collapse

Reklama

Autor Wątek: nieprawidłowy tryb przyjęcia pacjenta  (Przeczytany 13119 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Moni

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 5
Odp: nieprawidłowy tryb przyjęcia pacjenta
« Odpowiedź #15 dnia: Lutego 13, 2011, 20:57:27 pm »
Wiem, że nie w tym wątku i przepraszam ale teraz to mam namącone faktycznie w głowie. MPI diagnostyka co miesiąc tak?? Bo wiesz co wysłałam za styczeń do 10-tego POZ i jest komunikat "kompletny". I to mnie zmyliło i wypowiedz koleżanki. Doradź :)
Moni

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #16 dnia: Lutego 13, 2011, 21:18:02 pm »
Z racji tego, że nie chcę być nudny i pisać ciągle to samo  :D odeślę Cię tu: http://forumpps.pl/index.php?topic=3831.msg21148#msg21148

« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2011, 21:24:17 pm wysłana przez mpi »

Offline Yaro

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #17 dnia: Lutego 13, 2011, 21:20:58 pm »
mpi twierdzi, że diagnostyka co miesiąc. Jednak serwery SZOI przyjmują bez diagnostyki potwierdzając jako raport kompletny, czyli na dzień dzisiejszy to wystarczy. Gdyby było inaczej byłby komunikat o niekompletnym raporcie. Z drugiej strony może to też być przykład nie dostosowania serwerów do sprawozdawczości diagnostyki co miesiąc. Na ten czas nie ma się co przejmować. Jak będzie trzeba będziemy wysyłać co miesiąc jak nie dwa razy w roku.

Offline skopczyp

• Ekspert
  • Pomógł? 37
  • SZOI
« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 13, 2011, 21:22:00 pm »
wierzysz  Sobie czy maszynie (SZOI) ?  ;)

Człowiek tym się różni od maszyny że myśli (przynajmniej jeszcze) a komputer wykonuje program

pewnie jest sprawdzane na zasadach z zeszłego roku i dlatego masz komunikat OK przy wysłaniu bez badań
« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2011, 21:24:26 pm wysłana przez skopczyp »

Offline Yaro

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 13, 2011, 21:25:09 pm »

wierzysz  Sobie czy maszynie (SZOI) ?  ;)

pewnie jest sprawdzane na zasadach z zeszłego roku i dlatego masz komunikat OK przy wysłaniu bez badań
Oczywiście, że sobie jednak nadgorliwość też jest złą cechą. Przy okazji termin do 10 każdego miesiąca czy laboratoria wyrobią się z przekazywaniem danych co miesiąc dla świadczeniodawców. Mam wątpliwości.

Offline skopczyp

• Ekspert
  • Pomógł? 37
  • SZOI
« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 13, 2011, 21:26:14 pm »
to nie laboratoria mają się wyrobić tylko ty jako osoba rozliczająca umowę

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 13, 2011, 21:26:58 pm »
Dodam może jedynie to, że sporo osób powołuje się na to że SZOI pokazuje komunikat "raport komplenty". Ale czy NFZ jest zobowiązany do weryfikowania kompletności raportu na SZOI? Ja nie znam takiego zapisu.
A to że informatycy odpowiedzialni za SZOI się tego nie dopatrzyli to mnie nie powinno obchodzić.

Napiszę jeszcze inaczej - kiedyś NFZ nie weryfikował częstotliwości udzielania porad kompleksowych. Czy to upoważniało nas do wykonywania takich wizyt powiedzmy 2-3 w roku? Jak będę chciał to wprowadzę 10 wizyt patronażowych dla noworodka a system NFZ mi tego nie wyrzuci jako błąd - czy to też będzie oznaczało że wszystko jest ok?

Ja tam swoje zdanie podtrzymuję - jeśli mam w umowie że muszę co miesiąc to tak robię.

PS. A kogo obchodzi czy laboratoria się wyrobią?  :D Laboratoria mają programy komputerowe umożliwiające drukowanie zestawień już 1-go dnia następnego miesiąca, podobnie jak Ty robisz 1-go raport statystyczny jeśli wprowadzasz na bieżąco usługi...

