collapse

Reklama

Autor Wątek: zgony - weryfikacja wsteczna - lekarz  (Przeczytany 19276 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline superrewizor

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
Odp: zgony - weryfikacja wsteczna - lekarz
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 04, 2011, 10:49:32 am »
Dobra wiadomość to by była gdyby urzędnikom NFZ lub MSW i A  potrącono z pensji za opóźnione umieszczenie zgonów w raportach zwrotnych nieuznanych deklaracji a nie niewinnym w tej sytuacji lekarzom i pielęgniarkom poz  .Umowa  powinna być rozliczona do 45 dni  po zakończeniu okresu rozliczeniowego ( par. 27 punkt 2 OWU) i w zasadzie po tym okresie wersje "elektroniczne" rachunków mogą być usunięte .Jeśli NFZ domaga się zwrotu pieniędzy powinien wystawić stosowny tytuł płatniczy .Skorygowanie zeszłorocznego rachunku to jakby przyznanie się do winy.
Jak sprawę się odpuści to za chwilę wymyślą weryfikacje wsteczne nieubezpieczonych na listach poz  i ich recept. Celowo robią takie numery w okresie wakacji ,gdzie wielu ludzi "decyzyjnych" jest na urlopach

Offline Patrycja

• Specjalista
  • Pomógł? 0
  • Wielkopolski OW NFZ
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 05, 2011, 18:26:05 pm »
Byłam dziś w poznańskiem oddziale NFZ oddać korekty. W nawiązaniu do ustaleń PZ, o których mowa poniżej, spytałam panią przyjmującą rachunek, czy mamy robić przelew, czy NFZ sam potrąci.
Pani powiedziała, że rozmawiała na ten temat z koleżanką z Grunwaldzkiej, która będzie księgować te korekty. Wg niej na dzień dzisiejszy, świadczeniodawcy mają robić przelewy, nie dostali żadnej informacji na temat dokonywania potrącenia.
Pozdrawiam,

Patrycja

Offline Norbert

• Super Specjalista
  • Pomógł? 8
  • Mazowiecki OW NFZ
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 06, 2011, 08:22:05 am »
Dla mnie jest to sprawa dla PROKURATORA.
Najpierw wypłacają pieniądze niezgodnie z obowiązującym prawem, obieg informacji szczebli centralnych nie nadąża za ustawodawstwem i modyfikacją SZOI
Brak jakiegokolwiek Vacatio legis dla rozporządzeń i zarządzeń (często obowiązują z datą wsteczną)

Potem żądają zwrotu (np. po roku)
Lekarz zwraca tylko sumę zkwestionowaną, bez odsetek.
Czyli miliony złotych z tytułu odsetek zostają w rekach lekarzy, a powinny być w NFZ.
Przez niegospodarność (brak aktualnych baz danych z MSWiA, ZUS-u......) NFZ zrzeka się ich, tym samym przyznaje się do winy.
To jest problem NFZ-tu.

Oni nie przyjmują do wiadomości że świadczeniodawca ma jakieś kłopoty.
Dlaczego więc oni "meldują" nam o swoich kłopotach?
G....no mnie obchodzą ich kłopoty :P

Ciekawi mnie jak to się ma do tej definicji http://pl.wikipedia.org/wiki/Vacatio_legis

Starym zwyczajem powinni wywiesić tabliczkę na SZOI
Po odejściu od kasy reklamacji się nie uwzględnia
Ciekawy jestem czy to forum czyta jakiś prawnik?
Czy moje wywody mają jakiś sens?

« Ostatnia zmiana: Sierpnia 06, 2011, 08:30:30 am wysłana przez Norbert »
Nieświadomi żyją dłużej.......

Offline Paweł

• Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 525
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 06, 2011, 10:08:05 am »
Nie irytuj się. Nic to nie da :)
Funduszu żadne prawo (oprócz swojego) oraz normalne zasady księgowości nie obowiązują :P
A co do baz danych to mają takie jakie dostają. Myślę, że od unduszu to najmniej zależy.

