Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Tak dokładnie poprzez SHOI. Czyli wszystko załatwiam poprzez SHOI nie muszę programu konfigurować do pracy z NFZ?
W historii pacjentów nawet nie podali kodów ICD-10 o co prosiłem od dwóch dni a jak rozumiem muszę to także dopisać do karty pacjenta?
Czemu instrukcja zawarta w KS-PPS jest tak zrobiona jakby to wszystko co jest w tym programie było oczywiste?
Jeśli twój oddział korzysta z oprogramowania firmy Kamsoft (SZOI) nie musisz wnioskować do OWNFZ o nadanie id instalacji dla programu, zostaje on nadany przy instalacji programu PPS. Raporty i rachunki wysyłasz na SZOI.
Bartosz a jak zrobię nową instalację i odtwarzanie z kopii bezpieczeństwa to zmieni mi się id instalacji. Ma to jakieś znaczenie?
Jak ja zaczynałem to programu KS-PPS jeszcze nie było, natomiast rozliczeń nauczył mnie ktoś kto odchodził z pracy a ja przyszedłem na jego miejsce. To było w roku 2001. Niech inni potwierdzą, że to co było wtedy to pikuś w porównaniu do dzisiejszych rozliczeń a i tak sprawiło mi to wtedy baaaardzo wiele problemów.
Narazie jest na etapie wprowadzania pacjentów. To nawet nie początek a już nie wie jakie pola wypełniać. Zapewne nie wie czym się różnią podstawy ubezpieczenia, ale przyjmijmy że wszystkich będzie miał U.
Następnym problemem jest to że początkujący użytkownicy kombinują i wypełniają pole nr dokumentu ubezpieczeniowego.
Potem zacznie pytać dlaczego nie może wybrać miejsca wykonywania usług
wreszcie się okaże że oddziału NFZ nie wybrał
Następne pytania jaki kod ministerialny
a co to te icd-9 jest? trzeba to wporwadzać? to jest to samo co icd-10?
Forum owszem jest do pomocy. Ja na przykład nigdy nie rozliczałem opieki długoterminowej i nie wiem czy każdy osobodzień wykazuje się oddzielnie tak jak wymagają w REH czy można cały pobyt jedną pozycją wprowadzić. I takie wątpliwości łatwo rozwiać na forum ale naukę od podstaw? Oczywiście jak ktoś ma cierpliwość to niech tłumaczy, ja się nie wtrącam, ale wątpię żeby to wypaliło.
Skoro już się odedzwałem to odpowiem, że nie urodziłem się z umiejętnością obsługi KS-PPS. Mało tego - uważam że umiejętność obsługi KS-PPS nie ma znaczenia jeśli wiesz na czym polegają rozliczenia i znasz te zasady. Jak ja zaczynałem to programu KS-PPS jeszcze nie było, natomiast rozliczeń nauczył mnie ktoś kto odchodził z pracy a ja przyszedłem na jego miejsce. To było w roku 2001. Niech inni potwierdzą, że to co było wtedy to pikuś w porównaniu do dzisiejszych rozliczeń a i tak sprawiło mi to wtedy baaaardzo wiele problemów.Dlatego uważam, że szybciej jest nauczyć kogoś bezpośrednio a nie takie dopisywanie co chwila czegoś na forum.
W W-M OW rozliczam cały miesiąć jednym produktem , a cały pobyt w jednym epizodzie...z tym że do końca 2010 roku rozliczałem każdy miesiąc oddzielnym kontaktem...teraz podobno mam rozliczać tak jak kiedyć, jeden kontakt i pod niego podpięte wszystkie produkty.....co miesiąc zmieniam tylko datę końca kontaktu....W rodzaju świadczenia podaję leczenie stacjonarne...ICD-9 wykazuję z krotnością równą krotności produktu....