collapse

Reklama

Autor Wątek: dokumentacja elektroniczna  (Przeczytany 8816 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kg

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 1
dokumentacja elektroniczna
« dnia: Stycznia 15, 2013, 11:18:55 am »
Witam!
Wczoraj wpadłem na szkolenie dot elektronicznej dokumentacji medycznej w warszawie organizowane przez Kamsoft Podlasie. Tam na pytanie czy KS-PPS będzie przystosowany do dokumentacji elektronicznej powiedziano że jeszcze NIE WIADOMO i że PPS to tylko program do rozliczeń a do prowadzenia przychodni jest SOMED, i w pewnym momencie w PPS może nie dać się zrobić wszytkiego itp. Dziś dzwonie do KAMSOFTU do Katowic a tam taka miła pani mówi mi że do końca tego kwartału PPS będzie tak przystosowany że  będzie można prowadzić całkowicie dokumentacje elektroniczą. Mam nadzieję że ci z Katowic wiedzą lepiej. A wy słyszeliście coś o tym ostatnio?

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
Odp: dokumentacja elektroniczna
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 15, 2013, 11:24:16 am »
W innym wątku mpi pisał, że Kamsoft Kujawy też wciska kit jego świadczeniodawcą, że PPS nie będzie wspierał dokumentacji elektronicznej, ale z innych (lepszych) źródeł wie, że będzie. "Regionalni" z Kamsoftu ściemniają tylko po to żeby więcej zarobić za sprzedaży somedu. Nie ma szans żeby Kamsoft porzucił PPS, na którym wg mnie zarabia nie mało. Jeżeli by to zrobili to stracą wielu klientów na rzecz konkurencji, która swoje kompleksowe rozwiązania sprzedaje taniej.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline Przemyslaw

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 33
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 15, 2013, 11:46:29 am »
Też uważam, że nie ma szans, żeby Kamsoft zostawił lub zmusił taką liczbę osób na przejście na Somed.
Regionalni odbudowują struktury:)

Offline Norbert

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • Mazowiecki OW NFZ
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 15, 2013, 14:02:25 pm »
Ja też wolę sprzedać towar na którym mam większe przebicie (procentowo lub kwotowo)  :)
Nieświadomi żyją dłużej.......

Offline cilazapril

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 128
  • Mazowiecki OW
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 15, 2013, 14:19:26 pm »
Na pytanie zadane:
- czy KS-PPS będzie spełniał lub spełnia wymagania, nadchodzących zmian dotyczących informatyzacji służby zdrowia i dokumentacji elektronicznej ?

dostałem odpowiedź:
- Jesteśmy w przygotowaniu takiej funkcjonalności.

Beata Madej
4250 Sekcja SSE
Zakład Systemów Ambulatoryjnych
Wydział Systemów Ochrony Zdrowia
Nie ma nic za darmo. Darmowa jest tylko śmierć, choć i ona kosztuje przecież życie.

Offline kalilech

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Mazowiecki OW NFZ
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 15, 2013, 14:47:46 pm »
czy to znaczy, że Pan na szkoleniu zorganizowanym przez Kamsoft dla blisko 300 osób świadomie wprowadzał ich w błąd celem wyłudzenia pieniędzy ?

...świadome wprowadzanie w błąd celem osiągnięcia korzyści materialnych ...
« Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2013, 14:49:56 pm wysłana przez kalilech »

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 15, 2013, 14:49:28 pm »
A tam od razu w błąd. Może nie powiedział całej prawdy.

Offline kalilech

• Super Specjalista
  • Pomógł? 20
  • Mazowiecki OW NFZ
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 15, 2013, 14:53:00 pm »
na to wygląda, albo nie był doinformowany - więc dlaczego prowadził szkolenie ....

Offline Norbert

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • Mazowiecki OW NFZ
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 15, 2013, 15:09:39 pm »
Wiedział dobrze... :)  ale na somedzie więcej zarobi... cena someda+szkolenia+wdrożenia+outsorsing  itp

Offline Egon

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 16, 2013, 10:34:51 am »
Napewno robią to w pełni świadomie, naciągając klientów na droższe oprogramowanie w zakupie i późniejszym urzytkowaniu
Przykład:
... swego czasu Kamsoft Podlasie - Zambrów organizował za pośrednictwem tutejszego bardzo mocnego w naszym regionie Porozumienia Zielonogórskiego szkolenia dla lekarzy POZ zrzeszonych w PZ. Lekarze którzy myślę że w 90% korzystali z niedrogiego i funkcjonalnego KS-PPS zostali przez PZ dosłownie zmuszeni do zakupu SOMEDA (pod karą wykluczeń z PZ itp) i właśnie wtedy na tych szkoleniach Kamsoft Podlasie wmawiał im że PPS wogóle zniknie z oferty Kamsoftu, a jeśli nawet zostanie to nie będzie rozwijany - to było z 5 lat temu ... wiem o tym dokładnie bo informacje mam z pierwszej ręki czyli od lekarzy ... no i większość z tych którzy uczestniczyli w tych szkoleniach przeszła na SOMED ... Wielu z nich do tej pory żałuje tej decyzji i słono płaci za wszystko co jest związane z SOMEDEM ... no ale niechcieli słuchać dobrej rady to niech płaczą i płacą ..
Pozdr

Offline Norbert

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • Mazowiecki OW NFZ
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 16, 2013, 10:44:29 am »
.... no ale niechcieli słuchać dobrej rady to niech płaczą i płacą ..
Pozdr
Miałem identyczny przypadek (praktyka POZ - ~3000 pacjentów. )  Bezsens :)
Ciekawe ile PZ zarobilo ???

