collapse

Reklama

Autor Wątek: Błąd 3702013 Nie znaleziono pozycji umowy przekazanej w pozycji rozliczeniowej  (Przeczytany 7584 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mikeyello

• Sponsorzy Forum
  • Specjalista
  • Pomógł? 4
  • MOW NFZ
Witam

Wysłałem wczoraj raport za styczeń. Początkowo był błąd importu z adnotacją "przerwa techniczna"  ;D. Okazało się jednak, że problem leżał po stronie NFZ. Teraz raport jest zaimportowany ale wszystkie usługi mają status błąd importu  - 3702013    Nie znaleziono pozycji umowy przekazanej w pozycji rozliczeniowej. Może ktoś orientuje się co to oznacza? Mam wrażenie, że ktoś nie przyklepał umowy w systemie.

Pozdrawiam

Zmieniłem temat. Proszę w temacie zawierać skrót problemu, bo powstają wątki z tematami "Błąd importu" "Błąd" itd wśród których trudno jest wyszukiwać.
mpi

Racja. Następnym razem się  poprawię  :). Dzięki
« Ostatnia zmiana: Lutego 06, 2013, 06:54:10 am wysłana przez mikeyello »
Mazowiecki OW

Offline tomalik

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
Odp: Błąd 3702013 Nie znaleziono pozycji umowy przekazanej w pozycji rozliczeniowej
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 05, 2013, 21:12:38 pm »
Mam to samo siebie. Raport wysłany wczoraj, a dziś zwrotka, że żadna z pozycji się nie zaimportowała do SZOI. Wstępnie podejrzewam, że wpływ na to mogło mieć zgłoszenie zmiany do umowy, które dziś zostało zaakceptowane przez NFZ (wprowadzone wczoraj). Wygenerowałem jeszcze raz raporty statystyczne i wysłałem drugi raz do NFZ. Zobaczymy czy przejdzie tym razem. Na razie mają status "przesłany".

Edit: Aha, sprawdziłem też jak wygląda przesłąny xml w środku i nie widzę w nim niczego niepokojącego porównując np z raportem  wysłanym w niedzielę (zaimportował się do SZOI bez problemów).
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2013, 21:16:20 pm wysłana przez tomalik »

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
Odp: Błąd 3702013 Nie znaleziono pozycji umowy przekazanej w pozycji rozliczeniowej
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 05, 2013, 21:24:57 pm »
A w jakich rodzajach świadczeń to macie?

Offline tomalik

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 05, 2013, 21:29:17 pm »
U mnie dotyczy to stomatologii.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 05, 2013, 21:39:00 pm »
A jak na SZOI przeglądasz umowę to widzisz te pozycje?

EDIT: musisz widzieć bo inaczej w ks-pps byś nie mógł ich wprowadzać, głupie pytanie :
Pozostaje telefon do NFZ.

Offline tomalik

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 05, 2013, 21:56:05 pm »
Jest nadzieja, że problem wyniknął z tego jednoczesnego zgłoszenia zmiany do umowy. Wyobrażam to sobie tak, że na czas zgłoszenia zmiany umowa jest blokowana i jak jest próba importu świadczeń to są odrzucane, bo nie można zweryfikować pozycji umowy (umowa jest zablokowana). Jakby to się potwierdziło to na przyszłość trzeba by uważać z tym zgłoszeniami zmian do umowy nie robić ich jednocześnie z wysyłaniem raportów statystycznych.

Jak jutro te drugie importy nie przejdą to oczywiście będę dzwonił do NFZ.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 05, 2013, 22:00:39 pm »
Zgłoszenie nie ma nic do tego a przynajmniej nie powinno. 29-30 stycznia porobiłem zgłoszenia w POZ, które dopiero dziś zostały zatwierdzone. W międzyczasie (1 lutego) wysłałem raporty statystyczne i wszystko jest ok.
Moim zdaniem to nie wina zgłoszenia. Może jakiś błąd podczas kopiowania umowy z tamtego roku?

Offline tomalik

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 05, 2013, 22:12:00 pm »
Jak to nie jest wina zgłoszenia to nie wiem co to może być. Umowa powinna być ok, bo raport wysłany w niedzielę przeszedł bez problemów, natomiast dwa raporty wysłane w poniedziałek mają błąd importu. Wszystkie trzy raporty dotyczą tej samej umowy oraz tego samego punktu umowy.