Offline Yaro

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 13, 2011, 21:28:31 pm »
to nie laboratoria mają się wyrobić tylko ty jako osoba rozliczająca umowę

Masz rację, tylko dane otrzymujesz z laboratorium. Korzystając z usług kilku robi się sporo danych, które trzeba zebrać. I tu pojawia się problem :-(

Mpi mogą 1 -ego ale czy chcą szybko przekazywać te dane, to już inna sprawa.
« Ostatnia zmiana: Lutego 13, 2011, 21:31:06 pm wysłana przez Yaro »

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 13, 2011, 21:34:13 pm »
Yaro ... albo nie - chciałem coś powiedzieć, ale ugryzłem się w język. Nie chcę wyjść na kogoś kto tylko obraża. Każdy ma swój rozum i niech postępuje jak chce. To w końcu Twoje życie, Twój kontrakt, Twoja kasa. Myślę, że mało w życiu przeszedłeś i nie znasz brutalnej rzeczywistości. Jeszcze nie raz usłyszysz, że nikt lekarzy nie zmusza do kontraktów z NFZ i skoro nie podobają Ci się warunki zawsze możesz sobie prywatnie pacjentów przyjmować.

I taka jest rzeczywistość - podpisujesz umowę to godzisz się na wszystko i jesteś z tego rozliczany. Nie podobają Ci się warunki - nie pospisujesz umowy. Jak powiesz w NFZ, że laboratorium Ci nie daje zestawień to powiedzą żebyś zmienił laboratorium - to jest Twój problem a nie NFZ.

Ale każdy zrobi jak uważa...

Offline Yaro

• Zaawansowany
  • **
  • Pomógł? 1
« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 13, 2011, 21:38:20 pm »
mpi ja Cię doskonale rozumiem i nie musisz mi tłumaczyć, że podpisując kontrakt zgadzamy się na jego warunki. Piszę tylko o sprawach, że wielokrotnie my jako świadczeniodawcy musimy robić to do czego inni nie są w pełni przygotowani (chodzi mi o nasze działania na SZOI związane ze sprawozdawczością). Tylko tyle miałem na myśli. A życie jest brutalne musimy sobie sami radzić, bo świat nas za rękę nie poprowadzi, co najwyżej może nam nogę podstawić ;-)

Offline Michał

• ForumPPS.pl
  • Administrator
  • Ekspert
  • Pomógł? 102
  • Kujawsko-Pomorski OW
    • NZOZ "ARS MEDICA" Przychodnia Lekarska
« Odpowiedź #25 dnia: Lutego 13, 2011, 21:40:28 pm »
Yaro. Jeżeli laboratorium nie będzie przekazywało wszystkich potrzebnych tobie danych na czas, to mówisz im że przestajesz korzystać z ich usług. Uwierz mi, że wtedy na pewno dostaniesz je wtedy kiedy potrzebujesz.
Pozdrawiam
Michał (michalszy)

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #26 dnia: Lutego 13, 2011, 21:52:54 pm »
Yaro - w chwili obecnej NFZ jest na takiej pozycji, że to oni dyktują warunki. Czy to robią udolnie czy nie, to inna sprawa. Ja wiem jedno - jeśli chcę kontrakt to zaciskam zęby i robię to co każą.
Należy sobie zdać sprawę, że nic nie poradzimy i tyle. Znam stomatologa, który nigdy nie podpisze kontraktu z NFZ. Przyjmuje tylko prywatnie bo ma ich w d...e. Nie przejmuje się sprawozdawczością ani SZOI  :)

Offline Moni

• Początkujący
  • *
  • Pomógł? 5
« Odpowiedź #27 dnia: Lutego 14, 2011, 19:36:56 pm »
Z racji tego, że nie chcę być nudny i pisać ciągle to samo  :D odeślę Cię tu: http://forumpps.pl/index.php?topic=3831.msg21148#msg21148

Mpi dziękuję.
Moni

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 553
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 29.

[Pokaż zapytania]