collapse

Reklama

Autor Wątek: kiedy dokonać zmian w danych świadczeniodawcy  (Przeczytany 5476 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline scorpio69

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
kiedy dokonać zmian w danych świadczeniodawcy
« dnia: Października 16, 2011, 20:02:47 pm »
obecnie wiele się pisze na forum o zmianie danych i jak je dokonać a moje pytanie dotyczy tego kiedy to zrobić? Pewnie wszyscy mi odpowiedzą, że przed zrobieniem oferty ale jak to się ma do obecnych rozliczeń. W mojej poradni zmieni się nazwa regon NIP itd. od 01 01 2012r. dlatego chciałabym wiedzieć czy jeśli te zmiany wprowadzę wcześniej to czy nie będzie problemów z aktualnymi rozliczeniami czyli w listopadzie i grudniu.
 chyba ,że należy dokonać zmian ale nie wysyłać zmian do umowy. Proszę o podpowiedź.

Może przy okazji ktoś mi powie czy jeśli zmienia się nazwa regon , NIP, właściciel(organ założycielski) to czy należy na SZOI pozamykać wszystkie jednostki i komórki organizacyjne i zrobić wszystko od nowa tak jakby otworzyć nową poradnie czy raczej edytować dotychczasowe dane? Dziękuję z góry za odpowiedzi

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
Odp: kiedy dokonać zmian w danych świadczeniodawcy
« Odpowiedź #1 dnia: Października 16, 2011, 20:09:49 pm »
Jeżeli zmieni się NIP to musisz też kupić nową licencję na PPS-a :)

A co do pytania to ciekawe. Normalnie to tak naprawdę to nie wiem czy nie musiałbyś założyć nowe konto na SZOI. A tak to ja nie wiem.
Najlepiej zadzwonić do prawników w funduszu. Jednak uważałbym na to co powiedzą, gdyż rozmawiając z różnymi osobami otrzymasz od każdego inną odpowiedź. ;)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #2 dnia: Października 16, 2011, 21:51:25 pm »
W tej chwili musisz dokonać zmian na takie jakie obowiązują - czyli obecny NIP i REGON.
Zmianę NIPu i REGONu uzgodnij w dziale umów. Wszystko zależy jak zinterpretują tą zmianę osoby, które to będą robić. W moim przypadku skończyło się na dostarczeniu wszystkich dokumentów i dział umów naniósł wszystkie zmiany - nic więcej nie robiłem. A nie przepraszam - po zmianie danych na SZOI przez dział umów ja musiałem zrobić zmianę konta bankowego i otrzymaliśmy aneks.
Dział umów (chyba w oparciu o opinię prawnika) zinterpretował to tak, że skoro to cały czas są te same osoby a zmienia się jedynie forma prawna to wszystko zostaje na tym samym koncie, chociaż kilka osób się zdziwiło i twierdzili że według nich powinno się utworzyć nowego świadczeniodawcę. Całe szczęście nie wtrącali się i odbyło się to szybko i sprawnie.

Jeśli idzie o KS-PPS to licencję można zaktualizować. Jest to operacja płatna a kwota zbliżona do kwoty rocznej asysty. Regionalne oddziały niekoniecznie muszą o tym wiedzieć :). Później co rok odnawiając asystę należy ciągle przypominać o nowych danych świadczeniodawcy...

EDIT: 01.01 moim zdaniem nie jest fortunnym terminem do zmiany. Bo teraz jak masz złożyć dokumentację aktualizacyjną/ofertę do umowy obowiązującej od 01.01? Z nowymi czy starymi danymi? Albo co gorsze wykorzystają to i każą założyć nowego świadczeniodawcę - oni będą mieli mniej a Ty więcej pracy... Mając dwóch świadczeniodawców musisz mieć dwa KS-PPS. Wtedy nie możesz aktualizować licencji, gdyż może zaistnieć potrzeba poprawienia usług "starego" świadczeniodawcy.
Wygodniejsze dla Ciebie rozwiązanie to zmiana danych przez NFZ. Chyba że nowy organ założycielski to będzie zupełnie inna instytucja bądź inne osoby niż do tej pory, to może być problem z takim rozwiązaniem.
« Ostatnia zmiana: Października 16, 2011, 22:03:59 pm wysłana przez mpi »

Offline skopczyp

• Ekspert
  • Pomógł? 37
  • SZOI
« Odpowiedź #3 dnia: Października 17, 2011, 08:49:17 am »

Z jakiego powodu jest zmiana NIP i REGON ?

Najlepiej jednak rozmawiaj z Funduszem żeby się nie zdziwić w ostatniej chwili

Offline Norbert

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • Mazowiecki OW NFZ
« Odpowiedź #4 dnia: Października 17, 2011, 09:29:58 am »
Moim zdaniem nowy NIP i Regon to w świetle prawa zupełnie nowa firma, niezależnie czy skład osobowy się zmienił czy tez nie.
Tak przynajmniej traktują ten fakt w US
Nieświadomi żyją dłużej.......

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #5 dnia: Października 18, 2011, 09:20:36 am »
Ja nie przedstawiałem swojego zdania tylko jak to się odbyło w rzeczywistości w moim OW.
Na ten temat nie mam zdania. Dla mnie takie rozwiązanie było najwygodniejsze więc najbardziej mi odpowiadało.
Gdybym musiał bronić słuszności tej interpretacji to bym podpierał się nie US tylko Wojewodą i prowadzonym przez niego RZOZ, gdzie również dokonano tylko odpowiednich zmian i pozostał ten sam wpis pod tym samym numerem.
Pytanie teraz co było ważniejsze dla NFZ w stosunku do świadczeniodawcy - wpis do EDG czy RZOZ?  ;)
Każdą tezę można obronić jak się chce  :D, a im więcej ludzi tym więcej rozwiązań. Dlatego napisałem na początku, że najlepiej jest ustalić to z osobami w NFZ, które będą zajmować się to zmianą.

Offline cetrzy

• Specjalista
  • Pomógł? 4
  • Świętokrzyski OW
« Odpowiedź #6 dnia: Października 19, 2011, 10:35:44 am »
Ja ostanio przechodziłam przez podobną procedurę. W moim oddziale (świetokrzyski) konieczne było założenie nowego konta na SZOI i tam uzupelnienie od nowa całej struktury (jednostki, komórki, lokalizacje, zasoby)

Offline scorpio69

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #7 dnia: Października 23, 2011, 19:24:34 pm »
u mnie okazuje się, że również trzeba założyć nowe konto

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 561
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9397 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3143 Wiadomości
09061303
3075 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2964 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]