Offline Carlos

• Super Specjalista
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 05, 2013, 22:20:35 pm »
Jak to nie jest wina zgłoszenia to nie wiem co to może być. Umowa powinna być ok, bo raport wysłany w niedzielę przeszedł bez problemów, natomiast dwa raporty wysłane w poniedziałek mają błąd importu. Wszystkie trzy raporty dotyczą tej samej umowy oraz tego samego punktu umowy.
Witajcie towarzysze niedoli. Mam to samo - Oddział mazowiecki. Zgadza się dokładnie w dniach kiedy było ok i kiedy import nastąpił z błędami. Zmiany do umowy nie mają tu znaczenia. Wysyłałem swx'y z STM i PSY; w jednym były zmiany do umowy w innym nie było. Ciekawe czy zaimportują ponownie, czy trzeba podnieść wersję produktów i pchnąć samemu? 
Carlos

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 05, 2013, 22:23:51 pm »
A czy w raporcie statystycznym w danych pozycji rozliczeniowej nfz:dane-poz-rozl (tzn. prod-jedn, prod-kontr, wyroznik, nr-umowy, rok) zgadzają się z tym co jest w umowie.

Pozdrawiam
Bartosz

Offline tomalik

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 05, 2013, 22:35:22 pm »
Ja ściągnąłem raporty zwrotne i zaktualizowałem świadczenia (F4-Popraw i potem OK) dla każdego pacjenta. Na szczęście miałem ich tylko 30-tu kilku, więc dałem radę. Potem nowy raport i wysyłka jeszcze raz do SZOI. Jak znowu nie przejdą to jutro dzwonię do NFZ.

A czy w raporcie statystycznym w danych pozycji rozliczeniowej nfz:dane-poz-rozl (tzn. prod-jedn, prod-kontr, wyroznik, nr-umowy, rok) zgadzają się z tym co jest w umowie.

Tak, zgadzają się.

Offline mikeyello

• Sponsorzy Forum
  • Specjalista
  • Pomógł? 4
  • MOW NFZ
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 05, 2013, 23:55:34 pm »
U mnie nie było żadnej zmiany do umowy, w tym czasie. Umowa jest z SZOI (pobrana pod koniec stycznia), nie klepałem usług na umowie z zeszłego roku. Świadczenia w szpitalnictwie - jednodniówka.
Mazowiecki OW

Offline mikeyello

• Sponsorzy Forum
  • Specjalista
  • Pomógł? 4
  • MOW NFZ
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 06, 2013, 08:49:54 am »
Dodzwoniłem się do sekcji informatyki NFZ. Błąd wynika z nieprawidłowego działania funkcji importu w SZOI. Błąd zgłoszony i czekają na rozwiązanie ze strony dostawcy oprogramowania.
Mazowiecki OW

Offline mikeyello

• Sponsorzy Forum
  • Specjalista
  • Pomógł? 4
  • MOW NFZ
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 06, 2013, 16:28:34 pm »
Mała aktualizacja tematu chociaż rozwiązania na razie nie ma:

Korespondencja z NFZ:

Ja:

W nawiązaniu do rozmowy telefonicznej proszę o informację gdy będzie
rozwiązany problem z importem usług.

NFZ:

Proszę wygenerować raport, który będzie zawierał tylko pozycje, których import zakończył się błędem: Nie znaleziono pozycji umowy przekazanej w pozycji rozliczeniowej.
Po zaimportowaniu takiego raportu do SZOI proszę o informację.

Ja:

Mój poprzedni raport zawierał tylko takie pozycje, co do jednej.
Wszystkie z tym samym błędem, żadnej prawidłowej. Rozumiem że mam generować kolejny?

NFZ:

Tak - bardzo bym prosił.

Ja:

Jest tylko jeden problem.

Bez usunięcia starego raportu nowy się nie utworzy, a nie wiem jak to ma się do tego co Państwu już przesłałem. Czy mam podnosić ręcznie wersje produktów? Czy mogę usunąć stary raport?

NFZ:

A jak Pan wczytał zwrotkę z błędami importu to nie pokazała się opcja, że nic nie zaimportowano?

Ja:

Niestety mino iż wczytałem zwrotkę, nowy raport się nie tworzy. "opcja, że nic nie zaimportowano" nie występuje, jest tylko ten sam komunikat co w SZOI przy każdej pozycji raportu.

I dalej cisza, ale to pewnie dlatego że nastąpiła godz 16 czyli zapewne koniec pracy w MOW NFZ :)
Mazowiecki OW

Offline mikeyello

• Sponsorzy Forum
  • Specjalista
  • Pomógł? 4
  • MOW NFZ
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 07, 2013, 14:41:26 pm »
Sprawa rozwiązana:

Poproszono mnie o wysłanie kolejnego raportu z tych samych usług (oczywiście trzeba podnieść wersje produktów). Raport zaimportował się bez problemu. Wystawiam już rachunek :)

I tyle w temacie.

Pozdrawiam
Mazowiecki OW

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 451
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9401 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3144 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]