Offline tim27

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? -1
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 06, 2011, 16:48:01 pm »
U nas tez takie przyszły, tylko że w tym przypadku służą one jako "podpowiedź" do ręcznego stworzenia właściwej korekty bo zawierają wartośc skorygowane , a nie do skorygowania.

ja to robiłem tak, że wczytywałem te nowe raporty (Z_WDP) do PPS-a - dawałem na podgląd , uruchamiałem drugą instancję PPS-a i tam sobie tworzyłem ręcznie korektę kopiując
dane z tej pierwszej.

(jak zwykle DOW NFZ był prekursorem korekt 'zgonowych" w NFZ  8)  )
A możesz bardziej szczegółowo opisać jak ręcznie to robiłeś? Bo u mnie przycisk korekta jest nieaktywny. Nigdy jeszcze nie wystawiałem korekt.

Manioo SE

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 06, 2011, 17:03:18 pm »
Bo u mnie przycisk korekta jest nieaktywny. Nigdy jeszcze nie wystawiałem korekt.

przycisk korekta będzie aktywny gdy rachunek będzie miał status sprawdzony ( przyciskiem - sprawdź ) a teraz pewnie jest tylko wprowadzony  :)

Offline bart

• Sponsorzy Forum
  • Ekspert
  • Pomógł? 117
  • Dolnośląski OW
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 06, 2011, 17:27:19 pm »
Bo u mnie przycisk korekta jest nieaktywny. Nigdy jeszcze nie wystawiałem korekt.

przycisk korekta będzie aktywny gdy rachunek będzie miał status sprawdzony ( przyciskiem - sprawdź ) a teraz pewnie jest tylko wprowadzony  :)

Dokładnie tak, jak pisze Manioo , najpierw uaktywniasz przycisk {Korekta] poprzez "sprawdzenie" rachunku).
Potem wywołujesz tę korektę, gdzie masz w oknie dane z rachunku podstawowego, a dopisujesz obok nich dane  z rachunku "korektowego", a różnica sama się wylicza i tworzy właściwą korektę .

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #22 dnia: Października 18, 2012, 11:28:17 am »
Właśnie dosięgła mnie wsteczna weryfikacja świadczeń za lata 2009-2010 związana ze zgonami. Pomijając to że dla mnie możliwość weryfikacji świadczeń ponad 3 lata wstecz to jakieś nieporozumienie to czeka mnie wystawienie ok. 20-30 korekt (jak nie więcej, jak fajnie że ktoś wtedy wymyślił, że dla pielęgniarki POZ powinny być osobne umowy :|) :(
W związku z tym mam pytanie co zrobić aby to wszystko sprawnie poszło. Dostałem plik .xls z wykazem na ile mam skorygować dane świadczenie w konkretnym okresie i wiem jak wystawić korekty i że muszę wystąpić o odblokowanie umów w tych okresach (chociaż dla mnie skoro NFZ sam do mnie występuje o korekty to chyba sam powinien odblokować odpowiednie okresy, ale po co).

Czy powinienem zmienić model rozliczeń umów na rok 2009 na "model naliczania świadczeń do zapłaty po stronie OW NFZ"? Wg mnie tak.
Czy w przypadku zmiany modelu rozliczeń na SZOI powinienem przekonfigurować PPSa, a jeżeli tak to gdzie i w jaki sposób?

aktualnie w module admin opcje, które są związane z wystawianiem korekt mam ustawione następująco:
KOREKTY_DO_RACHUNKU     Raportowanie korekt rachunków refundacyjnych w formacie XML zawsze do rachunku bazowego            - NIE         
KRTN_POZ_ROZL     Domyślna krotność pozycji rozliczeniowej               O     
PELNE_KOREKTY     Drukowanie korekt wraz z pozycjami, które się nie zmieniły                    - NIE
PELNY_WYDRUK_KOREKTY     Umożliwienie wydrukowania na korekcie wszystkich pozycji rachunku pierwotnego,również niezmienionych               - NIE
WYMUSZANIE_KOREKT     Tworzenie korekt pozycji rozlicz. również tych nie zmienionych                    - NIE

PS. Widać, że szukają pieniędzy gdzie tylko mogą.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline wyrobnik

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #23 dnia: Października 18, 2012, 14:15:45 pm »
W PPS-ie w umowach jest do kliknięcia przycisk pod tytułem - Naliczanie NFZ. Naciskamy rzeczony przycisk i w okienku z komunikatem wpisujemy nr umowy o którą nam chodzi. Tylko najpierw zmieniamy na SZOI.

