collapse

Reklama

Autor Wątek: nieprawidłowy tryb przyjęcia pacjenta  (Przeczytany 13118 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marusza

• Gość
nieprawidłowy tryb przyjęcia pacjenta
« dnia: Lutego 09, 2011, 11:12:00 am »
po odebraniu zwrotki do rap. stat. mam bardzo duzo odebranych ostrzeżeń opisanych jako nieprawidłowy tryb przyjęcia pacjenta kod 3904486. wpisuję tryb przyjęcia planowy bez skierowania. może jest problem w czym innym POMOCY !

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
Odp: nieprawidłowy tryb przyjęcia pacjenta
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 09, 2011, 11:29:34 am »
a są wymagane skierowania od lekarza
Edward z Kętrzyna

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 09, 2011, 12:41:33 pm »
W POZ to pole powinno zostać puste.
Pozdrawiam
Bartosz

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 09, 2011, 12:46:23 pm »
http://forumpps.pl/index.php?topic=3318.msg18596#msg18596
myślę, że planowany bez skierowania musi być
Edward z Kętrzyna

Offline Bartosz

• Ekspert
  • Pomógł? 178
  • Kujawsko-Pomorski OW NFZ/Konsultant IT/KK
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 09, 2011, 12:52:57 pm »
Nie musi być: Zarządzenie Nr 73/2010/DSOZ Prezesa Narodowego Funduszu Zdrowia z dnia 30 listopada 2010 r. w sprawie określenia szczegółowych komunikatów sprawozdawczych XML dotyczących świadczeń ambulatoryjnych i szpitalnych (I fazy) -> załącznik nr 1 -> str. 19 -> element: świadczenie@ tryb:

Zgodnie z załącznikiem nr 4 do rozporządzenia.
Atrybut nie przekazywany w przypadku POZ.

Pozdrawiam
Bartosz

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 09, 2011, 13:10:46 pm »
przepraszam trochę się zmyliłem, zrozumiałem, że przy pustym trybie były te błędy. Tylko jak się wybiera wprowadzanie swiadczeń przez kartę pacjęta KSPPS to tam automatycznie wskakuje tryb, a jak normalnie to pole domyslnie jest puste.
Edward z Kętrzyna

marusza

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 09, 2011, 13:21:24 pm »
W zwrotce rap. stat. oprócz ostrzeżeń, że mam nieprawidłowy tryb przyjęcia pacjenta np. pani x w dniu 5 luty, to ta sama pani x w dniu 5 luty jest już rozliczona prawidłowo. To wygląda jakby dwa razy różnie rozliczano to samo świadczenie. Żeby było śmieszniej, to świadczenia, które także miały wpisy - przyjęcie planowe bez skierowania - są rozliczane ok.
Wysłałam do warm-maz oddz. w Ełku zbpoz bez rozliczeń z diagnostyki i przeszło jako rozliczenie kompletne. Sama juz nie wiem rozliczać diagnostykę czy nie. Mogłabym do nfz zadzwonić, ale urzędnik zwierz nieprzyjemny....  ;D

Offline Edward_B

• Ekspert
  • Pomógł? 156
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 09, 2011, 13:29:54 pm »
SZOI też jest aktualizowane, może teraz przejdzie
Edward z Kętrzyna

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 09, 2011, 16:34:13 pm »
Jeśli ktoś wprowadza dodatkowe usługi np. bilanse, szczepienia itp. to niestety do raportu statystycznego "wchodzi" epizod bez produktu a wraca z błędem "nieprawidłowy tryb przyjęcia".

marusza

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 10, 2011, 11:57:03 am »
Kochani moi, juz wszystko wiem. Otóż na pewno nie rozliczamy co miesiąc diagnostyki, tylko w czerwcu i w grudniu. Jeśli chodzi o wpis - nieprawidłowy tryb przyjęcia pacjenta - nie wpisujemy "planowy bez skierowania" to pole ma zostać puste.
Nawet jeżeli otrzymamy informacje o nieprawidłowym trybie przyjęcia, to nie należy się martwić, ponieważ świadczenie zostanie prawidłowo rozliczone. W NFZ wyjaśniono mi, że ten błąd wynika z tego, że program który rozlicza świadczenia rozlicza zarówno poz, dentystów i innych a tylko w poz-ach nie trzeba tego trybu wpisywać. Skoro np. dentyści muszą wpisywać tryb przyjęcia to program "widząc" wpis zalicza im usługę jako prawidłową a nam w poz już nie. I stąd mamy błąd - "nie-błąd" !

Offline Homar7

• Sponsorzy Forum
  • Początkujący
  • Pomógł? 3
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 10, 2011, 21:18:04 pm »
Jeśli ktoś wprowadza dodatkowe usługi np. bilanse, szczepienia itp. to niestety do raportu statystycznego "wchodzi" epizod bez produktu a wraca z błędem "nieprawidłowy tryb przyjęcia".

