collapse

Reklama

Autor Wątek: dokumentacja elektroniczna  (Przeczytany 8819 razy)

Offline PanDB

• Ekspert
  • Pomógł? 7
Odp: dokumentacja elektroniczna
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 17, 2013, 09:35:13 am »
Ja rozumiem dokumentacje medyczna , nie tylko w sensie:  ICD10 ICD9, typu porady zabiegu, rozliczeń pesela i danych osobowych  itp.
 To cała dokumentacja: wywiad , badanie lekarskie , pomiary ...... , leki , zlecenia , badania laboratoryjne , wyniki , Zdjęcia RTG ( teraz w plikach TIF JPG) Usg TK .....
PPS nie do tego.

Od 2000r mam taka bazę w ACCESSIE. ciągle sie rozbudowuje zmienia . Z ochrona danych osobowych i wrażliwych - no póki co mam patent . Przegrywam na 3 pendrivy  i zabieram do domu do sejfu ;-)
Baza po 12 latach pracy zajmuje ok 100 MB nie licząc powiązanych zdjęc USG . Zresztą zdjęcia należą d podobnie jak wyniki do pacjenta . Ja tylko je wpisuję i opisuję.
Ciekawe czy zabieranie laptopa do domu zapewnia właściwe zabezpieczenie . Czy znowu nie przegna i drzwi pancerne

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 17, 2013, 10:28:02 am »
Podejrzewam że PPS w najmniejszym stopniu nie odstępuje od Twojej bazy. W KS-PPS jest taki moduł jak WIZYTA gdzie możesz wpisać wywiad, badania, zapisują się przepisane leki, drukujesz skierowania. Jeśli chcesz to możesz wprowadzić opisy badań laboratoryjnych, usg czy rtg. Możesz sobie skonfigurować gotowe szablony i z ich wykorzystaniem wprowadzać te dane.
Chodzi tylko o to, że "większe" systemy będą umożliwiały integrację z laboratoriami czy urządzeniami diagnostycznymi w taki sposób, żeby nie trzeba było przepisywać wyników do programu. KS-PPS nie będzie tego oferował. Będzie w nim można prowadzić prostą dokumentację medyczną, ale nie będzie wspomnianych ułatwień i udogodnień.
« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2013, 10:29:45 am wysłana przez mpi »

Offline Lastryko

• Specjalista
  • Pomógł? 6
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 17, 2013, 12:55:47 pm »
[...]
Chodzi tylko o to, że "większe" systemy będą umożliwiały integrację z laboratoriami czy urządzeniami diagnostycznymi w taki sposób, żeby nie trzeba było przepisywać wyników do programu. KS-PPS nie będzie tego oferował. Będzie w nim można prowadzić prostą dokumentację medyczną, ale nie będzie wspomnianych ułatwień i udogodnień.

Skąd to przekonanie?

Właśnie szukam możliwości umieszczenia linku (-a?) do zewnętrznego pliku,
który mógłby zawierać np. wyniki badań pacjenta.
Niestety, jedynie co znalazłem to możliwość wrzucenia pliku graficznego,
co jest średnio fajnym pomysłem.

Offline PanDB

• Ekspert
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 17, 2013, 13:02:29 pm »
Pewnie masz rację.  Ale na dłuszszą metę , trzeba się dobrze zastanowić nad wyborem .
Nie zgłębiałem tematu. przeglądałem z grubsza  te moduły.
 Ale co specjalizacja to inne wymagania, priorytety. 
Myślę ,że powstaną programy -(wersje),  skierowane do poszczególnych typów świadczeniodawców.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 17, 2013, 15:01:23 pm »
Skąd to przekonanie?

że PPS będzie tylko w podstawowym zakresie wspierał elektroniczną dokumentację? To nie przekonanie tylko informacja z Kamsoft.

Offline ted

• Super Specjalista
  • Pomógł? 7
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 17, 2013, 21:02:15 pm »
[...]

Skąd to przekonanie?

Właśnie szukam możliwości umieszczenia linku (-a?) do zewnętrznego pliku,
który mógłby zawierać np. wyniki badań pacjenta.
Niestety, jedynie co znalazłem to możliwość wrzucenia pliku graficznego,
co jest średnio fajnym pomysłem.

Zaproponowałem  Kamsoftowi aby chociaż dorobił możliwość dołaczenia plików PDF. Można by bezpośrednio ze strony laboratorium zapisywać wyniki badań w pdf i takie umieszczac w karcie pacjenta

Dzisiaj dostałem odpowiedź (21-02-2013) że w marcu bedzie taka możliwość

« Ostatnia zmiana: Lutego 21, 2013, 11:41:15 am wysłana przez ted »

Offline problem

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 22, 2013, 22:48:53 pm »
Dzisiaj dostałem odpowiedź (21-02-2013) że w marcu bedzie taka możliwość
Dzięki za info! Oby się sprawdziło... Co do asystentek: szkolę kilkanaście, jest szansa że będzie więcej. Tylko kto za to zapłaci (kto je zatrudni) - oby nie było tak jak z opiekunem medycznym.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 486
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 2
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]