, że to nie rozwiązuje tego typu problemów, zatem ryzyko przy upgradzie bazy chyba nie warte zachoduFB 2.5 problemu z UDF nie rozwiązuje ale chodzi dobrze! jeżeli tylko poprawnie się zmigruje bazę to nie ma później z tym problemów
4) Nie jestem przekonany do przejścia na 2.5 - z postów na forum widać, że to nie rozwiązuje tego typu problemów, zatem ryzyko przy upgradzie bazy chyba nie warte zachodu
Cytuj5) Guardian rozumiem tylko nadzoruje czy usługa chodzi i jeśli nie to ją podnosi? Guardian w ogóle mam odinstalowany ale problem był kiedy guardian był zainstalowany i tak samo jest gdy usługe guardiana usunąłem. Poprawiło się tylko to, że Windows zawsze restartuje Firebirda pomyślnie tj. gdy zobacze błąd error code 401 na końcówkach, loguje się na serwer i usługa jest uruchomina za każdym razem. gdy Guarian się opiekował usługą FB to czasem była uruchomiona podczas błędu a czasem nie(więc wystąpienie błędu całkowicie normalne)nie znam się na tym na tyle.. ale skoro z jakiegoś powodu Guardian dla SuperServer powstał to coś musi być na rzeczy.. dla Classic Server go nie ma i standardowa obsługa usług z windowsa "opiekuje" się serwerem bazy
5) Guardian rozumiem tylko nadzoruje czy usługa chodzi i jeśli nie to ją podnosi? Guardian w ogóle mam odinstalowany ale problem był kiedy guardian był zainstalowany i tak samo jest gdy usługe guardiana usunąłem. Poprawiło się tylko to, że Windows zawsze restartuje Firebirda pomyślnie tj. gdy zobacze błąd error code 401 na końcówkach, loguje się na serwer i usługa jest uruchomina za każdym razem. gdy Guarian się opiekował usługą FB to czasem była uruchomiona podczas błędu a czasem nie(więc wystąpienie błędu całkowicie normalne)
Cytujczy ktoś oprócz problem próbował Oracle XE 11g? Czy w ogóle ktoś na forum korzysta z KS PPS na Oracle ?nie jestem pewny czy 11g jest już wspierane w PPSie (coś kojarzę, że ktoś na forum zamieścił odpowiedź Kamsoftu, że Somed jeszcze nie wspiera)natomiast na 10g na pewno jest kilku świadczeniodawców na forum
czy ktoś oprócz problem próbował Oracle XE 11g? Czy w ogóle ktoś na forum korzysta z KS PPS na Oracle ?
z przestawieniem bazy w Classic Server możecie się jeszcze wstrzymać bo podobno wersja PPSa bez UDFa jest już testowana przez kilku świadczeniodawców (ale z jakim skutkiem to nie wiem)
oczywiście rozumiem, że ClassicServer nie sprawi, że Firebird przestanie się wywalać o UDF, ale pytanie jak na końcówce wygląda rozłączenie pojedynczego klienta - czy to jest komunikat "system utracił połączenie z bazą danych" i potem bez problemu łączy się z powrotem,czy error code 401 na jednej końcówce a restart i tak całości mnie czeka?
Zależnie od wersji PPSa na której aktualnie pracuje to w logu FB pojawia się od jednego do kilkunastu wpisów o błędach połączenia dziennie.Na stacjach klienckich już mi ludzie nie zgłaszają, że im się program wyłącza! Możliwe, że sporadycznie jest jakiś problem, że trzeba na tym kliencie wyłączyć i włączyć program ale ogólnie chodzi to dobrze.
Aaa właśnie ! Już sobie przypomniałem jaka była u mnie różnica po przejściu z FB 2.0 na 2.5 (obie jeszcze w trybie SuperServer).100% jednak nie jestem pewny czy nie było to też spowodowane różnymi wersjami PPSa bo wtedy też jakieś duże zmiany były.Na FB 2.0 jak się wywalał serwer FB to właśnie klienci dostawali komunikat o odłączeniu od serwera.Za to na FB 2.5 z tego co pamiętam to jak się jeden klient wywalił (powodując restart serwera FB) to wyłączało program wszystkim klientom bez żadnego komunikatu.. W sumie to nawet lepiej nić praca na programie bez połączenia z bazą.. ale denerwujące było bardzo!FB 2.0 i 2.5 w SuperServer z Guardianem zazwyczaj wstawały mi same po crashu.
W takim razie będę się przymierzał do zmiany na ClassicServer Rozumiem, że pozostali forumowicze pracują na SuperServer, odbierają telefony i cierpliwie restartują usługę FB?
FB w jakiej wersji ? I czy podnosiłeś teraz z 2.0 na 2.5
Jak zmieniłeś tryb bazy na Classic ? Odinstalowany FB SuperServer, zainstalowałeś Classic Server, przekopiowałeś UDFa i odtworzyłeś usera PPS ?
Skoro serwer FB masz na D to musiałeś chyba ręcznie instalować
Przestałem pracować przez RDP na serwerze w PPSie i problem zniknął
CytujFB w jakiej wersji ? I czy podnosiłeś teraz z 2.0 na 2.52.5.0 była a zainstalowałem 2.5.2
CytujJak zmieniłeś tryb bazy na Classic ? Odinstalowany FB SuperServer, zainstalowałeś Classic Server, przekopiowałeś UDFa i odtworzyłeś usera PPS ?Wszystko tak, poza odtwarzaniem usera - jak i dlaczego?
CytujPrzestałem pracować przez RDP na serwerze w PPSie i problem zniknąłPo prostu wyłączyć usługę, czy jakoś inaczej?Wyłączyłem RDP, nic nie pomogło, wróciłem do SuperServer'a. Nie mam pojęcia co wymyślić. TRAGEDIA. BTW: pracuję na serwerze przez VNC, ciekawe czy to ma znaczenie?
Podsumowując - masz teraz serwer FB 2.5.2 w trybie SuperServer i chodzi ok a po przełączeniu na Classic zaczyna się sypać z błędami "Microsoft Visual C++ Runtime Library : Runtime Error!" Na SuperServer ten błąd nie występuje ?