collapse

Reklama

Autor Wątek: KSPPS Oracle Standard client - błąd łączenie z serwerem bazy.  (Przeczytany 3968 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline jaku

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 2
KSPPS Oracle Standard client - błąd łączenie z serwerem bazy.
« dnia: Stycznia 31, 2012, 15:17:59 pm »
Witam Państwa,

Nie widziałem, podobnego tematu, stąd zakładam nowy wątek.
Wszystko dzieje się w środowisku Oracle Standard Edition i wersja 2012.0.0.2.0 KSPPS
Rzecz dotyczy stacji klienckiej KSPPS, która działa na Windows 7 Pro i błędu (SQL Error mapping failed) pojawiającego się przy próbie uruchomienia programu. Jeśli program uruchamia użytkownik z prawami administratora, wszystko gra, jak prawa są niższe błąd się pojawia. Zaznaczę, że do katalogu ks oraz oracl na stacji roboczej wszyscy mają pełne prawa, usługa UAC jest wyłączona. Nie mam pojęcia do czego potrzebne są tak wysokie prawa przy łączeniu się z bazą danych, jeśli to jedynie o prawa chodzi? Może ktoś z forumowiczów miała podobny przypadek i zna rozwiązanie? Widok komunikatu w załączeniu.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 31, 2012, 15:21:36 pm wysłana przez jaku »

Offline artstom

• Super Specjalista
  • Pomógł? 12
  • Lubelski Oddział Wojewódzki

Offline jaku

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 2
Odp: KSPPS Oracle Standard client - błąd łączenie z serwerem bazy.
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 01, 2012, 13:56:04 pm »
Dzięki, o tych skryptach wiem, ale te skrypty to historia i wykonuje się je na serwerze bazy danych. Tu ewidentnie jest problem na linii Klient KSPPS a Windowsem 7 Pro. Na Windows XP Pro nie ma w ogóle problemu, wszystko hula...

Offline neelix

• Ekspert
  • Pomógł? 39
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 02, 2012, 18:50:02 pm »
Nie wiem czy połączenie wygląda tak samo jak z SOMEDem, ale ja na win7 64 miałem problemy z konfiguracją BDE, trzeba było zmienić położenie pliku PDOXUSRS.NET i nadać uprawnienia odpowiednim kluczom rejestru.

Offline jaku

• Kompletny nowicjusz
  • Pomógł? 2
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 05, 2012, 19:59:43 pm »
Dzięki neelix za wsparcie. Po wytężonych dniach googlowania namierzyłem problem, poniżej rozwiązanie.

Oto recepta, mam nadzieję, że ktoś dzięki temu zaoszczędzi sobie stresu w przyszłości:

1. run gpedit.msc
2. Ustawienia systemu Windows
3. Ustawienia zabezpieczeń
4. Zasady lokalne
5. Przypisywanie praw użytkowników
6. Utwórz obiekty globalne
7. Dodaj (decyduje admin, u mnie konkretna grupa domenowa pracująca z kspps) użytkownika lub grupę domenową albo lokalną

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 587
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 1
  • Kropka Użytkownicy online:

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9409 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3153 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]