Aktualna wersja KS-PPS: 2024.03.1.1 z dnia 2024-10-31Monitoring temperatury w lodówkach medycznych Kontakt redakcja@forumpps.plJesteśmy na Facebooku, dołącz do nas! 16 Lecie Forumpps.pl
Zawieszone zmiany czy zawieszony sposób raportowania czyli wszystkie usługi wrzucamy do jednego wora?
Patronaż pielęgniarki i kilka usług lekarskich (bilanse, szczepienia, patronaże) zostały wstrzymane do czasu opracowania przez Ministra Zdrowia nowych zasad i zakresu przekazywanych danych (zarządzenie 87/2010 - to jest to "wywalczone" przez PZ).Oczywiście mam na myśli świadczenia sprawozdawane jako SWIAD nie zbiorczo.Narazie te lekarskie przekazujemy zbiorczo.Natomiast przeoczyłem, że cała diagnostyka rzeczywiście jest co miesiąc - tak wynika z zarządzenia 74/2010 i obawiam się, że w tym zakresie nic się nie zmieniło.
Więc jednak patronaże pielęgniarki oczekują na sprwozdawanie SWIAD do czasu aż MZ zarządzi nowości, do tego czasu sa sprawozdawane w ZBPOZ.
Mam jeszcze jedną wątpliwość dotyczącą sprawozdawania nocnej w ZBPOZ.W zał 5 do zarz 87 (zał. 3b do umowy) jest sekcja 1 (Nocna i świąteczna opieka medyczna w POZ) gdzie mam 4 pozycje (w skrócie):100611 - lekarz ambulatoryjnie 100612 - lekarz wyjazdowo100609 - pielęgniarka ambulatoryjnie100610 - pielęgniarka wyjazdowoPotem mam sekcje 2, 3, 4 i 5 gdzie znaczeniowo są dokładnie te same pozycje (takie same nazwy jednostki sprawozdawczej) ale z kodami (odpowiednio):100703100803100903101003Czy ktoś się orientuje o co tu chodzi? Wiem, że na ten rok jeszcze nie ma umów POZN, więc może to jest tylko na odpieprz a będzie poprawione jak się pojawią umowy...
Cytat: Michał w Stycznia 27, 2011, 11:41:05 amco chyba faktycznie oznacza, że badania laboratoryjne (załącznik 3c do umowy) powinny być sprawozdawane co miesiąc do 10 dnia miesiąca. Nigdzie indziej nie znalazłem na ten temat informacji, ale jestem chory więc mogłem przeoczyć.ja nie znalazłem nic, nigdzie dlatego wnioskuję że co miesiąc
co chyba faktycznie oznacza, że badania laboratoryjne (załącznik 3c do umowy) powinny być sprawozdawane co miesiąc do 10 dnia miesiąca. Nigdzie indziej nie znalazłem na ten temat informacji, ale jestem chory więc mogłem przeoczyć.
W tym roku zarówno w przypadku świadczeń sprawozdawanych komunikatem SWIAD i zbiorczo nie ma podanych kodów ministerialnych. Czy coś się zmieni w tym zakresie?Nie wiem czy tworzyć nowe szablony czy z tych starych coś będzie...
Właściwie cały załącznik 3c ma tylko taką zmianę, że Białko c-reaktywne (CRP) przeszło z bad. mikrobiologicznych (sekcja 6) do biochemicznych (sekcja 2).
Raport zbiorczy (ilościowy) wykonanych świadczeń (załącznik nr 5) - co miesiąc do 10 dnia miesiąca.
Jak już przygotujesz to zapodaj na forum i od razu podaj numer konta to przeleję Ci na piwo.