Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Hej,kto mi wyjaśni jak to dokładnie będzie z receptami od stycznia 2013 roku? Wg tego co udało mi się dowiedzieć recepty od stycznia obowiązkowo będą musiały zawierać kod kreskowy z NPWZ lekarza, REGON świadczeniodawcy i PESEL pacjenta. Czy to prawda? O ile z dwoma pierwszymi kodami nie powinno być problemu o tyle w przypadku kodu kreskowego PESELa pacjenta podczas np. wizyt domowych może być problem.Ponadto zmienia się sposób numeracji recept.Dotychczasowe recepty mają być ważne do 31 marca 2013 roku o ile wejdzie w życie projekt rozporządzenia MZ.Ciekawe co mam zrobić z ostatnio zamówionymi receptami (a jest ich sporo) jeżeli nie wykorzystam ich do końca marca. Przecież nie ma jeszcze możliwości drukowania recept z nowymi kodami, zgadza się?
Czyli podsumowanie jest takie, że do 31 marca 2013 roku można drukować na starych zasadach a od kwietnia 2013 roku recepty muszą mieć już nową numerację oraz obowiązkowo w postaci kodu kreskowego musi być numer recepty (to już standard od dawna), REGON i NPWZ a kod PESELu jak komu pasuje. Zgadza się ?
Michał a skąd masz ten 31 marca bo ja tego w projekcie nie widzę?Ok już mam przeczytałem ze zrozumieniem
Czyli podsumowanie jest takie, że do 31 marca 2013 roku można drukować na starych zasadach a od kwietnia 2013 roku recepty muszą mieć już nową numerację oraz obowiązkowo w postaci kodu kreskowego musi być numer recepty (to już standard od dawna), REGON i NPWZ a kod PESELu jak komu pasuje. Zgadza się Manioo SEE?
Nie wyobrażam sobie żeby nie przeszedł skoro nikt teraz nie jest w stanie wydrukować recept, które będą obowiązywały od 1 stycznia bo NFZ nie udostępnia nowej numeracji.edit: wczoraj rozporządzenie zostało podpisane