Nie wiem jak do PPS, ale do Somedu nie wchodzi. Dziś testowałem.
Miałem ponad tysiąc przyjęć do "przeliczenia", bo były wpisane bez umowy. Bilanse i szczepienia nie chciały się "związać" z umową i nie przechodziły do raportu statystycznego. Raport poszedł bezbłędnie.

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 10, 2011, 21:34:22 pm »
Ehhhhh już dawno nie odpisywałem na takie posty  :)

W NFZ wyjaśniono mi, że ten błąd wynika z tego, że program który rozlicza świadczenia rozlicza zarówno poz, dentystów i innych a tylko w poz-ach nie trzeba tego trybu wpisywać.

Pytaj dalej pracowników NFZ - zwłaszcza o oprogramowanie o którym nie mają zielonego pojęcia - to wyjdziesz na tym jak Zabłocki na mydle.

Otóż na pewno nie rozliczamy co miesiąc diagnostyki, tylko w czerwcu i w grudniu.

Przede wszystkim to nie ten wątek, ale czy to również powiedzieli Ci w NFZ?  Jak za kilka miesięcy ta sama osoba, która udzieliła Ci tych informacji wlepi Ci karę za nieprawidłowe wykonywanie umowy (brak sprawozdawczości) to zrozumiesz moją wcześniejszą wypowiedź.

Czasami mnie przeraża to co ludzie tu wypisują... Albo ta wszechobecna głupota... podpisują umowę a nawet jej nie potrafią przeczytać... i na dodatek piszą bzdury wprowadzając innych, którzy również nie potrafią samodzielnie przeczytać podpisanej umowy w błąd...

SZOK

marusza

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 12, 2011, 14:48:28 pm »
Czasami mnie przeraża to co ludzie tu wypisują... Albo ta wszechobecna głupota... podpisują umowę a nawet jej nie potrafią przeczytać... i na dodatek piszą bzdury wprowadzając innych, którzy również nie potrafią samodzielnie przeczytać podpisanej umowy w błąd...

SZOK

no cóż, chciałam dobrze... mpi - na forum dzielimy się swoimi uwagami, pomysłami na wyjście z problemów a nie obrażamy innych. Po co miałabym wprowadzać kogokolwiek w błąd ? Dorośnij !

Offline mpi

• Ekspert
  • Pomógł? 116
  • Kujawsko-Pomorskie
« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 12, 2011, 17:39:06 pm »
Myślę, że to Ty powinnaś dorosnąć. Dojarzałą osobę nie trzeba za rączkę prowadzić jak dziecko.
A Ty? Nie dość, że nie przeczytasz umowy, którą podpisałaś to jeszcze piszesz, o temacie, który już dawno był poruszany w innym wątku.

Czy ja obrażam? A jak inaczej mam powiedzieć? Przecież ręce opadają jak się coś takiego czyta.
Czy dzielimy się pomysłami na forum? Owszem dzielimy - ale pozwól, że osoby z większym doświadczeniem - takie które przynajmniej przeczytają dokumentację będą się dzielić. Ci którzy nawet tego nie potrafią zamiast wprowadzać w błąd lepiej niech tylko czytają...

Dziwne, że nie dostrzegasz tego. Piszesz bzdury i jeszcze masz pretensje, że ktoś Ci zwraca uwagę? Jeśli potrzebujesz komplementów to mogę ewentualnie napisać, że ładnie dziś wyglądasz, ale napewno nie napiszę że mądrze radzisz...

marusza

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 12, 2011, 18:12:31 pm »
no cóż .... bez komentarza ....

* Szukaj

* Kto jest on-line

• Kropka Gości: 556
  • Kropka Ukrytych: 0
  • Kropka Użytkowników: 0

Nie ma żadnego użytkownika on-line.

Reklama

* Aktywni

Paweł Paweł
9407 Wiadomości
mpi
3356 Wiadomości
PiotrSz
3285 Wiadomości
Michał Michał
3191 Wiadomości
karolweksler
3150 Wiadomości
09061303
3079 Wiadomości
Edward_B Edward_B
2968 Wiadomości
Bartosz Bartosz
2375 Wiadomości
maciek777 maciek777
2201 Wiadomości
cilazapril cilazapril
1634 Wiadomości

Reklama

Reklama

Style:3: index (domyslny), Portal (default), Display (default).
Pod-szablony:8: init, html_above, body_above, portal_above, main, portal_below, body_below, html_below.
Pliki językowe:8: SPortal.english (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), SPortal.english (domyslny), index+Modifications.english (domyslny), index+Modifications.polish-utf8 (domyslny), SPortal.polish-utf8 (domyslny), index.english (domyslny), index.polish-utf8 (domyslny).
Arkusze stylów:1: portal (default).
Uwzględnione pliki:15 - 738KB. (pokaż)
Użytych zapytań: 28.

[Pokaż zapytania]