Offline KRYSTYNa

• Sponsorzy Forum
  • Zaawansowany
  • Pomógł? 0
  • Zachodniopomorski OW
« Odpowiedź #24 dnia: Października 18, 2012, 15:08:53 pm »
Jeżeli mam do wstawienia dużą ilosć korekt na podstawie pisma do którego jest załącznik z wykazem stwierdzonych nieprawidłowości (zgony, pacjent posługiwał się od pewnego czasu EKUZ a u nas figurował na liście, itp) to piszę do Funduszu pisemko o wystawienie noty obciążeniowej. Zawsze to działa. Mniej pracy mam nie tylko ja lecz również pracownicy Funduszu którzy mieli by sprawdzić wszystkie te wystawione korekty

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #25 dnia: Października 18, 2012, 15:32:27 pm »
wyrobnik, dzięki za podpowiedź. Dzwoniłem dzisiaj do swojego oddziału i przekazano mi, że nota obciążeniowa tylko w wyjątkowych sytuacjach (utrata bazy danych itp.) i kazano mi wystąpić z wnioskiem o odblokowanie wszystkich problematycznych okresów a następnie wystawić korekty i przesłać na SZOI. Czy ktoś zna jakiegoś dobrego prawnika i księgowego? Ciekaw jestem czy to jest zgodne z prawem i jak takie wsteczne korekty mają się do rozliczeń podatku z urzędem skarbowym? Jakby nie było świadczeniodawca zarobił mniej i co teraz powinien zrobić? Ktoś ma doświadczenie w takich wstecznych weryfikacjach? Czy wszyscy grzecznie płaciliście?
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #26 dnia: Października 18, 2012, 16:38:12 pm »
czy ktoś w K-P napisał o wystawienie not obciążeniowych?

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #27 dnia: Października 18, 2012, 18:09:17 pm »
Jeżeli mam do wstawienia dużą ilosć korekt na podstawie pisma do którego jest załącznik z wykazem stwierdzonych nieprawidłowości (zgony, pacjent posługiwał się od pewnego czasu EKUZ a u nas figurował na liście, itp) to piszę do Funduszu pisemko o wystawienie noty obciążeniowej. Zawsze to działa. Mniej pracy mam nie tylko ja lecz również pracownicy Funduszu którzy mieli by sprawdzić wszystkie te wystawione korekty

I nawet jak mają ok 40 not to je wystawiają?

Offline artstom

• Super Specjalista
  • Pomógł? 12
  • Lubelski Oddział Wojewódzki
« Odpowiedź #28 dnia: Października 18, 2012, 18:27:48 pm »
u nas w lubelskim 03 przysłali tylko polecone listy z kwotami i peselami i nakazali zapłacić zwykłym przelewem w terminie 14 dni, o tyle dobrze że nie trzeba było nic pobierać i robić korekty.

Offline superrewizor

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 0
« Odpowiedź #29 dnia: Października 19, 2012, 00:22:49 am »
Notę uznaniową lub obciążeniową wystawia sprzedawca usługi czyli świadczeniodawca . Notę korygującą może wystawić nabywca ale nie może ona zmienić wartości przychodu . Dopiero bodaj w kwietniu 2011 roku minister finansów uznał ,że przepisy dotyczące faktur mogą być stosowane wobec rachunków. Wcześniejsze rachunki nie  mogą więc być korygowane

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 438
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9397 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3143 Wiadomości
09061303
3075 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2964 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]