Offline Egon

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 16, 2013, 13:23:47 pm »
.... no ale niechcieli słuchać dobrej rady to niech płaczą i płacą ..
Pozdr
Miałem identyczny przypadek (praktyka POZ - ~3000 pacjentów. )  Bezsens :)
Ciekawe ile PZ zarobilo ???
Nie chcę tu nikogo posądzać, ale myślę że i jedni (PZ) i drudzy (Kamsoft Podlaskie) zarobili i to bardzo porządnie ... bo przychodnie lekarskie które musiały przejść na SOMED to i oczywiście musiały się zaopatrzeć lokalnego przedstawiciela Kamsoftu w sprzęt i oprogramowanie (serwery, końcówki, oracle itp. rzeczy) ... bo na starych kompach nie chcieli za bardzo tego stawiać.

Offline problem

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 15, 2013, 08:48:39 am »
A moi nie dali się wydoić. Zadzwonili, powiedziałem że NIE MUSZĄ póki co przechodzić i nie przeszli. PZ zrobił taki trick - najpierw przysłali niezobowiązujące ankiety w celu rozpoznania rynku - zapytali ile licencji byłoby potrzebne gdyby dany s-dawca przeszedł na Somed'a a później przysłali faktury na te ilości. Moi odesłali te faktury bez płacenia i do żadnych wykluczeń nie doszło, nawet mowy o tym nie było. Co prawda, s-dawcy sami coraz częściej mówią o wystąpieniu z PZ bo nie mają z tego żadnej korzyści - jak są porady czy kontrole to nadal muszą sobie radzić sami.

Offline Przemek.D

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 16, 2013, 15:10:44 pm »
Ja jestem nowy w temacie elektronicznej dokumentacji medycznej.
Słyszałem tylko ze w 2014 zostanie wprowadzona. Praktycznie wsyztskie informacje u nas sa juz w formie elektronicznej (własny system) Ktoś ma może jakieś linki do informacji jaki zakres informacji jakie zasady przesyłania, przechowywania itp odnośnie elektronicznej dokumentacji medycznej?
Coś co moge poczytać zanim zaczne na forum męczyć niczego nie winnych ludzi? :-)
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2013, 19:50:48 pm wysłana przez Przemek.D »

Offline Rozliczenia NFZ w SERUM

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • MOW
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 16, 2013, 23:16:38 pm »

Wczoraj wpadłem na szkolenie dot elektronicznej dokumentacji medycznej w warszawie organizowane przez Kamsoft Podlasie. Tam na pytanie czy KS-PPS będzie przystosowany do dokumentacji elektronicznej powiedziano że jeszcze NIE WIADOMO i że PPS to tylko program do rozliczeń a do prowadzenia przychodni jest SOMED, i w pewnym momencie w PPS może nie dać się zrobić wszytkiego itp. Dziś dzwonie do KAMSOFTU do Katowic a tam taka miła pani mówi mi że do końca tego kwartału PPS będzie tak przystosowany że  będzie można prowadzić całkowicie dokumentacje elektroniczą. Mam nadzieję że ci z Katowic wiedzą lepiej. A wy słyszeliście coś o tym ostatnio?

Chyba nawet znam osobę, która zadała to pytanie :).

Sam od pewnego czasu zajmuję się tematem. Robię rekonesans po konkurencji ale przyznam, że najwygodniej byłoby gdyby KSPPS ewaluował do postaci zgodnej z wymogami dt dokumentacji elektronicznej.

Z mojej perspektywy w Somed nie ma sensu się ładować, bo jest za wielki, lepiej poszukać czegoś innego nie tak bardzo rozbudowanego. 

Przy okazji przejścia na dokumentacje elektroniczną widzę problem polegający na tym, że trzeba będzie w gabinetach pracować na komputerach na bieżąco. Dla lekarzy którzy do tej pory nie mieli styczności z komputerami to poważny problem. Według mnie, trzeba się liczyć z tym, że część starszych lekarzy zakończy pracę, chyba że uda się znaleźć jakieś rozwiązanie typu "asystentka medyczna".  Czy ktoś może ma już doświadczenia w tej kwestii i potrafi powiedzieć jak ewentualnie takie rozwiązanie się sprawdza.

Proponowałbym założyć odrębny dział dla tego tematu, bo jest on mocno rozwojowy.

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 495
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 4
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]